winkel
Webwinkel

Salie: het wonderkruid op 12 manieren toepassen

Dit blog gaat over het wonderkruid salie, oftewel Salvia officinalis. Er bestaan nog meer soorten salie, maar deze soort is van oudsher het meest gebruikte kruid. Salie heeft vele namen: Franse thee, palingkruid, heilige thee en ezelsoren, om er maar een paar te noemen. Salvia komt van het woord ‘salvare’ (redden) en ‘officinalis’ is een woord van vroeger en betekent dat het ‘uit de apothekerswerkplaats’ kwam en dus op de officiële lijst van heilzame planten stond. Salie heeft dan ook een eeuwenoude reputatie hoog te houden.

 

Magisch kruid

In de Middeleeuwen werd het als magisch kruid beschouwd omdat het tegen heel veel aandoeningen leek te helpen. Een andere soort salie om te benoemen is witte salie: Salvia apiana. Deze variant werd en wordt toegepast om huizen en ruimtes te ontdoen van een negatieve sfeer. Het werd vroeger door de indianen gebruikt bij rituelen om negatieve energie te verdrijven.

In Europa vindt het plantje haar oorsprong rond de Middellandse zee. Het is een winterharde plant met dikke rimpelachtige en viltachtige bladeren. Bovenaan zijn de bladeren grijsgroen en onderaan wollig wit. Onderaan de bladeren zitten talrijke oliekliertjes die zorgen voor de kenmerkende geur. De plant vormt van mei tot en met augustus bloemetjes in de kleuren wit, violet of roze. Het gebruikte deel van de salie zijn de bladeren en de bloeiende toppen en heeft veel interessante eigenschappen.

De 12 manieren waarop je salie kunt gebruiken

 1. Als thee tegen zweten. Heb je last van overmatig zweten? Drink 3x per dag een kop saliethee.
 2. Als mondspoelmiddel en tandpasta. Salie wordt veelvuldig verwerkt in allerlei tandpasta’s, mondspoelmiddelen en zuigtabletten. Het heeft een samentrekkende en ontsmettende werking en kan bijvoorbeeld ook helpen bij een slechte adem.
 3. Gorgelmiddel en zuigtablet. Heb je een verzachting van de mond of keel nodig? Dan is het raadzaam om salie te gorgelen als theeaftreksel of zuigtablet.
 4. Salie als etherische olie. De olie van salie heeft heilzame toepassingen. Zo kun je een paar druppels in een glas water doen als mondwater. Daarnaast kan het in de kamer gebruikt worden om de lucht te zuiveren.
 5. Tinctuur kan gebruikt worden ter verzachting van maag en darmen
 6. In capsules. Wist je dat salie ook werkt als middel tegen opvliegers? Er zitten zogenaamde fyto-oestrogenen in die de hormoonhuishouding kunnen stabiliseren. Heel geschikt bij de overgang.
 7. Het is goed in combinatie met tijm, eucalyptus, pepermunt en kamille is een goed stoomkruid. (zie onze stoomkruiden).
 8. Als voetenbad. Het heeft een samentrekkende werking en kan daardoor goed ingezet worden als voetenbad voor zwemmersvoeten. Doe een handje  in een voetenbad en de voeten 15 minuten weken.
 9. Het zit vaak in hoestsiropen.
 10. Saliemelk. Doe wat salie in een pan met melk, laat het eerst enkele uren trekken en kook het daarna heel even. Afzeven en opdrinken met een lepeltje honing. Dit helpt de slaap te bevorderen.
 11. Wordt verwerkt  in balsems en crèmes. Het heeft wondhelende, samentrekkende en ontstekingswerende eigenschappen.
 12. En last but not least is het een heerlijk keukenkruid. Wij hebben het verwerkt in onze Italiaanse en Provençaalse kruiden.

Het is niet geschikt bij zwangerschap en borstvoeding (behalve als je ermee wilt stoppen). Het wordt ook afgeraden bij epilepsie, maagdarmzweren en hormoonafhankelijke kankers.

Liever niet innemen bij medicatie voor epilepsie, hormonale medicatie. Oppassen met rustgevende middelen en middelen die op de bloeddruk werken.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os