Webwinkel

Rode peper, groene peper en wat is het verschil tussen witte en zwarte peper?

Samen met zout is een van de belangrijkste specerijen in onze keuken: Piper nigrum, afkomstig van een tropische klimplant. Het komt van ver en ik denk dan aan “onze” geschiedenis, de VOC en de problemen die de Hollandse kooplieden ondervonden in de handel in peper. Iets met peperduur betaald…

Zwarte, witte en groene peper komen van dezelfde plant. Hetzelfde besje wordt gebruikt, maar het verschil tussen de peperkorrels is de rijping en de verwerking. Het gevolg is een opmerkelijk verschil in geur en smaak. Het heeft een scherpe houtachtige geur en smaak. Zwarte peper wordt als het scherpst getypeerd, witte peper heeft meer aroma, een aardse “mestachtige” geur. In sommige gerechten is dat verschil opmerkelijk. In mijn verse tomatensoep komt witte peper beter tot zijn recht dan de vlakkere geur van de zwarte peper. Groene peper heeft een mildere frisse smaak en wordt los meer verwerkt in sausen.         

 

Zwarte peperkorrels

Ontstaat uit de rijpende groene bessen. Deze worden geplukt, gefermenteerd en gedroogd. Zwarte peper is een gerimpeld besje.

Witte peperkorrels

Deze worden gemaakt van de volgroeide rijpe lichtrode bessen die worden geweekt in water. Door een gistingsproces barsten de bessen open. Ze worden vervolgens gewassen, ontveld en in de zon gedroogd. De besjes hebben een gladde structuur omdat het schilletje verwijderd is. Witte peper is duurder omdat het een langer productieproces heeft.

Groene peper

Ontstaat uit de onrijpe vrucht. Ze wordt niet gefermenteerd, maar geconserveerd: gepekeld of ingelegd.

Botanie

Peper werd vroeger vooral in India geteeld, maar andere landen zoals Indonesië, Maleisië, Brazilië, Vietnam en Cambodja zijn later ook met de teelt begonnen. De peperplant is een slingerplant die maximaal 15 meter hoog kan worden. Hij groeit in de schaduw. De plant heeft veel vocht nodig, en een hoge temperatuur. De plant draagt bessen van ongeveer 5 mm groot. De groene bessen groeien in trosjes van ongeveer 12 cm lang, zoals aalbessen. (bron wikipedia).

Rode peperkorrels

Deze zijn een vreemde eend in de bijt. Het zijn besjes van een struik die voornamelijk in Mauritius en Brazilië groeit. Deze bessen worden rijp geoogst en gedroogd. De smaak is wat zoeter in vergelijking met de andere peperkorrels. In de seizoenenmix zorgt het voor een vol aroma. Los verwerk ik ze graag in chocolade.

Speculaaskruiden

Wist je dat er in speculaaskruiden ook gemalen peperkorrels worden gebruikt? Speculaas en pepernoten bevatten veel specerijen zoals kruidnagel, kaneel, gember, piment, kardemom, korianderzaad gemalen en niet te vergeten gemalen anijszaad. Wil je wat leuke speculaasrecepten om lekker mee te experimenteren? Klik dan hier.

Al met al een smaakmaker voor veel gerechten. Eet smakelijk.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os