Geschiedenis
Korea is niet echt voor te stellen zonder kimchi. Al duizenden jaren zijn hun gefermenteerde groenten absoluut essentieel bij hun maaltijden. In Korea is kimchi zoveel meer dan voedsel – het is een nationale culturele schat, een universeel gezondheidsvoedsel en onderdeel van de Koreaanse identiteit. Koreanen zijn geobsedeerd door gezond en lekker eten.
Koreanen hebben een speciale kimchikoelkast waarin ze verschillende kimchisoorten kunnen produceren. In Korea eten ze het wel 3 keer per dag en zijn er ook vele restaurants te vinden waar je een lekker maaltje kunt scoren. Het wordt veel gegeten met bibimpap, dit zijn verschillende soorten gemengde rijst. Een Kimchi-klassieker is met sla, kool, gember en Spaanse peper (vanaf de 12e eeuw werd de rode peper geïntroduceerd in Korea en sindsdien maakt dit een belangrijk onderdeel uit van Kimchi). Maar er zijn ook de populaire radijskimchi en de meer ongewone varianten met pompoen, oesters, champignons, wortels en andere groenten.
Gezondheidsvoordeel
Kimchi is voornamelijk zo gezond door het fermentatieproces. Hierbij ontstaan veel soorten melkzuurbacteriën. Door het bereidingsproces van het bewaren bij bepaalde temperaturen – elke temperatuur geeft ook weer een ander resultaat –  en ook door de lengte van het laten staan van de kimchi, krijg je veel soorten melkzuurbacteriën. En zoals we al vaker hebben uitgelegd, de basis van je gezondheid begint met een gezonde darmflora. In deze tijd is het zeer verstandig om te zorgen voor een goede darmflora. Hoe beter je weerstand, hoe beter je immuunsysteem functioneert. Wil je hier meer over lezen? Lees dan ons blog over postbiotica.Â
Kimchi wordt gemaakt van allerlei groenten (soms met paddenstoelen erbij), daarom is het rijk aan vezels, vitamine A, B en C en de nodige mineralen. Het staat samen met olijfolie, Griekse yoghurt, linzen en soja in het Amerikaanse Health Magazine als een van de vijf gezondste voedingsmiddelen om te eten.
Kant-en-klaar kopen
Kimchi is ook kant-en-klaar te koop als je het eens een keer wilt proberen. Je kunt dan terecht bij Oosterse winkels en Koreaanse speciaalzaken. Soms ook bij de luxere supermarkt of biowinkel.
Zo is het te koop bij:
Amazing Toko (voorverpakte zakken) Let wel op dat soms een smaakversterker als E621 is toegevoegd.
Shilla Japanese & Korean Food Market (vers gemaakt in het versschap)
Zelf maken
Een goede voorbereiding is het halve werk, er zijn diverse recepten online te vinden om zelf kimchi te maken:
www.foodiesmagazine.nl
www.b4men.nl
www.ah.nl/allerhande
Wie weet wordt in Nederland dit fijne Koreaanse gerechtje wel net zo populair als sushi.
Een kleine waarschuwing is op zijn plaats: you love it or you hate it, maar daar kom je snel genoeg achter.