De energie in onze cellen
Onze energiefabriekjes zijn de mitochondriën. Ze worden gezien als zelfstandige bacteriën die miljoenen jaren geleden in onze cellen zijn gaan leven. Dan hebben we het over een symbiose, een samenlevingsvorm met voordelen voor beide partijen. Goed beschouwd wil je met deze bacteriën een liefdesbaby. Mitochondriën hebben hun eigen DNA (erfelijk materiaal). Samen hebben we energie. Dat is toch een bijzondere vorm van liefde!
Een wervelend samenspel van reacties
Even weer terug in dat lijf, daarin vinden enorm veel chemische reactieketens plaats. Een cascade aan reacties en in a split second ontstaan allerlei stofjes. Dat kan ook wel eens mis gaan door gebrek aan een grondstof en dan wordt een proces beëindigd. Reactiecascades kunnen door verschillende factoren stoppen, denk dan aan bijvoorbeeld onvoldoende bouwstoffen uit de voeding of een beschadiging. Bekend is dat medicijnen zoals statines (cholesterolverlagende medicamenten) de cascade aan biochemische kettingreacties onderbreken. Dan is het dus niet een bijwerking, maar de werking van een medicijn waardoor je niet vooruit te branden bent.
Alles heeft energie nodig
Altijd, overal, en hoe dan ook. Mitochondriën komen daarom in bijna alle cellen voor. In deze energiecentrales wordt van alles gefabriceerd: eiwitten en hormonen, maar ook grondstoffen. Essentieel is het ontstaan van cel-energie in de vorm van ATP. Alles – tout – everything – tutti heeft ATP (= energie) nodig om te functioneren: spieren om aan te spannen, klieren om hormonen te maken, zenuwen om informatie voort te geleiden en organen om neurotransmitters en enzymen te maken. Voor al die biochemische reacties zijn verschillende grondstoffen nodig. Ze zijn ook nog eens allemaal belangrijk. Elke schakel in een machine is onmisbaar voor een soepele werking. Daarom zijn de bouwstenen uit onze voeding én een optimale gezondheid noodzakelijk voor de ATP-productie.
Een van de belangrijkste katalysatoren is het co-enzym Q10: een stof die je lichaam zelf maakt, vooral ten behoeve van de energieproductie in de mitochondriën. Deze stof wordt vaak gebruikt om de negatieve werking van statines te voorkomen.
Je kunt goed ziek worden als de mitochondriën gebrekkig hun werk doen. Er wordt dan minder ATP gemaakt en dat is een energiecrisis voor het weefsel waarbij functiestoringen, klachten en ziektes ontstaan. Mitochondriën hebben dus veel in de melk te brokkelen. Ik benoem het nog maar eens hoe breed werkzaam ze zijn: bij de geprogrammeerde celdood, celstofwisseling, hormoon-, eiwit en neurotransmitterproductie en ontgifting.
Dagelijkse beweging helpt de aanmaak van mitochondriën
Ooit heb ik microscopisch beeld gezien van spierweefsel van varkens. Het ene was van een varken uit de beruchte bioindustrie-stallen en het andere was van een zelfvoorzienend scharrelvarken uit de Pyreneeën. Het verschil was enorm: in het weefsel van het varken dat bijna niet bewoog zaten amper mitochondriën in die van het scharrelvarken stikte het van de mitochondriën. Een van de sleutels om meer mitochondriën aan te maken is bewegen. En in het geval van dit varken komt daar dan ook nog eens bij dat de gevarieerdheid van het zelf bij elkaar gescharrelde eten ook zichtbaar gezonder is. Nuchter bewegen zonder te sterk te verzuren geeft nog een extra impuls aan de aanmaak van mitochondriën.
Nog meer tips om goed voor je mitochondriën zorgen
Goed voor jezelf zorgen, voldoende slaap nemen, straling vermijden, voeding met pesticiden vermijden, het gebruik van geraffineerde producten vermijden, we kennen het hele riedeltje wel. Gevarieerde voeding is van belang om de centrales te voeden met alle B-vitaminen, vitamine C, zink, magnesium enz.
Mitochondriën zijn gevoelig voor oxidatie. Antioxidanten die de mitochondriën beschermen zijn onder andere vitamine C en E, co-enzym Q10, melatonine (nachtrust), alfa-liponzuur en bepaalde stoffen zoals het populaire curcumine uit geelwortel, ECGC uit groene thee en resveratrol uit rode druiven. We moeten goed zorgen voor onze liefdesbaby, ons energetische hoogstandje heeft best wat aandacht nodig.
Powering the Cell – Mitochondria
Heb je vragen of wil je meer weten over kruiden en voedingssupplementen? Vraag ons advies! Loop gerust onze winkel binnen, bel ons op of stuur een mail. We helpen je graag.