Webwinkel

Zitten is het nieuwe roken

Ik realiseer mij vaak dat je gezegend bent als je bewegingsapparaat soepeltjes meewerkt. Überhaupt als je fysiek en mentaal gezond bent is dat een zegen. Als kind zag ik al dat mijn moeder behoorlijk aan het stoeien was met de pijn die ze in haar gewrichten had. Mijn moeder, nu op leeftijd (89), had als jong volwassenen een gipsbed en overdag een pantser om haar rug recht te krijgen.

Toen ik puber was had ze behalve pijn in haar grote gewrichten ook last van haar zitbotjes. Ik zie nog voor me hoe ze in een wanhoopspoging de stoelpoten ging inkorten om de stand van de stoel te veranderen om zo de druk op de billenbotjes te verlichten. Aan beweging geen gebrek, alles op de fiets of met de benenwagen en een huishouden waarbij ze weinig op haar zitvlak rustte.

Met deze intro wil ik een stapje maken van ‘nature naar nurture’, onze genen en onze omgeving. Een van de veranderde omstandigheden die bij onze huidige leefwijze hoort is: ZITTEN

 

Nederland is kampioen zitten

Ik zag dat wij Europees kampioen zitten zijn! Gefeliciteerd? Nou nee bedankt. Dit is een trofee die we maar eens een slinger moeten geven. Hoeveel uur denk je dat wij gemiddeld op een dag zitten? Het is echt wel langer dan ik dacht. Acht en een half uur. En hier moeten we wel wat mee, omdat we er ziek van worden.

Zit je ziek

Waarom is ‘zitten het nieuwe roken’? Dat komt omdat wetenschappelijk onderzocht is dat het gezondheidsrisico’s met zich meebrengt op het vlak van hart- en vaataandoeningen en diabetes. Veel zitten verhoogt het vetpercentage in het bloed en met name het geoxideerde, slechte LDL-cholesterol. Dit kan zich weer vertalen in het dichtslibben van de bloedvaten en het risico op hartritmestoornissen.

Niet maar één klacht

Maar het gaat veel verder, want gebrek aan beweging en veel zitten verhoogt het risico op depressie, osteoporose, laaggradige ontstekingen (onder andere in gewrichten en vaten) en zelfs bij sommigen kanker. Bij het laatste speelt waarschijnlijk de verminderde afvoer van afvalstoffen (door stagnatie) een belangrijke rol. Bij onze gewrichten wordt door de beperking aan beweging de aanmaak van onze gewrichtssmeervloeistof geminimaliseerd. Om je lichaam weer in een flow te krijgen moet je meer bewegen én voldoende water drinken.

Kies voor meer bewegen

Op je werk en in je levensstijl kan je ervoor kiezen vaker te lopen of te staan. Benieuwd hoe jij er voorstaat? Doe de zitcheck. Zo zie je maar, ook onze ziektekostenverzekeraars willen je in beweging houden. Heb je een baan waarbij je veel zit?

  • Overweeg een statafel of een werkplek die flexibel is.
  • Kom tijdens elke pauze van je plek. Ook als het druk is heb je tijd om een paar minuten je benen te strekken. Pauzeren kun je ook omzetten in een lunchwandeling.
  • Moet je wat overleggen? Loop langs in plaats van te mailen of te bellen. Heb je meer tijd nodig voor een overleg, misschien kan dat ook vaker dan je denkt wandelend in de frisse buitenlucht.
  • Telefoneren kun je vrijwel altijd staand doen, om aantekeningen te maken ga je tussendoor even zitten.
  • Loop een keer extra voor een kopje thee, een glas water of een printje.

Onderbreek je zittijd, ‘up your asses’ mag van mij de nieuwe slogan worden.

Voor advies bij allerhande onhebbelijkheden aan het bewegingsapparaat hebben wij, naast de preventieve leefstijladviezen, ook een heel arsenaal aan kruiden, poedertjes en pillen die je mogelijk gezond in beweging houden. Ik ga niet de poten onder je stoel vandaan zagen.

Wil je hier meer over weten? Kom langs in de winkel, mail of bel ons. Je bent van harte welkom!

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os