Wat doet die lever nou eigenlijk?
De lever is – op de huid na – het grootste orgaan in ons lichaam. Wist jij dat? Toen ik dit feitje voor het eerst las, was ik toch een beetje geschokt. In mijn persoonlijke beleving was de lever een ondergeschoven kindje. Ik had verbinding met mijn hart, mijn maag liet vaak luidruchtig van zich horen en mijn darmen bleven ook niet onopgemerkt. Maar mijn lever? Ik wist haar nog net aan te wijzen. Beetje rechts van mijn maag, toch?
Nou, ongeveer. De lever is een – ruwweg – driehoekig orgaan dat zich rechtsboven in de buikholte bevindt. Ze reikt ongeveer van de rechterflank tot onder het midden van het borstbeen. Ze is zacht en glad van structuur en diep roodbruin van kleur. En hoewel de lever ons niet zo overduidelijk laat weten dat ze er is als bijvoorbeeld de maag, speelt ze op haar eigen vernuftige wijze een zeer belangrijke rol in het dagelijks functioneren van ons lichaam.
De lever is een multitasker pur sang. Ze dirigeert, produceert en transformeert erop los, allemaal terwijl jij een blog leest, een bammetje eet, of van je nachtrust geniet. De lever ontvangt – via de poortader vanuit het maagdarmkanaal en de milt – bloed dat rijk is aan voedingsstoffen. Voordat dit bloed je hele lichaam rondgepompt kan worden, zal de lever het eerst bewerken en zuiveren van schadelijke stoffen. Om de vele functies van de lever een beetje inzichtelijk te maken (speciaal voor mensen die – net als ik – in plaatjes denken) deel ik ze voor het gemak even op in drie categorieën.
De lever als dirigent
Een dirigent geeft richting. Hier wat sneller, daar wat trager. Hier wat hoger, daar wat lager. De lever vervult deze rol op verschillende niveaus. Zo is ze betrokken bij temperatuurregulatie en drukverdeling in het lichaam. Ook bevat de lever voorraden van belangrijke vitamines en mineralen, die al naar gelang de behoefte worden vrijgegeven.
De lever ontvangt stoffen uit onder andere voeding en bepaalt: dit kunnen we gebruiken, dat niet. Zo zorgt ze ervoor dat gifstoffen (denk: hormonen die niet meer nodig zijn, afbraakproducten van de spierstofwisseling, afbraakproducten van medicijnen en genotsmiddelen, en gifstoffen uit voeding, water, lucht en synthetische cosmetica) niet in je grote bloedsomloop terechtkomen.
De lever als producent
Een producent levert een product. De lever is de trotse producent van gal. Gal is een scherp, okergeel goedje dat vetten opdeelt in kleine druppeltjes, zodat spijsverteringsenzymen er lekker efficiënt hun gang mee kunnen gaan. Een goede galproductie is dan ook van belang voor de spijsvertering, de darmwerking en de opname van (vetoplosbare) vitaminen.
De lever als biotransformator
Een biotransformator ontvangt een organische stof, doet wat handig knip- en plakwerk en maakt er op die manier iets anders van. De lever is mega creatief. Vetoplosbare stoffen? Maakt hij gewoon wateroplosbare stoffen van. Zo kunnen schadelijke stoffen beter worden afgevoerd. Deze stofjes worden met behulp van hulpstoffen nog eens verder omgeknutseld en zo onschadelijk gemaakt. De lever kan ook nog allerlei handige dingen uitspoken met eiwitten, koolhydraten en vetten om op alle mogelijke manieren energie beschikbaar te stellen.
De energetische Lever
Nu we een beeld hebben van de lever als fysiek orgaan, kunnen we haar ook eens van een andere kant bekijken. Zowel in de Traditionele Chinese Geneeskunde als in de westerse energetica worden aan organen bepaalde kwaliteiten, processen en patronen toegekend.
Dat de lever niet alleen het grootste, maar ook het warmste orgaan in ons lichaam is (met een constante temperatuur van ongeveer 40°C) vind ik een mooie metafoor voor de energetische interpretatie van de lever. Leverenergie is warm en uitgaand. Het is een energie die aanstuurt, drijft en richting geeft. Ze is gelinkt aan het derde chakra in de Vedische filosofie; het energiecentrum dat staat voor het ‘ik’, het gezonde ego. De plek van waaruit we onze koers bepalen in het leven, maar ook van waaruit we grenzen aangeven.
Leverenergie in balans zorgt voor een goede doorstroming op elk niveau. Alle levensprocessen worden dan gekenmerkt door vloeiende, stromende beweging. Emoties stromen vrij door je heen en komen ook weer tot rust. Het lichaam is flexibel en de ledematen bewegen soepel. Grote overgangsprocessen verlopen zonder al te hevige haperingen. Je bent vanzelfsprekend actief, komt voor jezelf op en gaat creatief om met de uitdagingen van het leven.
En als je wat op je lever hebt?
Een lever die het volgens bloedonderzoek uitstekend doet, kan toch klachten geven. Er is dan geen sprake van pathologie, maar van een functiestoornis. Als een gezonde lever(energie) zorgt voor een goede doorstroming, dan hebben problemen met de lever natuurlijk altijd op een manier te maken met blokkade, stilstand en ophoping.
Op een fysiek niveau kan een lever die gewoonweg te veel gifstoffen te verwerken krijgt onder letterlijke spanning komen te staan. Een lever onder spanning geeft druk op de poortader, waardoor de afvoer van bloed vanuit de darmen, anus, benen en onderbuik wordt belemmerd. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals aambeien, spataderen, menstruatiepijn en andere menstruatiestoornissen.
Energetisch
Op een energetisch niveau kan min of meer hetzelfde gebeuren. Als de leverenergie geblokkeerd raakt, ontstaat er een ophoping van hitte in het hoofd. Je krijgt dan last van opvliegers, migraine, piekeren, prikkelbaarheid en woedeaanvallen. In het onderlichaam ontstaat er druk en stuwing met een zwaar gevoel in de onderbuik, zware benen, spataderen, aambeien en menstruatiepijn als gevolg. Over het algemeen is er een gebrek aan flow. Je kunt last hebben van spiertrekkingen, je struikelt over je emoties, je hebt moeite met heldere beslissingen nemen en je voelt een constante brok in je keel. Flexibel zijn lukt niet en je hebt moeite met alle soorten veranderingen en overgangsprocessen. Je hebt hebt het gevoel dat je vastzit en ervaart weerzin bij alles wat je systeem weer in beweging zet, zoals sporten of massages ontvangen.
Tot zover mijn eerste stappen in de ontdekking van de lever. Ik hoop dat het voor jou net zo leerzaam was als voor mij.
Zoek je ondersteuning voor je lever? We hebben een mooie producten om je verder te helpen. Neem dan contact met ons op.