Hoe werken etherische oliën?
Je zal vast wel eens bij ons in de winkel geweest zijn. We verkopen veel kruiden en specerijen en zodra je onze winkel nadert, komt onze specifieke geur je eigenlijk al tegemoet. DE GEUR, ja wat is onze winkelgeur eigenlijk? In ieder geval is het een uniek mengsel van kruiden en specerijen waarmee klanten ons kunnen identificeren. Zelfs als we als personeel ergens anders zijn dan bij Pigge! Bijvoorbeeld in een andere winkel voor een boodschap. Geur roept allerlei associaties op. Ons personeel houdt van de Pigge-geur en onze klanten ook! . Geur brengt dus bepaalde emoties naar boven. Van de geur van koffie worden we blij, van de geur van zweetsokken of stinkende was worden we dat zeker niet.
Werkzaamheid
Etherische oliën worden opgenomen door de huid en slijmvliezen waardoor ze een fysiologisch effect hebben. Daarnaast kunnen ze door hun geur een emotioneel en psychologisch effect hebben. Ze werken onder andere op ons limbische systeem, een groep structuren in onze hersenen die betrokken zijn bij emotie, emotieregulering, emotioneel geheugen, genot en motivatie. Lavendel heeft zo een kalmerend effect op de hersengolven. Bij uitwendige toepassing kunnen etherische oliën ook een helende werking hebben omdat ze inhoudsstofjes bevatten die bijvoorbeeld ontstekingsremmend of bacteriedodend zijn.
Welke etherische oliën zijn slaapbevorderend?
Er zijn veel etherische oliën die de slaap kunnen bevorderen en waar we er vandaag een paar van uitlichten. Wat sowieso belangrijk is, is dat je de geur van een olie wel moet kunnen waarderen, anders werkt het niet ontspannend. Soms kun je ook geuren combineren om tot een aangenamere compositie te komen.
Bergamotolie helpt bij depressiviteit, hysterie en nerveuze spanning. Het kalmeert angst en onrust en kan helpen bij hyperactiviteit.
Geur: citrusachtig, frissig. Deze geur is de bepalende geur van Earl Grey, de bekende thee. Het is een uitermate positieve geur voor onze geest.
Citroenmelisse-olie kun je toepassen bij boosheid, overgevoeligheid, zwaarmoedigheid, paniek, shock, depressiviteit, nerveuze spanning. De olie is kalmerend bij angst en onrust en kan verlichtend werken bij hartkloppingen.
Geur: citrusachtig, frissig.
Echte Lavendelolie is een veelzijdige olie en in tal van situaties te gebruiken. Lavendel kan helpen bij ongeduld, achterdocht, depressiviteit, hysterie, nerveuze spanning. Het is opvrolijkend bij zwaarmoedigheid en kan goed helpen als je moeite hebt om in slaap te komen.
Geur: bloemig, kruidig.
Kamille-olie is er in drie variaties die allemaal fijn zijn: de blauwe, roomse en Marokkaanse. Kamille kan helpen bij boosheid, overgevoeligheid, ongeduld, paniek, depressiviteit, ergernis en geïrriteerdheid, hysterie, nerveuze spanning.
Geur: bloemig, kruidig.
Mandarijnolie is een hele huidvriendelijk olie. Mandarijn helpt bij nervositeit en is met name geschikt voor ouderen en drukke kinderen.
Geur: citrusachtig, frissig, fruitig.
Sandelhoutolie helpt bij nerveuze spanning en depressiviteit. Sandelhout heeft een typerende geur waar sommige mensen heel erg van houden. Het neemt spanningen weg en wordt veel gebruikt bij meditaties.
Geur; zwaar, aards, notig.
Vetiverolie helpt bij zwakte, depressie en slapeloosheid. Vetiver werkt in een oliebrander desinfecterend voor de lucht. Vetiverolie is vrij stroperig, dus soms moet hij met wat zuivere alcohol verdund worden.
Geur: zwaar, aards, notig. De geur heeft een aardende werking.
Ylang-ylang-olie is misschien wel een van de meest erotische geuren. Ylang-ylang helpt bij boosheid, paniek, depressiviteit en nerveuze spanning. Het ontspant het centrale zenuwstelsel.
Geur: bloemig, jasmijnachtig, zwaar, aards.
Combinaties
Etherische oliën kun je ook met elkaar combineren. Geuren die uit dezelfde geurfamilie komen, geven vaak mooie combinaties. Zo heb je bijvoorbeeld een uitgebreide familie van de notige geuren en een van frisse geuren. Goed te mengen zijn:
- Kamille en lavendel
- Bergamot met melisse, lavendel of mandarijn
Uiteraard zijn er vele combinaties mogelijk.
Hoe gebruik je de etherische oliën?
Voor het optimale effect gebruik je niet te veel olie. Een sterke geur werkt te stimulerend. Dit geeft dan weer te veel prikkels. Dus met mate gebruiken.
- Hand- of voetenbad: paar druppels op een badje
- In een groot bad: 8 tot 10 druppels mengen in een andere badolie of -melk.
- In een etherische oliebrander met een waxinelichtje: 5 tot 10 druppels in het kommetje met water
- Op een geurblokje: paar druppels
- Op een zakdoek: paar druppels
- Als massageolie: de algemene stelregel is 1 theelepel etherische olie op 100 ml basisolie
Met welke vette basisolie kun je een massageolie maken?
- Amandelolie
- Jojobaolie
- Olijfolie
- Avocado-olie
Hoe gebruik je etherische oliën?
- Doe etherische oliën nooit onverdund op je huid, daarvoor zijn ze (op een paar oliën na) bijna allemaal te sterk.
- Pas op met het etherische oliën op een beschadigde huid, je kunt dan beter de dosering verlagen.
- Sommige etherische oliën kunnen in de zon je huid gevoelig maken voor reacties, dus pas op met onbeschermd in de zon lopen.
- Neem etherische oliën alleen inwendig in onder begeleiding van een aromatherapeut die daarvoor opgeleid is. Sommige oliën kunnen bij inname schadelijk zijn.
- Raadpleeg altijd vóór gebruik een deskundige in geval van zwangerschap, borstvoeding, ziekte of medicijngebruik.
Wil je zelf met etherische oliën aan de slag? Dan zijn deze boeken interessant voor je:
Aromecum van Harmen Rijpkema
Hemelse geuren van Susanne Fischer-Rizzie