Webwinkel

Postbiotica en de rol van fermentatie

Postbiotica; bestaat dat ook? We weten inmiddels al een tijdje dat onze gezondheid heel veel te maken heeft met onze darmen. Ja, het grootste deel van ons immuunsysteem woont in de darmen. Het is daarom niet vreemd dat het stokpaard ‘gezonde voeding’ helpt. Vertel me wat je eet en ik vertel je wie je bent.

Met terugwerkende kracht: vertel me wat je eet en ik vertel je wie je allemaal te eten geeft, daar begint het mee. We kennen de probiotica – de bacterievrienden. Als je die goed te eten geeft door vezelrijke voeding – prebiotica – te gebruiken, maken de goede darmbacteriën postbiotica. De definitie van postbiotica is: “niet-levende micro-organismen of microbiële celcomponenten met of zonder metabolieten (stofwisselingsproducten) die bijdragen tot de gezondheid”.

Ik beschrijf het zo nog eens in andere woorden: de darmfabriek maakt postbiotica, dat zijn stoffen die onze gezondheid ondersteunen, het immuunsysteem versterken, ontstekingsremmende eiwitten maken, stofjes aanmaken om de darmwand te voeden, de darmpassage verbeteren en zorgen voor een betere opname van voedingsstoffen, enzovoort.

Pre-pro-post

Met ons huidige geraffineerde voedingspatroon is de vezelinname énorm verminderd. Waar de “gezonde” voorouders letterlijk een hoop konden produceren van 1 kg is onze poep ongeveer 400 gram. Het verschil zit ‘m vooral in de vezels die “body” geven aan onze ontlasting. Vezels zijn onverteerbaar en dat maakt de massa in de wc-pot.

Als die vezels zo belangrijk zijn, is er uiteraard onderzocht wat er zou gebeuren wanneer we alleen maar de hoeveelheid prebiotica (diverse vezels) zouden vermeerderen. Helaas, met enkel extra vezels innemen, gebeurt er niets. Wat er nodig is, zijn gefermenteerde producten zoals yoghurt, kimchi, tafelzuur en zuurkool om de darmfabriek op gang te houden. Fermentatie gebeurt niet alleen in de darmen, onze voeding kan ook een fermentatieproces ondergaan. Lees dit blog: vanderpigge.nl/blog/kombucha-hoe-maak-ik-dat-met-scoby

Voor de starterskit heb je dus bacteriën en gisten nodig om met de vezels uit de voeding postbiotica te maken. Denk aan groente, fruit, granen en peulvruchten. Naast de vezelrijke voeding doen de bacteriën uit zuivel (lactobacillen) ook mee aan het programma postbiotica.

Storytelling

Nog een leuk detail in de poepfabriek: “Dead man tell no tales, dead bacteria do”. De eerste begrijp ik, maar de tweede is een raadsel… Welke ik snel verklap: darmbacteriën en diverse gisten produceren metabolieten (stofwisselingsproducten) en andere bioactieve stoffen. Deze postbiotica zijn niet-levende micro-organismen en/of hun celcomponenten. Deze inactieve/dode micro-organisme bevatten stofjes die actief blijven. Boeiend hè.

Wat is de arbeidsmarkt van postbiotica?

We weten al heel veel over de werking, maar er wordt ook nog enorm veel onderzoek gedaan. Een nieuw gebied dat nog in de kinderschoenenfase staat.

Het werkingsgebied van de postbiotica is heel breed:

  • Ze kunnen de groei van verschillende ziekteverwekkers beperken of zorgen dat de aanhechtplaats van de pathogeen (een micro-organisme dat een infectieziekte kan veroorzaken) bezet gehouden wordt. Dit laatste kan voorkomen dat ze binnendringen en we ziek worden.
  • Ze voeden de darmbarrière door de fermentatie van vezels en bepaalde bacteriestammen die korte-vetzuurketens produceren, zoals acetaat, propionaat en butyraat (boterzuur). Deze vetzuren voeden en beschermen onze darmcellen. In ontlastingsonderzoeken hebben deze bacteriën de volgende namen: Butyrivibrio crossotus, Eubacterium spp., Faecalibacterium prausnitzii, Roseburia spp., Ruminococcus spp., Alistipes spp., Bacteroides spp., Bacteroides vulgatus, Dorea spp.
  • Ze activeren de productie van eiwitten die ontstekingen weren. Denk aan een verhoogde activiteit van de opruimingsdienst – de natural killercellen – die betrokken zijn bij de bestrijding van virusinfecties of kanker.
  • Ze zijn een soort suikers in de vorm van EPS (Exopolysacchariden) die een netwerk zijn om gunstige bacteriekolonies te beschermen. Deze suikers worden geproduceerd door de volgenden bacteriestammen afkomstig uit zuivel: Lactobacillus acidophilusLactobacillus gasseri, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus rhamnosus en Lactobacillus plantarum.
  • Postbiotica sluizen informatie door die een katalysator zijn voor andere cellen en voeding geven aan het immuunsystemen, mitochondria, neurotransmitters en gunstige bacteriestammen.

Dit hele proces kan in balans zijn als we voeding geven aan onze lievelingen en soms onze lievelingen in de voeding vaarwel zeggen.

Kill our darlings

Begint bij het vaarwel zeggen van geraffineerde producten zoals suikers en witmeelproducten.

Love your life

Postbiotica worden door producenten verschillend omschreven: autolysaten, getyndaliseerde probiotica, para- en metabiotica. Het zou handig zijn als deze stofwisselingsproducten van bepaalde bacteriën, gisten en schimmels onder die ene noemer ‘postbiotica’ vallen.

Ik, jij, wij, zijn het product van een heleboel micro-organismen. Zoals je ziet, zijn wij het product van heel veel schakels. Goede voeding levert een belangrijke bijdrage aan al deze schakels. En af en toe is het handig dat de aanvulling ook in potjes zit. Maar dat vereist enige kennis en daarvoor kun je dan weer bij ons terecht.

Wil je meer weten over je darmflora? Schaf dan dit interessante boek aan Gut check.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os