winkel
Webwinkel

Massage maakt gelukkig!

Massage is inmiddels een geaccepteerde vorm voor het verlichten van spierspanning en pijn. Waarom massage zo goed werkt? Door aanraking van de huid vermindert stressgevoel, gaat de bloeddruk omlaag en komen er gelukshormonen in het bloed.

Een massage brengt in eerste instantie warmte en druk

Warmte maakt soepel wat een positief gevolg heeft: pezen worden weer buigzaam, littekenweefsel weer zacht en de huid weer flexibel. Bij masseren wordt er lichte druk uitgeoefend waardoor de zenuwen worden geprikkeld. Die zenuwen geven opdracht tot vaatverwijding, ofwel betere doorbloeding. Maar waarom kun je je zowel na het ontvangen als na geven van een massage zo ontspannen voelen? Wat heeft de huid eigenlijk te maken met een prettige en ontspannen stemming? Het gevoel waar we het over hebben wordt veroorzaakt door oxytocine, ook wel ons gelukshormoon genoemd.

 

Oxytocine

Oxytocine staat vooral bekend als het zwangerschapshormoon, maar het heeft ook de bijnaam “knuffelhormoon”. Het wordt geproduceerd door een klein onderdeel van je hersenen, de hypothalamus. Oxytocine zou je kunnen zien als een onmisbare schakel in een hele keten van stoffen. Het is een tegenhanger van ons stresssysteem en zet rust en verbondenheid in gang. Zowel vrouwen als mannen produceren oxytocine.

Wat doet oxytocine allemaal?

  • het vermindert de productie van stresshormonen
  • het verbetert het leervermogen
  • het verlaagt de bloeddruk
  • het zorgt voor een effectievere spijsvertering
  • het beïnvloedt de aanmaak van serotonine, dopamine en noradrenaline (stoffen met grote invloed op onze stemming)

Onze huid

Om terug te komen op onze huid, met een oppervlakte van twee vierkante meter is dit niet alleen ons grootste orgaan, maar ook een van de gevoeligste organen van ons lichaam. De tast- en pijnzintuigen in onze huid zijn superbelangrijk voor ons contact met de buitenwereld. Het gevoel in onze huid is onmisbaar voor een groot deel van onze dagelijkse bezigheden. Stel je maar eens voor hoe het zou zijn om in het donker zonder tast je weg te vinden naar de douche. Niet te doen, toch? Je kunt de gevoelskwaliteiten van de huid onderverdelen in tast, druk, warmte, koude en pijn. Om dit te voelen en waar te nemen bevat onze huid verschillende soorten receptoren.

Tastzintuigjes

Qua gevoeligheid is de huid is het sensitiefst voor aanraking op de vingertoppen en de lippen. Dit zijn de plekken waar zich de grootste hoeveelheid tastzintuigjes bevinden en voor het geven van een massage komt dat goed van pas. Die tastzintuigjes sturen hun informatie door naar de hersenen waar alle informatie wordt verwerkt en waar ook de oxytocine wordt geproduceerd.

Aangenaam huidcontact voor zowel de gever als ontvanger zet de oxytocinefabriek in je lichaam aan het werk. Omhels dus vaker, streel intensiever en laat je aanraken of beter nog geef elkaar een massage. Juist wanneer je druk bent en hier eigenlijk geen tijd voor hebt!

Wil je meer hierover lezen? Lees het andere blog: Hanteer je pijn; pijnbestrijding

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os