Webwinkel

Ribes nigrum – Zwarte bes

Zowel de Nederlandse als Latijnse naam van de zwarte bes zijn gemakkelijk te onthouden. Ribes lijkt in naam op bes en nigrum betekent zwart. De bessen worden veel gebruikt om jam van te maken en de smaak wordt verwerkt in cassis-frisdranken. Ook worden al eeuwen onderdelen van de struik bij diverse kwalen toegepast. De eetbare bessen bevatten veel vitamine C. Een leuk weetje is dat de naam Ribes uit het Arabisch komt en is afgeleid van rabarber (de Arabieren vonden het destijds een plant waarvan de vruchten net zo smaakten als rabarber).

 

De familie

De zwarte bes behoort tot de Ribesfamilie, waar verder in Nederland ook de kruisbes, alpenbes, aalbes (in de volksmond vaak rode bes genoemd) en de trosbes toe behoren. Ik noem deze familie daarom ook wel de bessenfamilie. Ze hebben alle handvormige bladeren die aan esdoorns doen denken, waar ze overigens geen familie van zijn. De bloemen zijn meerzijdig symmetrisch en hebben vijf kelk- en kroonbladeren. De bloemen zijn echter klein en vallen niet zo op. De bladeren staan verspreid.

De plant is een struik die anderhalve tot twee meter hoog kan worden en zwarte bessen als vruchten heeft. De bruine takken bevatten geen stekels of doorns. De groene bladeren zijn vrij groot en kunnen tot 10 cm breed worden. De struik bloeit in het voorjaar. De bessen ontstaan in de zomer.

Waar je ze vindt

In Nederland groeit de zwarte bes in het wild en kun je ze met name vinden op (vrij) natte, vrij voedselrijke tot voedselrijk grond in loofbossen, veelal moerasbossen (omdat de plant nattere omstandigheden aankan dan veel andere plantensoorten). Hier komt zwarte bes vaak samen voor met onder andere zwarte els, grote wederik, bitterzoet, gele lis, wolfspoot, pitrus en grote kattenstaart.

Zwarte bes wordt ook vaak in tuinen geplant. Eenmaal aangeslagen is het een behoorlijk sterke struik. De plant groeit in de zon en halfschaduw. Hij kan tegen vorst, maar staat hier het liefst tegen beschut. Doordat vogels de bessen eten en de zaden elders uitpoepen hebben deze struiken veel verwilderde nazaten.

Goed eetbaar

De bessen zijn geschikt voor consumptie; je hoeft ze niet eerst te koken, ze zijn niet giftig. In vergelijking met de aalbes of rode bes smaakt de zwarte bes veel milder. Dit geldt ook voor de zure smaak.

Voor de gezondheid

Zwarte besknoppen worden in de gemmo therapie veel gebruikt. Gemmo is een stroming binnen de plantenkunde waarbij de knoppen van planten gebruikt worden in kruidentincturen. De knoppen bevatten specifieke bio actieve stoffen die je niet terug ziet in de volgroeide plant.  De bessen van de plant staan bekend om hun rijke gehalte aan antioxidanten zoals anthocyaninen.

Zwartebesblad wordt in de fytotherapie ook ingezet ter ondersteuning van de gewrichten. Het draagt bij aan een normale werking van de spieren en gewrichten. Wil je meer hierover weten? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os