winkel
Webwinkel

Magnesiumsulfaat of bitterzout: een eeuwenoud middel

Toen ik mij ging verdiepen in de oorsprong van het gebruik van magnesiumsulfaat kwam ik er via ons boek ‘Met open mond’ achter dat onze winkel in de 19e eeuw verschillende soorten bitterzout verkocht. In de appendix van ons assortiment stonden bij bitterwasser (bitterwater) verschillende herennamen zoals Saxlhener, Franz Joseph, Hunyadi Janos en Karlsbad. Onbekend met deze namen, ben ik er even ingedoken.

Geschiedenis

Vreemd genoeg was er weinig over sommige namen te vinden, maar misschien is dat ook niet zo verwonderlijk, want we hebben het natuurlijk wel over de 19e eeuw. Op de naam Saxlhener stuitte ik op een heer die toentertijd miljoenen flessen bitterwater verkocht in Bohemen. Meneer Saxlhener heeft zelfs een boek geschreven over het Hunyadi-Janos-water van de bronnen in Boedapest. Meneer Saxlhener was de eigenaar van deze bitterzoutbronnen en bottelde het water voor de verkoop. De naam Hunyadi Janos komt van de gelijknamige legerheld (1407-1456) die de Turken uit de Balkan verdreef. Deze naam leverde een heleboel ouderwetse plaatjes op van reclame voor dit product. Hunyadi-Janos-water is wereldwijd tot in de 20e eeuw veel verkocht. Daar is een leuk blog over.

Even verder googelend kwam ik erachter dat Karlsbad (Karlovy Vary) in Bohemen (Tsjechië) lag. Dit was een beroemd kuuroord. Zo begonnen de puzzelstukjes uit die tijd in elkaar te vallen.

Verder kwam ik nog een extractie uit een oud boek tegen ‘Handboek der bijzondere pathologie en therapie’ uit het jaar 1836! Ook hier werd gesproken over Karlsbad en bitterzout. En ook het ‘Handboek der geneesmiddelleer’ uit 1846. Zo ver gaat de geschiedenis van bitterzoutgebruik dus al terug. Kuuroorden waren in die tijd mateloos populair onder de rijken.

Epsom was een plaatsje in Engeland waar ook gekuurd werd in natuurlijke bitterzoutbronnen. Vandaar ook de naam Epsomzout.

 

Wat kun je er allemaal mee doen?

Inwendig

Laxeren

Magnesiumsulfaat staat bekend om zijn laxerende werking. Het heeft een hele bittere smaak. Bij toepassing is 10 gram bitterzout nodig per glas water. Bij een slechte stoelgang/ontlasting neem je een grotere hoeveelheid in, meestal 20 – 30 gram ineens, verdund met water, limonadesiroop, citroensap of appelsap. Dit omdat het zout zo’n bittere smaak heeft. 1 eetlepel is ongeveer 10 gram. Magnesiumsulfaat houdt water vast in je darmen en door deze volumevergroting neemt de darmperistaltiek toe.

Leverspoeling

Magnesiumsulfaat staat ook bekend als middel dat toegepast wordt tijdens de zogenaamde ‘Ongelofelijke lever-  en galblaaszuivering’ van Andreas Moritz. Hij heeft een boek geschreven over het spoelen van de lever om overtollige galstenen die zich daar ophopen te kunnen verwijderen. Deze niet wetenschappelijk onderbouwde methode heeft een tijd terug enorm veel aandacht gekregen.

Uitwendig

Badzout

Je kunt 300 gram bitterzout toevoegen aan een vol warm bad. Het kan je helpen om te ontspannen en je spieren soepel te houden, bijvoorbeeld na het sporten.

Scrub

Neem een beetje bitterzout met wat plantaardige olie zoals amandelolie of jojobaolie. Maak er een pasta van en masseer dit zachtjes op je gezicht. Spoel af en dep je gezicht droog. Je kunt het ook voor de rest van je lichaam gebruiken.

Industrie

Het is een belangrijke cofactor bij veel enzymen die van belang zijn om bier te maken en speelt in die hoedanigheid een grote rol bij de omzetting van suiker naar alcohol. De aanbevolen hoeveelheid magnesium ligt tussen de 5 en 30 mg per liter.

Ingeblikte groente

Het wordt toegevoegd ter versteviging van de groente.

Planten

Bij een gebrek aan magnesium zie je vaak dat bladeren wat gelig worden. Magnesiumsulfaat wordt vaak aan de grond toegevoegd om een extra intense groene kleur te geven aan bijvoorbeeld coniferen, rozen en andere bladhoudende planten. Het voegt magnesium en zwavel aan de bodem toe en verandert nagenoeg niks aan de zuurtegraad van de bodem.

Voor de moestuin kun je het gebruiken om paprika’s, tomaten en pepers te voeden. De planten geven ook meer vruchten door het gebruik van magnesiumsulfaat. Ze groeien beter en worden minder snel ziek door bijvoorbeeld neusrot. Normale potgrond, moestuingrond, zaai- en stekgrond bevatten niet genoeg magnesium. Magnesiumsulfaat helpt bij de fotosynthese: het omzetten van zonlicht via de bladeren van de plant in de benodigde fructose en glucose.

Gebruik: je kunt 1 eetlepel aan de bodem van je plant strooien per 30 cm hoogte van de plant.

Tot slot

Het was leuk om dit blog te schrijven. Ik wist al veel over de toepassingen, maar was nog niet zo bekend met de geschiedenis van bitterzout. Het verraste me wat ik er teruggaand in de tijd over vond. Bitterzout is al meer de twee eeuwen een multifunctioneel en breed toepasbaar voor vele doeleinden.

Mocht je hier meer over willen weten neem dan contact met ons op!

 

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os