Maagzuurremmers zijn een van de meest voorgeschreven medicijnen en brengen behoorlijk wat gezondheidscomplicaties met zich mee. Tegenwoordig zijn maagzuurremmers ook vrij verkrijgbaar en het blijkt dat veel mensen dit medicijn onnodig lang gebruiken. Naar aanleiding van een onderzoek van het Radboudumc, Nivel en NHG is de drogisterijenbranche een campagne gestart om je te informeren over maagzuurproblemen. Met een keuzehulp (doe de test eventueel onderaan de pagina) worden diverse oplossingen aangeboden.
De maag
Als we eten of drinken begint het proces van spijs verteren. We kauwen er lustig oplos, het eten wordt vermengd met speeksel. De fijn gekauwde brei raakt hierdoor doordrenkt met enzymen, dat is een eerste stap in het afbraakproces van onze voeding. Na een stortval door de slokdarm, komen de happen aan in de maag. Dit holle orgaan gaat, afhankelijk van wat we eten/drinken, maagzuur c.q. zoutzuur (HCL) produceren. Maagzuur is vooral bedoeld om de eiwitten te verteren. Hoe hoger het eiwitgehalte in de voeding des te meer maagzuur er geproduceerd wordt. Een maaltijd met een biefstuk kan tot wel 3 uur in de maag gemengd en gekneed worden voordat het als voorverteerde brokken in de dunne darm belandt.