Zoals gezegd is vitamine E een vetoplosbare vitamine. Dat betekent dat hij het beste wordt opgenomen in een vettige basis. Als je je paprikareepjes (rijk aan vitamine E) bijvoorbeeld met een beetje zelfgemaakte yoghurtdip eet, wordt de vitamine E uit de paprika veel beter in je lichaam opgenomen.
Waar zit vitamine E in?
Je lichaam heeft vitamine E nodig, maar kan deze stof niet zelf aanmaken. Je moet het dus binnen krijgen met je voeding. Vitamine E zit vooral in plantaardige producten zoals noten, groene bladgroenten en volkoren granen. Ook plantaardige oliën zoals zonnebloemolie bevatten vitamine E. Dierlijke producten bevatten relatief weinig vitamine E.
Vitamine E is erg gevoelig voor verhitting: het wordt afgebroken wanneer je voedsel verhit (koken, bakken, stoven, enzovoort).
Waar is vitamine E olie goed voor?
Vitamine E is een antioxidant en helpt het afweersysteem van je lichaamscellen. Deze vitamine E helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen en helpt je cellen te beschermen tegen oxidatieve schade door Uv-straling (zonlicht) en luchtvervuiling. Je kunt het innemen ter aanvulling van je antioxidanten voor het behoud van gezonde cellen en weefsels.
Vitamine-E-olie kun je dus innemen, maar het wordt ook uitwendig op de huid gebruikt. Je kunt het bijvoorbeeld inzetten als gezichtsserum voor een vitamine-E-boost. Perfect voor na het zonnen of wanneer je huid veel te verduren heeft. Vitamine-E-olie is goed voor het bindweefsel in de huid en ondersteunt het herstellend vermogen. Het houdt je huid jong en beschermt tegen de gevolgen van huidveroudering.
Wat is veilig?
De hoeveelheid vitamine E in een product kan worden uitgedrukt in milligrammen (mg) of Internationale Eenheden (I.U. of I.E.). Hierbij geldt: 1 I.U. komt overeen met 0,67 mg alfa-tocoferol.
De maximale veilige inname van vitamine E is door de Gezondheidsraad vastgesteld op 300 mg per dag voor volwassenen. Ter vergelijking: dit komt overeen met het eten van zo’n 4,5 kilo noten. Voor kinderen van 1 tot 3 jaar is de veilige bovengrens 100 mg per dag. De referentie-inname voor gezonde volwassenen is zo’n 12 mg per dag.
Heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Neem dan contact met ons op.