Webwinkel

Parabenen in cosmetica wellicht kankerverwekkend

Parabenen zijn chemische conserveringsmiddelen, je vindt ze veel in verzorgingsproducten zoals shampoos, tandpasta’s, bodylotion en zonnebrandmiddelen.

Parabenen en oestrogenen

Bekend is dat parabenen de activiteit van het hormoon oestrogeen kunnen nabootsen. Ze hechten zich aan de receptoren (onderdeel van een cel waaraan een specifieke stof zich kan binden waardoor een bepaald proces in gang wordt gezet) waaraan oestrogeen zich normaal bindt. Tot nu toe hebben studies uitgewezen dat parabenen weliswaar dezelfde effecten kunnen hebben als oestrogeen, maar dan in een sterk verzwakte vorm. Conclusie: ze worden verondersteld veilig te zijn.

Hier zijn wel wat vraagtekens bij te plaatsen. Dr. Dale Leitman (professor voedingswetenschap en toxicologie aan de universiteit van Californië in Berkeley) wees erop dat de veiligheid van parabenen slechts gebaseerd is op één studie met één stof. De realiteit van ons lichaam is juist een combinatie van de effecten van vele stoffen en verbindingen.

 

De effecten

In een studie o.l.v. van deze professor heeft men daarom gekeken naar de effecten van parabenen in combinatie met een groeifactor, heregulin (HRG). Deze groeifactor kan een rol spelen bij de ontwikkeling van borstkanker. De wetenschappers hebben bij een laboratoriumtest bestudeerd hoe menselijke borstkankercellen groeiden wanneer ze werden blootgesteld aan parabenen én aan de combinatie parabenen met heregulin. De combinatie van een zéér lage doses parabenen met heregulin zorgde ervoor dat de kankercellen zich sneller vermenigvuldigden. Beduidend sneller dan zonder de heregulin.

Dit is een belangrijk onderzoek, maar omdat het een test in een laboratorium is, wil dat niet zeggen dat het ook exact zo in ons lichaam plaatsvindt. In het originele artikel staat: “Dit geeft aanleiding tot bezorgdheid, want de ‘veilige niveaus’ van parabenen in cosmetische producten moeten opnieuw worden geëvalueerd.” Daar zijn wij het volkomen mee eens.

Cosmetica zonder zooi

Maar gelukkig houden wij er bij Van der Pigge al jaren lang rekening mee dat veel chemische stoffen onnodig zijn en mogelijk meer belastend voor ons lijf zijn dan wordt aangenomen. En daarom hebben wij een groot assortiment natuurlijke lichaamsverzorging producten ontwikkeld: Van der Pigge Huidbalans, 100 procent natuurlijk! Wees welkom.

LIVESCIENCE – Chemicals in Personal Products May Stimulate Cancer More Than Thought

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os