Webwinkel

Warmte-uitslag; wat te doen aan zweetpuistjes?

Warmte-uitslag draagt de medische term miliaria en bestaat in verschillende variaties. De uitingsvormen van de verstoorde reactie van de huid op warmte zijn namelijk nét niet allemaal gelijk. Wat ze wel allemaal gemeen hebben is dat ze een reactie op warmte zijn, dat ze vet irritant zijn door de jeuk, en dat hun oorzaak ligt in een verstoorde afvoer door de zweetkliertjes.

Warmte als trigger

De “zweetpuistjes” op de huid worden veroorzaakt door warmte en vocht. De uitlokkende factoren zijn bijvoorbeeld de nieuwe tropische warmte in Nederland, de sauna, te strakke en synthetische kleding of een te warm (synthetisch) dekbed. In principe kan iedereen er last van krijgen.

Bij baby’s komt het wat vaker voor omdat zij zweet minder goed afvoeren en zij bovendien diepe huidplooien hebben waarin de warmtebultjes makkelijker ontstaan.

Mijn dochter van 17 heeft het omdat de scheenbeschermers bij inspanning te veel op de huid plakken. En ik herinner me dat ik ooit naar Frankrijk fietste en in een lunchpauze mijn billen verkoelde in een beekje. De fietsbroek kon de “prickly heat” niet voorkomen. Met deze “ontboezeming” maak ik de schatting dat 30% van ons bij toenemende warmte dergelijke klachten krijgt. Warmte-uitslag is een veel voorkomend euvel.

 

De verschillen in de miliaria-familie

Oorzakelijk en fysiologisch gaat het om een verstopping van de afvoer van zweet.

 • Miliaria crystallina is oppervlakkig, net onder de hoornlaag, en uit zich in vele vochtblaasjes.
 • Miliaria rubra vind je iets dieper in de opperhuid in de vorm van een groot aantal kleine jeukende rode pukkeltjes.
 • Miliaria profunda ontstaat nog iets dieper in de lederhuid en kenmerkt zich door grotere rode jeukende tot branderige bultjes.
 • Miliaria pustulosa is miliaria profunda, maar dan geïnfecteerd met bacteriën, waardoor je ontstoken met pus gevulde bulten kunt krijgen.

Hoe te voorkomen

 • Probeer zweten te beperken.
 • Zoek verkoeling. Een airco kan helpen, maar ook een frisse douche (droog de huid goed af) en je verplaatsen naar de schaduw.
 • Draag luchtige kleding van natuurlijk materiaal (zoals katoen, viscose, modal of zijde) omdat deze ademend is.
 • Zorg dat je slaapkamer niet te warm is en goed geventileerd.
 • Vermijd alcohol, suiker, koffie, gekruid eten en dierlijke eiwitten. Voeding kan warmte in het lichaam versterken.
 • Drink voldoende water.

Wat kun je doen tegen de jeuk en om je huid te koelen

 • Een klassieker: zinkzalf
 • Een spray met zink en zilver
 • Een huidgel met aloë vera, eventueel gemengd met een klein beetje lavendelolie of theeboomolie; dit vermindert de kriebeligheid en reduceert het vurige karakter.
 • Snijd komkommer of aardappel in plakjes en leg het op je huid.

En als zo de zon weer in kracht toeneemt, dan kan zonneallergie een rol spelen, geen verstoorde afvoer van zweet maar een (tijdelijke) overgevoeligheid van de huid voor uv-straling.

 

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os