Webwinkel

Silicium van essentieel belang voor veel processen

Ben je al bekend met silicium? De laatste tijd is er veel onderzoek gedaan naar silicium. Eens in de zoveel tijd krijgen bepaalde voedingsstoffen veel aandacht in de wetenschap en media. Silicium is een veelvoorkomend mineraal op aarde. Het valt onder de zogenaamde spoorelementen. Dit betekent dat je lichaam er maar weinig van nodig heeft.

Waar is silicium allemaal goed voor?

 • helpt het behoud van een normale veerkracht van de huid
 • draagt bij aan het behoud van de normale structuur en het uiterlijk van haren en nagels
 • ondersteunt de normale bot- en bindweefselvorming

Aangezien silicium nog volop in onderzoek is en er nog weinig bekend is over maximale of optimale doseringen, is het nog lastig om te zeggen wanneer je er een tekort aan hebt. Maar je ziet in het rijtje hierboven waar het allemaal belangrijk voor is. Dus als je huid- en haarproblemen hebt of ondersteuning nodig zoekt voor je botten en gewrichten kan het wel degelijk interessant zijn. Soms is het juist ook interessant om te kijken naar je zink- en calciuminname, omdat deze mineralen hier ook een rol bij spelen.

Silicium en de industrie

Silicium staat ook bekend als siliciumdioxide. Deze vorm van silicium wordt veel gebruikt in bouwmaterialen, keramiek, glas, en bijvoorbeeld zonnepanelen. Het wordt ook veel toegepast in supplementen omdat het als een natuurlijk anti-klontermiddel werkt. Het staat dan bekend als E551. Silicazakjes zitten vaak in verpakkingen als een vochtabsorbeerder. Je kent ze vast wel. Soms worden er aan deze zakjes nog extra stoffen toegevoegd, waardoor je ze niet moet opeten.

In welke voeding komt silicium voor?

Silicium komt voor in veel verschillende voedingsmiddelen

 • volkoren granen
 • groente en fruit, en dan met name in bananen
 • rozijnen
 • alle soorten bonen, soja en linzen
 • noten en zaden
 • drinkwater

Nou zijn er aanwijzingen dat door de intensieve landbouw en uitputting er minder mineralen – en dus ook minder silicium – in de voeding zit die we eten.

Sommige planten bevatten ook veel mineralen zoals silicium:

 • paardenstaart of heermoes
 • brandnetel
 • bamboe

Je zou dit dus als thee, capsules of drank kunnen innemen. Op supplementen zie je vaak orthosiliciumzuur (soms orthokiezelzuur genoemd). Dit betekent dat het opgelost is in water. Het is een goed opneembare vorm van silicium.

Veilige inname

Er is geen officiële veilige bovengrens voor silicium vastgesteld. Er zijn gegevens dat een inname van 700 mg tot 1750 mg per dag voor volwassenen veilig is. Supplementen met silicium bevatten meestal een dagelijkse dosering van 5 mg tot 200 mg.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os