Zwarte bonensoep is supergezond. Zwarte bonen in Nicoya (Costa Rica) worden bij bijna alle maaltijden gegeten en zijn rijk aan anthocyanen, de belangrijke flavonoïden die ook in rode ui en blauwe bessen voorkomen en die 10 keer meer antioxidanten bevatten dan eenzelfde hoeveelheid sinaasappels. Dit voedzame eenpansgerecht staat in Costa Rica vaak op het menu.
Costa Rica valt onder de zogenaamde Blue Zones in de wereld, waar mensen het oudst worden. Dit als ontbijt eten is een gewoonte die we vaker zouden moeten aanleren. Het is eenvoudig te maken, goedkoop en er zitten veel voedingsstoffen in. Je kan er trouwens ook rijst bij eten. Rijst en bonen vormen samen trouwens de ideale eiwitcombinatie voor het binnenkrijgen van alle essentiële aminozuren als veganist of vegetariër. Deze voedzame soep is rijk aan vezels en groente en geeft je een verzadigde start van de dag. Door de vezels stimuleert hij tevens de stoelgang. In koude tijden van het jaar start je je dag met een verwarmd gevoel.