Webwinkel

Slaapmutsje, een slaapverwekkend kruid

Slaapmutsje, wat een toepasselijke naam voor een prachtig plantje met kalmerende eigenschappen. Het groeit vooral in Noord-Amerika en heeft nog andere namen als goudpapaver, Californian poppy, Californische klaproos, cups of flame en golden poppy.

Een papaver

Papaver is dat geen familie van de bekende opiumplant? Ja dat klopt! Het is dezelfde familie en bevat net als opium (ook wel slaapbol geheten) alkaloïden. Het zijn andersoortige alkaloïden en ze werken lang niet zo narcotisch als de opiumalkaloïden. Dus de alkaloïden uit het slaapmutsje werken niet-narcotisch en niet-verslavend. Anders zou het niet verkocht mogen worden.

 

Tegen zenuwpijn

Slaapmutsje werd al door de indianen gebruikt voor zijn zenuwpijnstillende eigenschappen. Ze gebruikten het bijvoorbeeld bij onrustige kinderen, maar ook bij kiespijn. De Latijnse naam is Eschscholzia californica; in de 18e eeuw benoemde een botanicus, Adelbert van Chamiso, het plantje naar een goede vriend van hem Friedrich van Eschscholz. Aangezien het plantje veel in Californië groeit, kunnen we de ‘achternaam’ verklaren. Het is een mooi kelkroosje met gele kelken. Bij het ontluiken van de bloem hangt de kelk als een slaapmuts af. De naam poppy verwijst trouwens naar het poppende geluid van de zaaddozen als deze de zaden vrijstellen en met kracht wegslingeren.

Voor welke 10 doeleinden kun je slaapmutsje allemaal gebruiken?

 1. samen met valeriaan en passiebloem kan het ingezet worden voor slapeloosheid
 2. verkort de inslaaptijd en verbetert de kwaliteit van de slaap
 3. kan rustgevend werken bij kinderen met ADHD
 4. een kalmerend kruid bij stress en nervositeit
 5. bij examenstress, bijvoorbeeld school- of rijexamen
 6. dempt angsten onder andere door de werking van het rustgevende stofje GABA te bevorderen
 7. kalmerend voor het hart, er zit een specifiek stofje in (allocryptine) dat de doorbloeding van de kransslagaders verhoogt en de hartslag vertraagt
 8. ondersteunend bij maagdarmkrampen, blaaskrampen en spastisch colon
 9. door de ontkrampende werking bij hoofdpijn en migraine als ondersteunend middel
 10. als ondersteuning bij zenuwpijn en tandpijn, door de licht pijnstillende en zenuwpijnstillende werking

Let op, er zijn ook bepaalde situaties waarin je het niet moet gebruiken

 • bij zwangerschap
 • bij glaucoom
 • bij zware depressie of psychose
 • bij ernstige nierziekten

Bij bepaalde medicatie moet je ook voorzichtig zijn, raadpleeg daarvoor een deskundige. Kruiden vallen onder de voedingsmiddelenwet en daarom vermelden wij dat voedingssupplementen niet ter vervanging van gezonde, uitgebalanceerde voeding dienen.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os