winkel
Webwinkel

seborroïsch eczeem: roos, jeuk en schilfers

Het klinkt vreemd, maar het is nog niet precies bekend wat de oorzaak van seborroïsch eczeem is. Het vermoeden is dat er sprake is van een gistinfectie. Het wordt eczeem genoemd omdat er schilfers op de hoofdhuid ontstaan, maar ook op andere plekken zoals in de wenkbrauwen, op het gezicht, de rug en rond en in de oren.

Het ziet eruit als een soort geelrode plekjes met een vettige schilfering.

 

Eczeem

Eczeem is een benaming voor een ontstekingsreactie van de huid. Ook bij deze vorm van eczeem is daar sprake van. Het lijkt erop dat de huid een andere vetzuursamenstelling van het talg heeft dan normaal en er lijken extra veel onverzadigde vetzuren in de huid aanwezig te zijn.

Onverzadigde vetzuren heb je in verschillende groepen. Zo heb je het ontstekingsbevorderende linolzuur, maar ook het ontstekingsremmende gammalinoleenzuur (GLA). Linolzuur komt veel voor in zonnebloemolie, wij raden dan ook af om zonnebloemolierijke voeding teeten.

GLA komt niet veel voor in de voeding. Het zit in borage-, teunisbloem- en zwarte bessenzaden. Linolzuur en GLA zijn allebei omega-6-vetzuren, maar met een totaal ander effect. Dat maakt het soms verwarrend om te begrijpen. GLA is juist wel aan te raden in supplementvorm.

 

Verschil met gewone roos

Het verschil met gewone ‘droge’ roos is dat dit makkelijker loskomt van de hoofdhuid. Seborroïsch eczeem zit behoorlijk vast op de hoofdhuid.

Babies hebben ook vaak deze vorm van eczeem, dan wordt het berg genoemd. Vaak kun je het makkelijker loskrijgen als je het vet maakt met bijvoorbeeld amandelolie en dan met een kaart loswipt.

Volwassenen krijgen het meestal rond hun puberteit. Het is een chronische huidaandoening en het gaat ook niet zomaar weg. Ongeveer 5% van de bevolking heeft er last van en meestal zijn dat vrouwen. Erfelijkheid speelt hier ook een rol in.

Wat kun je aan seborroïsch eczeem doen?

In het Nederlandse boek voor huisartsen het farmacotherapeutisch kompas staan de volgende, erkende tips:

  • Vermijd bekende uitlokkende factoren (zoals het gebruik van irriterende zeep of shampoo, cosmetica, bepaalde kleding of hoofdbedekking).
  • Stimuleer blootstelling aan zonlicht, maar voorkom wel verbranding door de zon.
  • Haar of huid dagelijks of om de dag wassen met milde of pH-neutrale shampoo of huidemulsie. Huid na wassen voorzichtig droogdeppen om irritatie te voorkomen.
  • Milde vormen van hoofdroos eventueel behandelen met een (vrij verkrijgbare) shampoo met zinkpyrithion of piroctone (zie toelichting).

Het nadeel van shampoos met zinkpyrithion en piroctone is vaak dat het wel even kan helpen, maar dat het daarna doodleuk weer terugkomt. Daarnaast blijven het chemisch samengestelde shampoos en niet iedereen kan daar tegen.

Uit dit artikel blijkt dat shampoos dus een grote rol kunnen spelen bij het in stand houden van deze huidaandoening en hoe heftig het aanwezig blijft. Veel shampoos bevatten agressieve stoffen zoals schuimers en ontvetters. Meer hierover kun je lezen in dit blog: Uitwendige-verzorging/roos-jeuk-en-schilfers.

Tips van het Huidfonds

Ook andere triggers lijken een rol te spelen. Daarom worden door het Huidfonds ook de volgende tips gegeven:

  • Was regelmatig je haar en spoel het goed na. Schimmel kan eczeem verergeren.
  • Voorkom schimmel en droog je na het douchen en wassen altijd goed af, met name tussen de plooien.
  • Versterk je immuunsysteem door gezond te eten en veel water te drinken (per dag anderhalve liter puur water).
  • Een gezonde leefstijl en een goede huidverzorging zorgen ervoor dat je beter in je vel zit en dat het eczeem minder pijn en jeuk veroorzaakt.

Bron: Huidfonds.nl/je-huid/huidaandoeningen/seborroisch-eczeem

Dat het Huidfonds ook benoemt dat een gezond immuunsysteem wordt bevorderd door gezond te eten vinden we fantastisch. Je bent tenslotte wat je eet.

Tips uit onze ervaring bij seborroïsch eczeem

  • Eet geen suikerrijke producten of producten met toegevoegde suikers.
  • Probeer stress zoveel mogelijk te verminderen.
  • Neem voldoende nachtrust.
  • Zorg voor een goede darmflora.
  • Zorg voor een goede vetzuursamenstelling in je lichaam.

Dit laatste is nog iets wat in veel van onze andere blogs terugkomt. Meer wetenswaardigheden hierover vind je in dit blog: Hoe-je-de-gunstige-werking-van-visolie-kan-versterken.

Stress lijkt ook een behoorlijke verergering te geven van seborroïsch eczeem. Dus probeer waar je kan zoveel mogelijk de ontspanning te vinden door te mediteren, wandelen en bijvoorbeeld yoga te doen.

Wil je meer weten over wat je kunt doen bij deze vervelende huidaandoening? Neem dan contact met ons op: info@vanderpigge.nl of 023-5312454. We helpen je graag!

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os