Webwinkel

Wat kun je aan je nagels aflezen?

Mooie nagels zijn een sieraad voor je handen. Dat er ook nog van alles aan valt af te lezen, daar ben je je misschien niet zo van bewust.

Nageldiagnostiek is een onderdeel van de chirologie (handleeskunde). Wereldwijd zijn deze inzichten al eeuwen toegepast. Chirologie is in Duitsland meer geïntegreerd dan bij ons en wordt binnen de natuurgeneeskunde vaker toegepast. Met betrekking tot de nagels zijn bepaalde vormen en afwijkingen wel degelijk binnen de reguliere geneeskunde bekend omdat het op een aandoening of aanleg kan duiden.

Ik heb handen altijd al fascinerend gevonden vanwege de schoonheid, de expressie, de taal van de handen zelf, het gevoel in de handen en de expressie bij aanraking met “las manos”. In de jaren tachtig las ik het verzamelde werk van Etty Hillesum. Zij had in de oorlogsjaren een relatie met een oudere man, Julius Spier. Julius was handleeskundige en na de grote bekendheid van Etty is onder ander het boek “Worden wie je bent” van hem uitgegeven. Het lezen van dit boek is voor mij aanleiding geweest om op dit gebied een opleiding te doen. Deze kennis heeft mij vervolgens doen besluiten om naar de opleiding voor natuurgeneeskunde in Hilversum te gaan.

 

Reflexgebieden geven ons informatie

In de Chinese geneeskunde gebruikt men het oor als spiegel van het lichaam voor acupunctuur. Ook de tong mag worden uitgestoken voor observatie om te zien hoe het met onze spijsverteringsorganen gesteld is. Het oog wordt bekeken bij iriscopie, en er is bijzondere aandacht voor je voeten bij de voetreflexologie. En nu uit de hoge hoed: handleeskunde. Hoewel dit minder hocus pocus is dan wordt gesuggereerd. Nu is mij gevraagd of ik in dit blog van die hele hand eens de nagels voor mijn rekening wil nemen.

Wat vertellen onze nagels

De vingernagels worden ook wel een venster naar de gezondheid genoemd. De kleur, vorm, vlekken en strepen geven informatie. Een gezonde nagel is rozerood van kleur, heeft een glad oppervlakte en is gelijkmatig van vorm. Kijk je op het vingerkootje dan neemt het ongeveer de helft in beslag. De kromming van de nagel is ongeveer een kwart.

De vorm en grootte van de nagel zegt iets over je

 

En ook bij de interpretatie van deze vorm moet je het eigenlijk bekijken in het geheel van de hand en kan de betekenis per vinger ietwat verschillen.

Groot: in algemene zin kun je stellen dat mensen met grote nagels een tolerante houding en een ruime opvatting hebben, robuuste personen zijn met een groot herstellend vermogen. Daarnaast zijn ze open hebben ze een ruime opvatting.

Klein: hoe kleiner een nagel, hoe sterker men reageert vanuit het zenuwstelsel. De persoon is vaak  energiek, nieuwsgierig, intuïtief, impulsief en kritisch.

Conisch (ovaal): het meest voorkomend nageltype. Dit wordt gezien als het meest evenwichtige type: mensen met een ruime opvatting maar die ook idealistisch zijn, een sterk gevoelsleven hebben en sociaal zijn ingesteld.

Vierkant: deze nagels hebben doorgaans een rechte lijn aan de onderkant. Het karakter dat hierbij past is behoudendheid en duidelijkheid boven vaag geleuter. Nauwkeurig dus. Scherpzinnigheid, een groot analytisch vermogen. Zakelijk inzicht en materieelsucces zijn hierbij niet vreemd.

Spatelvormig (driehoekig): dit hoort bij vaak energieke personen, die ook wat ongeduldig kunnen zijn. Humoristisch met een ironische ondertoon (want kritisch). En vaak bijzonder creatief. Arti party.

Langwerpig (amandelvormig): lange smalle nagels, deze personen hebben soms een beperkte kijk op zaken en kunnen wat rechtlijnig zijn. Gespierde en krachtige personen, maar toch wat timide en sensitief.

 

Zo…,  zijn we al bezig met het beoordelen van onze eigen nagels?

Ik merk zelf dat deze opsomming nogal beperkt is, maar mogelijk wel je nieuwsgierigheid opwekt.

Dikke of dunne, harde en zachte nagels

Dit moet wat overeenkomstig zijn met de textuur van de huid.

Dunne transparante nagels: deze mensen hebben een sterk onderscheidend vermogen, zijn wat verfijnd. Mensen met dikkere, mattere nagels zijn minder sensitief.

Harde-, zachte-, broze, buigzame nagels: de benaming zegt hierbij al genoeg als het gaat om de karaktereigenschappen. Fysiek staan harde nagels voor een krachtig skelet en slappe nagels voor een zwakker skelet.

Nagelkleur onze bloedstroom

Roze: is een gezonde kleur; het hart heeft een goede flow en dat draagt bij aan een hartelijke karakter.

Bleek: mogelijk een lage bloeddruk.

Rood: heftiger temperament en mogelijk ook een hogere bloeddruk.

Blauwig: slechte bloedcirculatie, gebrek aan zuurstof, kan ook met de conditie van het hart te maken hebben.

Zwart: kan ook met het hart te maken hebben, zit de rouwkant aan. Zie je bij verlies en smart.

Tekens op de nagels

Lengtegroeven: deze wijzen op een chronische belasting van de darmen, longen en nieren (urinezuren). Is onder ander afhankelijk welke vinger het is. Het lichaam heeft  behoefte aan reinigen.

Dwarsgroeven: toxische belasting, afvalslakken, wordt ook wel gezien na een cytostaticakuur.

Gespleten nagel: in de lengterichting, niet veroorzaakt door een verwonding, wijst meestal op reumatische klachten veroorzaakt door toxische belasting of darmontsteking.

Gespleten nagel in de breedte (afbladderend): vaak bij onderfunctie van de schildklier, maar ook bij aanwezigheid van parasieten.

Witte vlekken: zinktekort e/o calciumgebrek; mogelijk is er sprake van overbelasting, nervositeit.

Getraliede lijntjes: vaak een aanleg voor psoriasis.

Lepelnagels: eenzijdige voeding en ijzergebrek; soms is er sprake van een geërfde klierstoornis.

Klauwnagels: vaak te zien bij astma bronchiale. Zijn voornamelijk de nagels van de duim en wijsvinger aangedaan dan is de aandoening overgeërfd van vaderszijde, zijn de andere nagels aangedaan dan is het overgeërfd van moederszijde.

Breekbare en splinterende nagels: mineralengebrek.

Halve cirkel, ook wel Lindsay’s nails: de helft van de nagel is rood/roze de andere helft wit. Dit komt vaker voor bij nieraandoeningen.

Vlakke nagels: aangeboren zwakke zenuwen.

Trommelstokvingers of horlogeglasnagels: vaak aangeboren. Zuurstoftekort door verstoring op het vlak van longen, lever en/of nieren.

In onze winkel hebben we verhoudingsgewijs meer te maken met problemen met de nagels van de voeten en dat komt omdat veel mensen last hebben van hardnekkige schimmelnagels. In dit blog lees je hoe je daarvan af kunt komen.

Mogelijk dat bovenstaande informatie aanleiding geeft om anders naar je gezondheid te kijken en juist wel of niet naar een nagelstudio te gaan.

Klassieke interpretatie van de nagels volgens Ernst Issberner Haldane 1886 tot 1966.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os