Verhoogd risico om meer kans op kramp te hebben
- Bij zwangere vrouwen zie je deze klachten vaker
- Ouderen met een slechte doorbloeding of aandoeningen aan de zenuwen
- Eenzijdige voeding
- Veelvuldig medicatiegebruik
Wat kan je zelf doen als je krampen in een been hebt?
- Sowieso bij een aanval kan je tegendraads aan je tenen trekken
- Je kan voorover leunen met je handen tegen de muur en je pijnlijke been oprekken door deze een stukje naar achter te zetten met je hiel en voet op de grond.
- Daarnaast is het belangrijk om elke dag voldoende water te drinken, liefst anderhalf liter
- Gebruik minder alcohol
- Let op met sporten dat je het niet overdrijft.
Welke voedingsstoffen spelen een rol bij krampen in een been?
De mineralen magnesium en kalium hebben een belangrijke functie bij de in- en ontspanning van de spieren. Daarnaast speelt vitamine B12 ook een belangrijke rol. Magnesium en vitamine B12 zijn beide voedingsstoffen die door diverse oorzaken te weinig in het lichaam aanwezig kunnen zijn. Vitamine B12 zit vooral in dierlijke voeding dus vegetariërs en veganisten kunnen daar een tekort aan krijgen. Maar ook bij polymedicatie kan je een tekort krijgen, of als je een opnameprobleem hebt in de maag en darmen. Een magnesiumtekort kan ook ontstaan door polymedicatie. We hebben hier aparte blogs over.
Kalium zit vooral in groente en fruit. Eet daar dus voldoende van. Magnesium zit vooral in bladgroente, volkoren granen, cacao, noten en zaden. Zwangere vrouwen hebben tijdens de zwangerschap 20 tot 40% meer behoefte aan magnesium. De ADH voor zwangeren ligt op 300 mg per dag. Er zijn zelfs studies dat zwangere vrouwen met voldoende magnesium in het lichaam minder kans hebben op zwangerschapsvergiftiging en rusteloze benen, en minder last hebben van de zogenaamde harde buiken tijdens de zwangerschap.
Door stress, diarree, braken en een hoge suikerinname kan je versneld een tekort aan magnesium krijgen.
Verschillende medicijnen kunnen de magnesiumstatus verlagen waaronder laxeermiddelen, thiazide diuretica, lisdiuretica, protonpompremmers, bèta-2 agonisten, digoxine, aminoglycosides, ACE-remmers, amphotericine B, cisplatine, carboplatine, cyclosporine, pentamidine, foscarnet, tacrolimus, corticosteroïden en cetuximab.
Een vitamine-B12-tekort kan ook door diverse medicatie ontstaan. Wil je meer weten wat er bij jou een rol kan spelen waarom je last hebt van beenkramp? Neem dan contact met ons op of kom langs in onze winkel. Je bent van harte welkom.