winkel
Webwinkel

Pruikzwam – Hericium erinaceus; het betere hersenwerk

De belangstelling voor paddenstoelen is de laatste jaren groeiend en niet onterecht.

Hericium erinaceus, beter bekend als Lion’s mane of pruikzwam is een eetbare paddenstoel. Hij komt met name voor in Oost-Azië waar het binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde zowel als voedingsmiddel als geneesmiddel wordt toegepast. Het is een parasitaire schimmel die op hardere houtsoorten voorkomt zoals beuken en eiken. Pruikzwam kun je rauw, gedroogd of gekookt eten. Hij is rijk aan zink, kalium, selenium, fosfor en verschillende essentiële aminozuren.

Vanwege zijn uiterlijk is hij vernoemd naar de manen van de leeuw en de “blonde pruik”. Traditioneel werd/wordt pruikzwam ingezet tegen infecties, angst, stress en voor het immuunsysteem. Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt hij al eeuwenlang gebruikt vanwege de gunstige werking bij maagproblemen en darmaandoeningen.

Fytofarmacologie

Uit studies komt naar voren dat de pruikzwam een hele rits aan eigenschappen heeft: antioxidante-, antimicrobiële-, immunomodulerende-, anti-neuroinflammatoire-, neuroprotectieve-, cognitieverbeterende-,  antidepressieve-, wondgenezende en maagzweer bestrijdende effecten.

Ga je kijken naar de fytofarmacologie  dan zijn verschillende de bioactieve bestanddelen in de mycelia (schimmeldraden) en vruchtlichamen van de pruikzwam verantwoordelijk voor deze eigenschappen. Het gaat dan om werkzame stoffen waaronder fenolzuren en terpenoïden met de volgende namen: hericenonen en erinacinen, amyloban, glucaan polysacchariden, bètaglucanen, sterolen en lactonen.

Wat zijn de effecten

Voor dit artikel wil ik kijken naar de werking op de hersenen en het zenuwstelsel. De werkzame stoffen kunnen de bloed-hersenbarrière passeren, dat is tenminste een eerste stap. De belangrijkste onderzoeken zijn tot nu toe met muizen gedaan, daaruit is gebleken dat deze stoffen de synthese en afscheiding van zenuwcel-groeifactoren (NGF) bevorderen. Van zowel hericenonen als erinacinen en polysaccharide HEM is aangetoond dat ze op zowel de hersenstofwisseling als op het zenuwstelsel (NGF) werken.

Neurodegeneratie

De werkzame stoffen beschermen zenuwcellen en hebben een positieve uitwerking op de neurotransmitters. En daarmee verbetert de cognitie doordat de prikkeloverdracht tussen de cellen onderling soepeler/beter verloopt. Inzetbaar bij ischemische beroertes (tekort aan zuurstof en voedingsstoffen).

Verder blijkt dat de werkzame stoffen in pruikzwam amyloïdeplaques en tau-proteïne kan verminderen. Deze eigenschappen maken dat het interessant is om in te zetten bij beginnend geheugenverlies (dementie en Alzheimer). Bij Alzheimer vormt het eiwit p-Tau schadelijke propjes in de hersenen. Die propjes worden ook wel eiwitkluwen genoemd. Deze tau-propjes komen vaak voor samen met eiwit amyloïde. Amyloïde is op zichzelf geen probleem als het niet samen gaat met de propjes tau-eiwit. Bij alzheimer zie je p-Tau dat gaat samenklonteren, waardoor kluwen p-Tau ontstaan. Hierdoor krijgen de cellen geen voedingsstoffen meer. Uiteindelijk kan dit leiden tot de celdood van hersencellen. P-tau is één van de oorzaken van Alzheimer.

schematische weergave van actie bij alzheimer welke invloed pruikzwam heeft

Myeline

Pruikzwam heeft een versterkende werking op myeline, de isolerende stof om zenuwcellen.

Vanwege de antioxidante- en zenuwcelherstellende werking is het niet vreemd dat pruikzwam gebruikt kan worden bij neuropathieën en aandoeningen als Parkinson, ME, MS en ALS.

myelineschade illustratie

Een paddenstoel met veel potentie

Verse pruikzwam kan je niet kopen in de supermarkt, in Haarlem wel bij de biologische paddenstoelenkraam op de vrijdagmarkt. Gezond en heel erg lekker.

Supplementen zijn verkrijgbaar in poeders, capsules en tincturen. Daar staat een veilige dosering op vermeld.

Gangbare dosering is 1 tot 3 gram per dag. Het gebruik is veilig er is geen toxiciteit gemeld. In klinische onderzoeken met langdurige behandeling zijn milde maag- darmklachten geconstateerd:  ongemakken in de buik, misselijkheid of diarree. Bij allergieën voor paddenstoelen uiteraard niet gebruiken.

Deze paddenstoelen bevatten geen hallucinogene stoffen. Die zijn er uiteraard wel en ze worden telkens meer toegepast onder begeleiding van (psycho)therapeuten. Een mooi onderwerp voor een volgend blog?

Referentie: restorativemedicine.org/wp-content/uploads/2017/12/lions-mane.pdf

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os