Webwinkel

Roos, jeuk en schilfers

Roos is een milde vorm van eczeem (seborroïsch eczeem), om precies te zijn, maar dat hoef je niet te onthouden). Wanneer je hoofdroos hebt, vernieuwt je hoofdhuid zich sneller dan normaal. Daardoor ontstaan er sneller en meer losse huidschilfers, die ook nog eens meer samenklonteren en sneller loslaten dan normaal. Je krijgt de schilfers in je haar en soms zie je die schilfers zelfs als de bekende “sneeuw” op je schouders liggen. Bij roos heb je vaak ook een vettere hoofdhuid, waardoor de boel behoorlijk kan jeuken. Roos is niet besmettelijk en veroorzaakt (gelukkig) geen kaalheid.

 

Waar wordt roos door veroorzaakt?

Aanleg en een vette huid worden vaak genoemd als oorzaken van roos, maar vooral het uit evenwicht raken van de natuurlijke vet- en zuurmantel van de hoofdhuid ligt aan het ontstaan van roos ten grondslag. Bij roos is de gezonde verhouding tussen gisten en bacteriën op de hoofdhuid verstoord. Bepaalde huidgisten spelen vaak een rol bij roos (zoals pityrosporon, maar dat hoef je ook niet te onthouden). Deze gisten zijn ook op een gezonde huid altijd aanwezig, maar bij roos is de natuurlijke verdediging van je hoofdhuid dusdanig uit evenwicht dat die gisten kunnen gaan overgroeien en klachten gaan geven.

Deze gisten voeden zich met het vetlaagje op je hoofdhuid, dat ze omzetten in vetzuren die je huid kunnen irriteren en eczeem kunnen veroorzaken. Een vette hoofdhuid en roos hangen op die manier dus met elkaar samen. Maar denk op grond van dit verhaal nou niet dat het ontvetten van je hoofdhuid de oplossing is van het probleem! Want genoemde huidgisten zijn bij iedereen aanwezig en je huid heeft haar natuurlijke vetlaagje juist hard nodig om gezond te blijven en zich tegen gisten en andere schadelijke microben te kunnen verdedigen.

Je kunt ook last hebben van schilfers en jeuk zonder dat er een gist bij betrokken is. Juist shampoos tegen vet haar, die de hoofdhuid extra ontvetten, kunnen schilfers veroorzaken. Ook andere synthetische bestanddelen van cosmetica kunnen je hoofdhuid irriteren en jeuk en/of schilfers geven.

Uitdroging door bijvoorbeeld droge lucht, te weinig water drinken of andere onderliggende oorzaken van uitdroging kunnen je huid ook doen schilferen en jeuk geven. Kou en een verminderde doorbloeding van de hoofdhuid dragen vaak ook bij aan het probleem.

Tot slot brengen stress, vermoeidheid en een ongezond eetpatroon altijd een verstoring en kunnen klachten zoals roos dus ook verergeren.

Het probleem van conventionele anti-roosshampoos

Tegen roos bestaan talloze anti-roosshampoos. Conventionele, synthetische anti-roosshampoos bevatten vaak stoffen zoals zinkpyrithion of seleensulfide die huidgisten doden. Lekker snel opgelost, denk je dan. Helaas werken deze shampoos niet genezend, want wanneer je ermee stopt, komt de roos vroeg of laat weer terug. Dat komt doordat deze shampoos de disbalans van de hoofdhuid in stand houden. Ze bevatten namelijk agressieve zeepstoffen, die de natuurlijke beschermlaag van de huid (nog verder) aantasten. De gisten worden dus bestreden, maar je huid blijft gestript en kwetsbaar achter.

Een gestripte huid kan zichzelf niet beschermen tegen een overgroei van gisten. Maar een gezonde huid kan dat wel! Daarnaast irriteren de werkzame stoffen uit synthetische anti-roosshampoos je huid, waardoor deze wederom niet goed kan herstellen en het onderliggende probleem gewoon blijft bestaan.

Hoe moet het dan wel?

Een gezonde huid is vet en zuur. Je huid is omgeven door een microscopisch vettig, zurig laagje waarin gezonde bacteriën leven. Dat klinkt misschien een beetje smerig, maar deze zogenaamde vet- en zuurmantels beschermen je huid en houden haar in evenwicht. Een intacte, gezonde vet- en zuurmantel beschermt je huid tegen de overgroei van ziekmakende gisten en schimmels, staat aan de basis van een gezonde haargroei en beschermt je huid en haar tegen uitdroging. Een duurzame aanpak van roos, schilfers en jeuk richt zich dus op het herstellen van de natuurlijke vet- en zuurmantel.

De beste aanpak tegen roos

Door je hoofdhuid te normaliseren verdwijnen schilfers en jeuk en kun je op den duur zónder de afhankelijkheid van allerlei synthetische stoffen weer roosvrij door het leven.

Een goede natuurlijke anti-roosshampoo:

  • brengt je hoofdhuid tot rust
  • geeft geen irritatie, maar is juist voor een gevoelige huid geschikt
  • gaat de groei van gisten en schimmels tegen
  • herstelt je huid, respecteert en versterkt de natuurlijke vet- en zuurmantel

Doe een oliekuur: herstel de natuurlijke balans van je hoofdhuid

In vergelijking met de huid van bijvoorbeeld je gezicht, krijgt je hoofdhuid nogal wat te verduren. Je wast je haar namelijk met shampoo en doet er daarna misschien ook conditioner in, maar je gebruikt eigenlijk nooit iets dat je hoofdhuid ook voedt en soepel houdt. Als je dat ook met je gezicht zou doen, zou dat echt een mega trekbek geven (ook omdat je gezichtshuid niet behaard is – bebaarde heren uitgezonderd. Trouwens, heren, als we het toch over baarden hebben: deze oliekuur is ook perfect geschikt om je baard mee te behandelen!). Vooral bij een droge, schilferige, trekkerige of jeukerige hoofdhuid kan het daarom heel fijn zijn om eens een oliekuur te doen. Deze oliekuur voedt je hoofdhuid, stimuleert de doorbloeding waardoor je huid sneller geneest en je haargroei versnelt, en geeft een vette oppepper (pun intended) aan je vetmantel. Je doet het als volgt:

1. Meng je olie

Ben je ook nogal een kruidenheks zoals ik, dan is dit een superleuk onderdeel! Stel een olie samen. Van kokosolie is bekend dat het, als een van de weinige oliën out there, ook echt ín je haarschacht kan trekken en je haar van binnenuit kan voeden. Daarnaast bevat een goede kwaliteit kokosolie van nature een hoog percentage laurinezuur, dat gisten en schimmels het leven zuur maakt. Kokosolie is niet vloeibaar bij kamertemperatuur, dus je moet het au bain-marie met een vloeibare olie mengen. Oliën die daar heel geschikt voor zijn én fijn zijn voor je huid en haar, zijn bijvoorbeeld arganolie, avocado-olie, amandelolie (lekker goedkoop), olijfolie, druivenpitolie, sesamolie, jojobaolie, enzovoort.

Voeg ook wat druppels etherische olie aan je oliemengsel toe. Haal de boel eerst van het vuur af en roer daarna pas de etherische oliën erdoorheen.

Rozemarijnolie stimuleert heel sterk de doorbloeding en bevordert daarmee de haargroei. Ook verdiept het de kleur van donker haar. Als je blond bent, kun je daarom beter voor een andere olie kiezen.

Lavendelolie werkt ontspannend en schimmels vinden het verschrikkelijk. En het ruikt hemels.

Kamilleolie bevat een blauwe stof (azuleen) die ontstekingen tegengaat, en kamille staat erom bekend dat het blond haar verheldert.

En zo zijn er nog legio etherische oliën met heilzame werkingen voor je haar en hoofdhuid. Vraag ons om advies als je er keuzestress van krijgt!

Citrusoliën zoals sinaasappel, citroen en grapefruit ruiken heel erg lekker, maar zou ik toch vermijden in je haarolie. Ze veranderen na opening namelijk relatief snel van samenstelling (bepaalde bestanddelen vervallen vrij snel), waardoor ze je huid kunnen irriteren. En dat gingen we nou juist oplossen.

Glazen flesjes, eventueel met pipet, kun je bij ons in de winkel kopen.

Te ingewikkeld, hoop gedoe? Gebruik dan gewoon een simpele pure amandelolie of olijfolie uit je keukenkastje. Niks au bain-marie, hoppa.

2. Breng de olie aan

Breng je oliemengsel aan op je hoofdhuid. En dan niet zuinig! Breng echt een flinke hoeveelheid aan en masseer het rustig en stevig in je hoofdhuid. Als je wilt kun je ook de lengte van je haar in de olie drenken, waarom niet. Lekker masseren stimuleert de doorbloeding, waardoor je huid zich sneller regenereert en je haar sneller groeit. Als je gezegend bent met een volle bos haar, kan het lastig zijn om de olie echt goed op je hoofdhuid te krijgen. Gebruik dan een pipet met olie die je tussen je haar steekt om de olie rechtstreeks op je hoofdhuid te kunnen aanbrengen.

Het is extra lekker om de olie een beetje te verwarmen voordat je het aanbrengt. Dat doe je het gemakkelijkst door je flesje een tijdje in een kommetje heet water te zetten. Niet in de magnetron opwarmen!

3. Laat de boel intrekken

Wikkel een oude warme handdoek om je hoofd, of wat plasticfolie, of een douchemuts, of wat dan ook, en laat de olie intrekken. Hoe langer, hoe beter. Tot op zekere hoogte dan. Gezien je met een moddervet hoofd rondloopt is deze kuur – in de beleving van de meeste mensen – vooral geschikt om mee thuis te blijven. Als je de olie een nacht kunt laten intrekken, doe dat dan. Je kunt slapen met een oude handdoek over je kussen. Maar een uurtje laten intrekken, is ook al heel prima.

4. Was het uit

Het liefst met een goede natuurlijke shampoo tegen roos, want zo’n shampoo wast de olie uit je haar zónder je natuurlijke vetmantel te beschadigen. Als je een synthetische of te agressieve shampoo gebruikt om de olie mee uit te wassen, doe je het effect (en al je moeite) teniet!

5. Spoel na met een appelazijnoplossing

Ja ik geef toe: dat klinkt best wel geitenwollensok, maar het is een van de beste adviezen die ik je kan geven! Appelazijn doet namelijk het volgende:

  • het sluit je haarschubben waardoor je haar gladder wordt en mooier gaat glanzen
  • het zuurt je hoofdhuid aan waardoor je zuurmantel wordt versterkt
  • het maakt je huid weerbaar tegen gisten en schimmels
  • het neutraliseert achtergebleven microscopische zeeprestjes die anders voor irritatie zouden kunnen zorgen

Gebruik appelazijn nooit onverdund op je huid. Neem een lege, schone shampoofles (200 – 300 ml) en vul ‘m onder de douche met water. Voeg een scheut appelazijn toe (niet te veel) en schud even. Draai de douche uit en wring je haar uit. Spoel je hoofdhuid en haar nu met de appelazijnverdunning en wring je haar opnieuw uit. Je hoeft het niet opnieuw uit te spoelen. Ok – nu ruik je wel een klein beetje geitenwollensokkenhippie, want er blijft een milde azijnlucht achter. Die verdwijnt vanzelf binnen een uurtje! Vind je het echt heel vies, voeg dan 2 druppeltjes etherische olie (zie stap 1) toe aan je azijnspoeling en schud heel krachtig voordat je de spoeling gebruikt.

Alleen biologisch, ongepasteuriseerd, gefilterd appelazijn is geschikt voor deze spoeling. Alleen dit type azijn bevat de acetobacter, een bacterie die je vetmantel actief ondersteunt. Wanneer azijn gepasteuriseerd wordt, gaat deze bacterie dood en heb je veel minder positieve effecten van je azijnspoeling. Bij de chemische bereiding van azijnen (schoonmaakazijn en goedkope keukenazijnen) komt niet eens een acetobacter kijken.

Resultaat: een soepele, gevoede, frisse en herstelde hoofdhuid en glanzend haar. Tadaa! Doe de kuur zo vaak als je wilt, maar niet meer dan 1 keer per week.

Deze olietruc is, in een aangepaste vorm, trouwens ook fantastisch bij een droge, trekkerige lichaamshuid en bij eczeem. Ik zal daar op een later moment nog een blog aan wijden.

Tips

Roos wordt vaak erger bij droogte en kou. In de winter en thuis met de verwarming aan, kan roos dus verergeren. Een luchtbevochtiger kan dan een uitkomst zijn (ook tegen je droge keel, trouwens). Zorg altijd dat je genoeg water drinkt.

Zonlicht (vooral uv-B-straling) geeft vaak verbetering. Dus geniet van de zon! Ook goed voor je vitamine D! Bescherm jezelf wel met een natuurlijke zonnebrandcrème.

Vermijd stress, doe ontspanningsoefeningen. Stress zet je hele lijf onder druk en ontregelt juist de regulerende systemen zoals je hormonen, die ook invloed uitoefenen op je talgproductie. Dus als het even kan: relax!

En last but not least: eet gezond en drink genoeg schoon water.

En verder?

Stel, dat bovenstaande nou allemaal niet werkt, wat dan? Er zijn helaas ook andere oorzaken van huidschilfers en jeuk, zoals psoriasis. Psoriasis is een heel ander soort aandoening dan eczeem, hoewel het er uiterlijk op kan lijken. Schroom dus niet om met je vermoede beestje even naar je huisarts te stappen, want een sluitende diagnose is altijd het beste (en enige juiste) uitgangspunt voor een therapie.

Meer weten? Bel of mail ons!

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os