Zoeken
Filter
-
Melk en melkproducten; wat zijn de bezwaren?
De wereld van de melkproducten is een vrij ingewikkelde. Ten eerste zitten er veel verschillende stoffen in melk, ten tweede zijn er veel verschillende melkproducten en ten derde zijn het ook verschillende zoogdieren die de melk leveren voor menselijk gebruik. Ook het houden van dieren geeft een grote druk op het milieu. Waar kun je bij melk op letten? -
Graan; doen of liever laten?
Het tegenwoordige graan is niet meer het graan zoals we dat vroeger van het land haalde. De moderne wetenschap heeft veel aan de planten gesleuteld zodat het groter en voller zaad oplevert. Is dit voor ons wel goed? Wat zit er in graan en hoe reageren wij als mens daarop? Er zijn steeds meer mensen met een overgevoeligheid voor tarwe en gluten. -
Kombucha; hoe maak ik dat met scoby?
Kombucha is een drank op basis van (groene of zwarte) thee en een zwam. We willen je daar graag een DIY-recept voor geven. Je hebt een ‘scoby’-zwam (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) nodig om gefermenteerde kombucha-thee te maken. Kombucha is heel gezond voor je darmflora. En wist je dat 80% van je gezondheid wordt bepaald in je darmen? -
Je clitoris: lekker belangrijk
De clitoris, je klit, je weet wel, is het énige orgaan dat genot, opwinding en bevrediging als énige functie heeft. En dat is a: heel fijn voor ons allemaal, en b: veelzeggend. Want in de natuur geldt: vorm volgt functie. De natuur zit vol rariteiten, maar ze hebben altijd een doel. Wil je weten wat het superbelangrijke doel is van je clitoris? Lees snel verder. Het is zeker geen nutteloos zwellichaam. -
Glutenarm(oede)
Het lijkt wel broodoorlog. Gluten zijn op de bon of in de ban. Daar moet toch een gegronde reden voor zijn? Wij eten gemiddeld ongeveer 60% koolhydraten naast onze andere energiebronnen van eiwitten en vetten. Van de koolhydraten gebruiken we met name granen en van de granen eten we het meeste tarwe. Een mismatch: het is teveel. -
Eerherstel voor oude medicijnen
Een zalfje van ui, knoflook, wijn en ossengal. Britse wetenschappers maakten een duizend jaar oud recept tegen oogontsteking na en waren stomverbaasd: het middel bleek te werken tegen MRSA, de multiresistente ziekenhuisbacterie. Een toevalstreffer, of wordt de middeleeuwse geneeskunde onderschat? Een conclusie door project Ancient Biotics in Engeland. -
Kruiden als medicijn
Geneesmiddelen zijn van oorsprong ontstaan uit de plantenwereld. Ook tegenwoordig komen nog steeds veel medicijnen uit kruiden. Welke planten dienden als oorsprong voor onze geneesmiddelen? En hoe heeft zich dat ontwikkeld door de tijd heen? Nu dienen er nog steeds planten als geneesmiddel, maar er liggen hierbij bedreigingen op de loer. -
Vader-das-cadeau
Overal in de wereld wordt Vaderdag gevierd, alleen viert niet ieder land het op dezelfde dag. In Nederland is - op verzoek van de Nederlandse bond van herenmodedetaillisten - de viering verhuisd van oktober naar de derde zondag van juni. Het is en blijft wel een puzzel om een geschikt cadeau te geven voor de man des huizes. En voor de oplossing van déze hulpvraag kun je nu eens niet bij papa terecht. -
Glyfosaat – het omstreden landbouwgif (deel 1)
Glyfosaat is een bekend en berucht landbouwgif dat al decennia gebruikt wordt. Het is ooit op de markt gebracht door het Amerikaanse megabedrijf Monsanto en tegenwoordig in handen van het Duitse Bayer. Wat is het eigenlijk en waarom gaan planten ervan dood? Deel 2 gaat over wat het met onze natuur en onze gezondheid doet. -
Calcium versus magnesium, hebben we nog wat in de melk te brokkelen?
In ons zuivellandje bij uitstek wordt (te)veel zuivel geconsumeerd. Zuivel is rijk aan niet zo goed opneembaar calcium. Draagt dit calcium bij aan een gezonde bothuishouding? En hoe zit het met magnesium? Ook een belangrijk mineraal voor een gezonde botkwaliteit. Waar zijn calcium en magnesium nog meer belangrijk voor?