winkel
Webwinkel

Vitex agnus castus – Monnikspeper

De monnikspeper (Vitex agnus castus), ook wel kuisboom genoemd (letterlijke vertaling ‘vlecht lam kuisheid’ ook wel ‘kuis lam’, verwijzend naar de remmende werking op de mannelijke geslachtsdrift), komt van nature voor in het Middellandse Zeegebied. De plant staat in verband met vruchtbaarheid en voortplanting en wordt al sinds de Oudheid gebruikt. Zo werden Griekse rituelen rondom Demeter, de godin van de vruchtbaarheid, opgeluisterd met versieringen van monnikspeper. Wil je weten wat dit kruid voor je kan betekenen en heb je advies nodig voor je hormoonhuishouding? Lees dan verder voor de toepassingen. We leggen nu voor de plantenliefhebbers eerst de botanie van de plant uit.

 

In kloosters

Vitex agnus castus dankt haar naam aan het feit dat het in de kloosters gebruikt werd als alternatief voor peper. De bessen hebben een licht peperige smaak. Daarnaast zou monnikspeper, door de kuisheidbevorderende werking van bepaalde delen van de plant, monniken helpen hun kuisheidsbelofte in ere te houden. Dat is ook een reden waarom de plant in het verleden werd gekweekt in kloosters. In het wild komt de plant niet in Nederland voor, wel als tuinplant.

In het wild

Vitex agnus castus is een bladverliezende aromatische struik en een plant van de ijzerhardfamilie. De grijsgroene bladeren zijn handvormig samengesteld* en bevatten vijf tot zeven bladeren, de bloemen zijn roze tot paars. De takken van de struik zijn behaard en voelen donzig aan. Monnikspeper komt voor op warme vochtige tot droge grond met een beperkte voedselrijkdom. In koudere gebieden (waaronder Nederland) heeft de plant een voorkeur voor schaduwrijke plaatsen. De plant is matig winterhard.

 * Sommige planten hebben een bladsteel waaraan meerdere bladeren zitten. Er wordt dan gesproken over samengestelde bladeren. Bij bomen is de es een mooi voorbeeld; als in de herfst de bladeren vallen, zie je bij de es doorgaans één bladsteel met daaraan meerdere bladeren, waardoor het net een takje met bladeren lijkt. Dit geheel is dan een samengesteld blad.

Als tuinplant in Nederland

Vitex agnus castus kan in een Nederlandse tuin overleven, mits de plant op een warme, schaduwrijke plek met beperkte voedselrijkdom wordt geplant. Snoeien is voor de plant niet nodig, maar kan wel toegepast worden om de plant in toom te houden (hij kan rond de twee meter hoog worden). Dit moet dan wel in de winter gebeuren wanneer de plant geen bladeren heeft. Als de monnikspeper buiten in een pot staat, moet de plant, wanneer de minimumtemperatuur op vijf graden komt, naar binnen gehaald worden.

Enkele gezondheidstoepassingen van de Vitex agnus castus

 

  • voor de vrouwelijke hormoonhuishouding
  • bij prikkelbaarheid en ongemakken tijdens de menstruatie
  • voor de menopauze bij wisselende stemmingen
  • voor de menopauze bij opvliegers
  • bevordert de borstvoeding
  • voor jonge dames in de puberteit

Kruiden vallen onder de voedingssupplementenwetgeving. Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een uitgebalanceerde en gevarieerde voeding.

Kruiden kunnen interacties hebben met medicatie, raadpleeg bij twijfel altijd een arts of deskundige. Mocht je zwanger zijn of een medische aandoening hebben neem dan contact met ons op.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os