Watertherapie
In de 18e eeuw wordt de watertherapie opnieuw ontdekt. Kneipp leest over dit onderwerp in 1849 in een boek van de gebroeders Hahn. Kneipp was zelf heel ziek, hij had longtuberculose en genas zichzelf door in de winter steeds in drie kwartier naar de Donau te lopen en daar een bad te nemen. In 1886 schrijft hij daar ook een boek over ‘Mein wasserkur’. Hij werd wereldberoemd door dit boek. De natuurgeneeskundige visie van watertherapie richt zich op:
- verbetering van de vochtcirculatie
- versterking van de weerstand
- uitscheiding van afvalstoffen via huid, nieren en darmen
Maar waar komt dit idee eigenlijk vandaan? Waar komen al die afvalstoffen in ons lichaam vandaan? In hoeverre draagt dit werkelijk bij aan klachten oplossen? Hoe werkt dit in het lichaam? En wat voor reacties kan je krijgen als je gaat detoxen?
Hippocrates, een slimme VIP
In de natuurgeneeskunde gaan we uit van de balans van lichaam en geest. Elke verstoring van deze balans gaat ten koste van de lichaamseigen geneeskracht en kan ziekte tot gevolg hebben. Genezing vindt plaats door herstel van evenwicht en versterking van het zelfgenezend vermogen. Hippocrates was de grondlegger van deze theorie (460-377 voor Christus).
Maar niet alleen Hippocrates keek hier zo naar, ook in de Chinese, Indiase, Ayurvedische en Egyptische, Joodse en Griekse geneeskunde werd gekeken naar het herstellen van het evenwicht in het lichaam. Door middel van reiniging zou dit kunnen worden bevorderd.
De eed van Hippocrates
Hippocrates was een VIP in de reguliere en natuurlijke geneeskunde. Nog steeds leggen artsen die afstuderen de ‘eed van Hippocrates’ af waarbij ze zweren in het belang van hun patiënten te zullen handelen en zich aan de beroepsregels te zullen houden. Hippocrates had deze eed zelf opgelegd aan zijn studenten.
Hippocrates was de eerste in het oude Griekenland die een natuurlijke oorzaak boven een bovennatuurlijke oorzaak plaatste bij het ontstaan van ziekte. Dus de goden waren niet altijd meer de schuldigen van het ontstaan van menselijke ziektes. Hij was ook de eerste die in staat was om op basis van lichamelijk onderzoek een diagnose te kunnen stellen, iets wat in India en China overigens allang gebeurde, in deze landen liepen ze ver op ons  vooruit.
De lichaamssappen
Hij was ervan overtuigd dat als onze lichaamssappen niet in balans waren (humoraalpathologie=lichaamsvochtenziekteleer) dit leidde tot ziekte. Lichaamssappen zoals spijsverteringssap (gal) en verder slijm en bloed. Hij was ervan overtuigd dat als men hygiënischer was en een beter dieet volgde of vastte, men weer gezonder zou worden. Daarnaast was hij een fervent aanhanger van kruiden. Hij maakte bijvoorbeeld een extract van wilgenbast voor pijnstilling.
De 5 belangrijkste stellingen van Hippocrates
- De natuur geneest.
- De arts is niet de meester, maar de dienaar van de natuur.
- Het is de plicht van de arts de ziekte terug te leiden naar gehoorzaamheid aan de wetten van de natuur.
- Ziektebehandeling moet totaal en persoonlijk zijn.
- Voor alles, niet schaden.
“A wise man should consider that health is the greatest of human blessings, and learn how by his own thought to derive benefit from his illnesses.“ Hippocrates.
Kneipp en Dr. Vogel
Nou was Hippocrates niet de enige die een VIP was binnen de geneeskunde. Er zijn velen na hem gekomen die voortborduurden op zijn inzichten. Wat te denken van meneer Kneipp: hij was een priester in de 19e eeuw die veel met watertherapie en kruiden werkte. Zijn populariteit leeft nog steeds voort in de producten die toen ontstaan zijn. Nog een interessante VIP was dokter Vogel. Hij richtte in 1963 Bioforce op en was zeer populair met zijn producten en zijn boek ‘De Kleine Dokter’ waarin ziekten en hun therapieën worden beschreven.
Dokter Reckeweg
Aan het begin van de 20e eeuw leefde dokter Reckeweg. Hij bedacht de zogenaamde homotoxicoseleer, oftewel de leer der zelfvergiftiging. Dokter Reckeweg maakte een zesfasentabel waarin de eerste fase van vervuiling leidt tot lichte uitscheidingsreacties zoals een loopneus, zweten, tranen, gewrichtspijn, veel plassen en gevoeligheid voor infecties. Dit kan verschillen per lichaamsdeel. Dit is dus een manier waarop het lichaam probeert zich van afvalstoffen te ontdoen die in de lichaamsvochten zitten.
Verschillende fasen
Bij elke volgende fase zijn de klachten ernstiger en chronischer. De afvalstoffen komen steeds een laag dieper in het lichaam. Waarbij in de laatste fase (de ontwrichtingsfase) de afvalstoffen zo diep in het lichaam zijn doorgedrongen dat ze in de cel zitten en daar tot grote ontsporingen leiden zoals bijvoorbeeld kanker, auto-immuunziekten en ernstige bloedsuikerstofwisselingsziekten als diabetes. Als de afvalstoffen diep in het lichaam zijn doorgedrongen tot op celniveau, willen we ze natuurlijk graag weer uit de cel zien te detoxen.
Net als in een huis
Stel je maakt bijvoorbeeld je huis een tijdje niet schoon, dan wordt alles steeds viezer en je ziet steeds meer vuil zich ophopen in hoeken en gaten. Het vuil hoopt zich op onder de bank en slaat neer op schilderijen en lijsten en dringt in lampen en kasten binnen tot in de kleinste kiertjes. Dan kost het vaak een hoop moeite om alles weer schoon te krijgen. Soms moet er een hele schoonmaakploeg aan te pas komen. Zo werkt het in het lichaam ook, de afvalstoffen werken belemmerend voor normaal functionerende cellen. Het transport van voedingsstoffen naar het lichaam om het te onderhouden en van afvalstoffen die het lichaam eigenlijk uit moeten verloopt steeds moeilijker.
Vergelijking nierfunctie
Misschien is het wel goed te vergelijken met een uitleg over de nierfunctie. De nieren bevatten een superingenieus filtersysteem waarmee ze ons bloed zuiveren van afvalstoffen. Ze zuiveren per minuut een liter bloed. Door allerlei omstandigheden gaat soms deze filterfunctie stuk, dit heet nierfalen. Je ziet dan onmiddellijk dat het lichaam vervuild raakt met afvalstoffen.
Dit leidt tot allerlei klachten, mensen worden moe, ze krijgen last van spierkrampen, ze scheiden een andere lucht uit via de huid en ze krijgen hoofdpijn. Uiteindelijk is dan de beste optie een niertransplantatie, want dialyse is een hele beperkte optie die het vuil er maar een beetje uitkrijgt.
Als de nierfunctie het gelukkig nog wel doet, maar het lichaam wordt toch vervuild door allerlei omstandigheden en de afvalstoffen worden niet voldoende afgevoerd, ontstaan dus allerlei klachten.Â
Gifstoffen
Tegenwoordig worden we werkelijk van alle kanten gebombardeerd met gifstoffen uit ons leefmilieu: verkeerde voeding (suiker, wit meel, verontreinigd vlees, teveel vlees, frisdrank) roken, drugs, alcohol, medicatie, besmetting met parasieten, sluimerende ontstekingsprocessen, luchtverontreiniging door vliegtuigen, auto’s en fabrieken, waterverontreiniging door medicatieresten en bestrijdingsmiddelen.
Ons eten is verontreinigd met plastics, bestrijdingsmiddelen en ongediertebestrijdingsmiddelen, onze meubels en tapijten zijn bewerkt met brandvertragers en lijm, dan heb je ook nog electrosmog en cosmetica met hormoonverstorende stoffen als parabenen, SLS, minerale oliën en microplastics. En ga zo maar door.
Antioxidanten
Ik wil hier niet de pessimist uithangen, maar het is gewoon een feit dat we omringd worden door gifstoffen. Het is voor het menselijk lichaam een hele toer om gezond te blijven en de afvalstoffen af te voeren. Heel belangrijk daarin blijft een gezonde voeding rijk aan groenten, fruit, noten en zaden van biologische oorsprong. Op deze manier krijg je al een hoop antioxidanten binnen om schade in het lichaam in te perken.
Medicatie en obesitas
Er zijn ook veel mensen die medicatie (moeten) gebruiken wat druk geeft op onze organen. Vooral de lever speelt hierin een essentiële rol als ontgiftingsfabriek. 40% van de mensen in Nederland is te dik en nu is het vervelende dat gifstoffen een voorkeur hebben voor vetweefsel om zich in op te slaan. Daarnaast bewegen we ook nog eens te weinig, wat de afvoer en doorbloeding natuurlijk niet bevordert. Een toxische belasting van een orgaan leidt ook tot een mindere functie van dat orgaan.
Probeer maar eens een mooie tuin te zien met allerlei prachtige planten en wat er gebeurt als je daar te weinig water of vies water en te weinig goede voedingsstoffen aan geeft? De tuin wordt ziek, krijgt luizen en blad- en wortelrot en gaat dood. Zo werkt het menselijk lichaam ook. Het moet op de juiste manier onderhouden worden om te kunnen functioneren zonder ziek te worden.
Maar allereerst, wat kan er gebeuren als je gaat ontgiften?
- verergering van een symptoom
- transpireren, hoofdpijn en moeheid
- verkoudheid: het slijm voert de afvalstoffen af
- misselijkheid en zelfs braken
- hevigere menstruatie of donkerder van kleur
- verandering van het ontlastings- of urineerpatroon
- huidklachten, omdat het lichaam op die manier afvalstoffen probeert kwijt te raken
- psychische ontlading
Het is bekend dat als mensen hun leveractiviteit meer stimuleren met leverkruiden er meer boosheid kan ontstaan. Je uiten is ook een manier om toxische gedachten te lozen. Denk aan het spreekwoord ‘iets op je lever hebben’.
Ontgifting kan rustig aan worden uitgevoerd door bijvoorbeeld reinigende klei en een aangepast dieet en meer water drinken. En radicaler door bijvoorbeeld een periode te vasten, klysma’s te nemen en bijvoorbeeld de leverspoelingskuur doen met olijfolie, bitterzout en citroen. Dit hangt geheel van de situatie af.
In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij mensen die ernstige levensbedreigende ziektes hebben, is het belangrijk om een natuurarts in te schakelen die je kan begeleiden bij het ontgiften van je lichaam.
Wat kun je doen?
Maar na deze onheilsboodschap zal ik ook toelichten wat je kunt doen. We gaan weer even terug naar Hippocrates. Hij geloofde heilig in gezonde voeding en tijdelijk vasten. Daarnaast geloofde hij in de heilzame kracht van kruiden.
Kneipp gebruikte ook veel watertherapie en kruiden. De bedoeling is dat de afvalstoffen in beweging komen en het lichaam weer verlaten, het lichaam moet weer in balans komen. Het zijn niet alleen de ziekte of de ziekmakende factoren van buitenaf of van binnenuit. Centraal hoort het goed functioneren van lichaam en geest te staan, we moeten de mens als een geheel zien. Voeding, beweging en ademhaling zijn essentieel voor genezing.
Kruiden
Kruiden kunnen een belangrijke rol spelen om de balans weer te herstellen. Daarmee kunnen we organen weer activeren, in goede gezondheid houden of aanvullen, zoals met brandnetel dat rijk is aan mineralen. Het kan belangrijk zijn om minstens een keer per jaar je lichaam te detoxen door middel van de juiste kruiden, biologisch-dynamische voeding of juist vasten, massages, meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen en voedingssupplementen. Hierover kun je ons vragen in de winkel in de Gierstraat of ons bellen of mailen.
Watertherapie
De temperatuur van water is belangrijk, het heeft een sterk effect op de vaten. Er is sprake van twee reacties, een eerste directe en een tweede indirecte reactie. De vaten reageren verschillend op warm, koud, lang en kort. Bij een korte koude prikkel wordt de stofwisseling aangezet en begint men te rillen en te bewegen. Na enige tijd ontstaat er een vasodilatatie, een felrode verkleuring van de huid. Dit kan twee uur aanhouden. Bij een lange koude prikkel trekken de vaten opnieuw samen en wordt je huid blauw. Je krijgt het koud. Dit moet niet leiden tot een vaatspasme waarbij de kou helemaal doordringt tot in de botten. Dan moet je direct opwarmen.
Warme en koude prikkels bij watertherapie
Zowel bij warme als koude prikkels ontstaat eerst een vasoconstrictie gevolgd door een vasodilatatie. De werking van de koude prikkel is sterker en dieper. Het lichaam wordt zelf tot actie aangezet, de stofwisseling wordt verhoogd. Koude prikkels zijn geschikt voor vitale mensen met een goed reactievermogen. Warme toepassingen zijn geschikt voor mensen waarbij de weerstand moet worden verhoogd. Verder werken ze pijnstillend en ontspannend.
Er ontstaat door de prikkel van water ook histamine wat zorgt voor een verbeterde doorbloeding, bloedverdeling en uitscheiding. Kou werkt normaliserend op de bloeddruk en de hartslag doordat de buitenste zijden van het lichaam beter doorbloed raken.
Bij zowel een plotselinge of een te grote hoeveelheid van de koude toepassing als een te langdurige of te grote hoeveelheid van een warme toepassing is er het gevaar van het optreden van hartkloppingen en kans op een verhoging van de bloeddruk. In het algemeen geldt dat personen met een afwijkende bloeddruk en een zwak hart geen volbaden maar plaatselijke toepassingen krijgen, omdat het lichaam onvoldoende in staat is om de grote veranderingen met betrekking tot de stroomsnelheid en de weerstand in het vaatsysteem goed op te vangen.
Je kunt je weerstand verhogen met
- korte krachtige koude prikkels
- wisselbaden of wisseldouches
De uitscheiding van afvalstoffen verbeteren
Je kunt bepaalde orgaanfuncties verbeteren door koude baden. Kuhne was een arts die het zogenaamde rompwrijfzitbad had bedacht als watertherapie. Hierbij zit je in koud water van 28 graden met de voeten buiten het bad in een warme ruimte. Je voeten worden dan warm ingepakt en je doet een handdoek om je bovenlichaam zodat je niet afkoelt. Dit duurt 5 tot 15 minuten. Je strijkt dan met een washand vanaf de navel opzij heen en weer over je buik en lendenen. Na het bad kleed je je lekker warm aan of ga je in bed.
Wil je meer weten over ontgiften? Kom langs in de winkel, mail of bel ons. Je bent van harte welkom!