Bij Van der Pigge gaan we elke maand een plant in het zonnetje zetten. Elke plant heeft zo zijn unieke eigenschappen en deze kunnen, als ze op de juiste manier worden toegepast, gebruikt worden tegen kwalen. Een deel van de kruiden die in Nederland voorkomt is giftig; het is dus niet aan te raden om zonder enige plantenkennis kruiden te gaan plukken en op te eten. Vandaag nemen we de eerste plant onder de loep: de paardenbloem!
Paardenbloem – Taraxacum officinale
De bijzondere eigenschappen
Je kunt een paardenbloem zien als onkruid, maar daarmee doe je deze plant tekort. Wist je dat er wel 250 soorten paardenbloemen zijn? Had je niet gedacht toch? Het melksap in de bloemstengel bevat stoffen die voor de mens giftig kunnen zijn, maar door het geringe giftigheidsgehalte hiervan kan dit alleen bij veelvuldig contact huiduitslag veroorzaken. Het plukken van de stengel is ongevaarlijk.
Waaraan je de paardenbloem herkent
De paardenbloem behoort tot de composieten, een plantenfamilie die tijdens de bloei gekenmerkt wordt door bloemhoofden. Het plantje heeft per bloemstengel één bloemhoofd dat bestaat uit gele bloemen. Dat zijn kortgesteelde (of zittende) bloemen die zo dicht opeengepakt zijn dat het lijkt alsof je met één bloem te maken hebt, maar eigenlijk is zo’n bloemhoofd een klein bosje gele bloemen. De bladeren groeien als een rozet om de lange penwortel heen. Hij heeft een dikke wortel met kleine korte zijworteltjes. Wanneer de plant is uitgebloeid, worden de zaden (met witte pluis) gevormd die zo weg te blazen zijn. Niet alleen een leuk kinderspelletje, maar het schijnt dat je er ook een boodschap mee kan overblazen naar een geliefde…
Paardenbloemen bloeien in april en mei, soms ook in augustus, september en oktober.
Waar je hem vindt
Het is een plantje dat bijna overal in Nederland voorkomt. Behalve dat de paardenbloem veel licht nodig heeft, stelt hij verder geen zware eisen aan zijn omgeving. Paardenbloemen doen het goed in de tuin (hij is behoorlijk bestand tegen verwoede gazonmaaiers), de berm en het (vaak sterk bemeste) weiland.
Try this at home
Paardenbloemblad kan je op allerlei manieren culinair gebruiken! De Fransen maken er vaak een salade van, maar je kan er ook soep van maken. Of je doet wat blaadjes door een salade heen.
www.nederlands-dis.nl/basis/eten-uit-de-natuur/uit-de-natuur-of-je-tuin-paardenbloem
Gezondheidstoepassingen paardenbloem
In de kruidenkunde wordt de paardenbloem vooral voor de lever en nieren ingezet. De wortel wordt vooral in de herfst geoogst en is rijk aan inuline. Het blad wordt vooral in het voorjaar geoogst voor de bloei. Dit voorkomt dat de bladeren erg bitter worden. De paardenbloem bevordert de spijsvertering en heeft een stimulerende werking op de lever en de gal. Het plantje wordt van oudsher ingezet bij voorjaarskuren en werkt licht onstekingsremmend en bloedzuiverend. De sterkste werking zit in de wortels.
De wortel staat vooral bekend als bittermiddel. Dit zorgt ervoor dat de lever meer gal aanmaakt. Het is eetlustbevorderend en spijsverteringssappen. Het blad is vooral urinezuurdrijvend en daardoor bloedzuiverend en ontgiftend.
Het is in te zetten bij:
- voorkomen van galstenen
- slechte eetlust
- gebrekkige spijsvertering
- winderigheid
- jicht
- hoog urinezuurgehalte
- voorjaarskuren
- oedeem
Waarschuwingen
Kruiden kunnen altijd interacties hebben met ziekte en medicatiegebruik, zwangerschap en borstvoeding. Raadpleeg voor gebruik een deskundige.
Wil je iets delen?
Wil je een reactie delen of heb je een vraag?
Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.
Stel je vraag!"*" geeft vereiste velden aan