winkel
Webwinkel

Wat zit er achter de geraniums?

Geraniums, de associatie die bijna iedereen erbij heeft is ‘achter de geraniums zitten als je oud wordt’. Een inactieve levensstijl als gepensioneerde oudere die vooral in het verleden leeft en veel uit het raam koekeloert om te zien of er nog wat op straat gebeurt. Hiermee krijgen geraniums meteen ook een hele oubollige uitstraling.

Geraniums zijn ook niet meer wat ze waren

Het mag duidelijk zijn dat de geranium niet in de categorie hippe planten valt. Immers, het is de favoriete plant van hoogbejaarde mensen. Of toch niet? De geranium heeft eigenlijk, net als de huidige generatie ouderen, een behoorlijke ontwikkeling ondergaan. Daarin is een mooie analogie te ontwaren. Zowel de plant als de huidige generatie pensionado’s zijn hipper, mooier en sterker dan ooit.

 

Eetbare geraniums

Geraniums heb je in vele kleurige soorten. Zo zijn kwekers erin geslaagd om de plant tweekleurig te maken en beter bestand tegen droogte. En wat dacht je van eetbare geraniums? Je kunt de bloemen en blaadjes van diverse geurgeraniums (Pelargonium graveolens) verwerken in salades, nagerechten en cakes. Ze voegen dan bijvoorbeeld een munt-, rozen- of kokossmaak toe. Bovendien zorgen de kleurrijke bloemetjes voor een feestelijke, zomerse garnering. Zorg dan wel dat ze onbespoten zijn.

Geraniums met citroen-, rozen-, appel- of mintgeur

Citroengeraniums (Pelargonium cripsum) bloeien weliswaar nauwelijks, maar de frisse citroengeur houdt wel muggen op afstand. Maar er zijn nog meer geraniumsoorten die heerlijke geuren afgeven. De rozengeranium geeft een subtiele rozengeur en de leuke appelgeranium met zijn kleine witte en rode bloemen heeft een prettige, frisse appelgeur. En dan is er ook nog de chocolate mint (Pelargonium tomentosum), een bijzondere pepermuntgeranium met mooie, iets gekrulde blaadjes (met in het midden een grote chocoladebruine vlek) die naar pepermunt geuren.

Bloemen tot in het najaar

 

De geranium is ook nog eens een decoratieve plant die het zowel staand als hangend goed doet in je tuin. Als je hem regelmatig bemest en de oude bloemetjes verwijdert dan heb je er tot in het najaar plezier van. Een apart soort geranium is de Johnson’s blue. Erg geliefd vanwege de prachtige blauwviolette bloemen. Hij is winterhard en kan dus in je tuin overwinteren en komt ieder voorjaar weer op.

Bestand tegen slakken

Ook fijn aan de geranium is dat hij goed bestand is tegen slakkenvraat. Dus als je in je tuin veel last hebt van die dikke bruine sigaren die lekker al je mooie dahlia’s en hosta’s aan het verslinden zijn, dan is de geranium een coole plant die zich hier niks van aantrekt.

Geneeskrachtige eigenschappen

De geranium heeft geneeskrachtige eigenschappen. Etherische geraniumolie kan bijvoorbeeld helpen bij littekengenezing. Dan hebben we het over de olie uit de Pelargonium graveolens, waarvan de meest bekende de rozengeranium is. De complexiteit van geraniumolie leidt tot een breed werkingsgebied. Het is ontstekingsremmend, antibacterieel, schimmeldodend, pijnverdovend, krampstillend, samentrekkend, wondhelend en deodoriserend. De pure etherische olie moet dan wel verdund worden met een basisolie zoals bijvoorbeeld amandelolie (10% etherische olie, 90% basisolie). Ook in een geurbrander heeft hij mooie   eigenschappen; de olie is kalmerend bij emotionele spanningen en houdt muggen op afstand.

Terug naar de gepensioneerden

Dat de huidige generatie 60-plussers niet van plan is om na hun pensioen achter de geraniums te gaan zitten (hoe mooi ze ook zijn) is duidelijk. Doordat de mens tegenwoordig in goede gezondheid steeds ouder wordt, creëert dat de mogelijkheid om er ook op latere leeftijd een levendige en ondernemende levensstijl op na te houden. Er wordt gereisd, gesport, in het buitenland een nieuw leven begonnen met een eigen Bed&Breakfast, in bridgeclubjes gespeeld, en volop uitgegaan.

En dan toch met geraniums in de weer?

Maar er is ook niks mis met wél achter de geraniums zitten. Niet iedere oudere heeft het vermogen of de wens om er zo’n actieve levensstijl op na te houden. Dit kan allerlei oorzaken hebben, zowel met de gezondheid, als met geld, maar ook met simpelweg een rustig leven willen leiden of lekker willen tuinieren. Het is aangetoond dat tuinieren een rustgevende invloed op de geest heeft. En als je dan toch met geraniums bezig bent, kun je maar beter gelijk genieten van alle pracht en praal van deze leuke plant.

‘Kruip nooit achter een geranium’

Voor wie het interessant vindt om te lezen over de ontwikkeling van de vrouw in de afgelopen 100 jaar is er een leuk boekje: Kruip nooit achter een geranium – een persoonlijke zoektocht naar een lang en gelukkig leven. Barbara van Beukering, journalist en oud-hoofdredacteur van o.a. Het Parool, gaat in dit boek op zoek naar de eerste generatie vrouwen die oud wordt zonder het te zijn. Ze houdt zichzelf en haar rolmodellen van de huidige generatie zeventigers een spiegel voor: hoe is de vrouw van boven de vijftig veranderd in de afgelopen 100 jaar? En hoe kun je met die kennis een leuk én gezond, sociaal, geestig, geliefd, slim en mooi oud mens worden?

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os