Gisten, schimmels en bacteriën, de gedachten alleen geeft me vooral jeuk. Maar in onze hele evolutie zijn deze organismen een gigantisch belangrijke in de humane wereld. Op onze huid en in onze darmen, en dus in onze spijsvertering, woekeren zij getalig en kan onze gezondheid daarbij welig tieren. In de darmen zijn de bacteriën medeverantwoordelijk voor de productie van vetten, vitamine K en diverse B-vitaminen. Kombucha kan een gunstige bijdrage geven aan onze darmflora.
Het blijft een indrukwekkend gegeven dat we meer bacteriën huisvesten dan we menselijke cellen hebben. Dat zij in groten getale altijd onze gezondheid bevorderen is zoals we weten niet altijd waar; bij een overgroei aan bijvoorbeeld gram-negatieve bacteriën of schimmels kunnen we behoorlijk ziek worden.
Voeding
In onze voedingsketen wordt al eeuwen gebruik gemaakt van micro-organismen. Denk hierbij aan het brouwen van het biertje, of aan het uit melk yoghurt of kaas maken, of aan geef ons heden ons dagelijks brood. Voor zuurkool en tempé maakt wordt gebruik gemaakt van fermentatie (bacteriën, schimmels) waardoor de oorspronkelijke producten – in dit geval kool en soja – beter verteerbaar zijn. Die eencelligen helpen ons bij de productie of de vertering van de voeding. Over het nut en de bruikbaarheid van de micro-organismen bestaat geen twijfel. Bij de waterzuivering wordt ook gebruik gemaakt van bacteriën om het evenwicht te herstellen en ervoor te zorgen dat het water drinkwater wordt.
Voor ons kookplezier heeft Christian Weij een prachtig kookboek geschreven met inspirerende recepten. Hierin gebruik hij zijn kennis van de eencelligen waardoor eten langer houdbaar, beter verteerbaar of smaakvoller wordt. Een prachtig boek met een pakkende titel: verrot lekker
Ik heb deze lange inleiding nodig heb om een klein en smaakvol drankje aan te dragen dat gebaseerd is op dit verrot lekkere principe: kombucha, een drank op basis van (groene of zwarte ) thee en een zwam.