Het gebeurt nog vaak dat we (digitale) post krijgen met als aanhef: ‘Geachte meneer van der Pigge’. En dat is natuurlijk ergens best grappig, want de heer van der Pigge overleed al in 1893. Toen Antonie van der Pigge stierf had hij enkel dochters. De oudste, Anna, trouwde met Joannes van Os die toen als bedrijfsleider bij Van der Pigge werkte. Want het was echt niet gebruikelijk dat een vrouw in zaken ging. En Joannes van Os vormde door dat huwelijk met Anna de tweede generatie, maar was de eerste Van Os in het bedrijf A.J. van der Pigge. Wie was de eerste mevrouw van der Pigge?
Apothekers werden geacht mannen te zijn
Het oude vak van drogist was ook echt een mannenberoep. Destijds ging je bij een apotheker in de leer om het bereiden van recepten onder de knie te krijgen, er werden geen vrouwen toegelaten tot die opleiding en dus was Anna op voorhand al kansloos om de zaak van haar vader over te nemen. Het draaien van pillen, het mengen van chemicaliën, het hijsen van balen zeegras naar de bovenste verdieping, al dat soort werkzaamheden werd geacht alleen door mannen te worden uitgevoerd.
Ach, niet alleen in drogisterijen werkten mannen. Vrouwen hoorden niet te werken. In geen enkel beroep. Ja, in de zorg of het onderwijs bijvoorbeeld wel, maar dan ook alleen als je non was of ongetrouwd. Op het moment dat je uit het stadhuis stapte en je trouwboeket over je schouder gooide, gooide je daarmee meteen ook je arbeidsovereenkomst weg.