Suiker is lekker! En je lichaam verlangt ernaar. Maar jammer: de meeste soorten suiker zijn niet zo gezond. Is alle suiker ongezond? Hoe zit het bijvoorbeeld met honing? Dat is toch wel gezond? We vertellen je er alles over.
Suiker is lekker! En je lichaam verlangt ernaar. Maar jammer: de meeste soorten suiker zijn niet zo gezond. Is alle suiker ongezond? Hoe zit het bijvoorbeeld met honing? Dat is toch wel gezond? We vertellen je er alles over.
De termen “suiker” en “suikers” worden in de volksmond door elkaar gebruikt. Dat is verwarrend, want de ene suiker is de andere niet. Suiker komt in allerlei verschillende vormen in onze voeding voor. Suikers behoren tot de groep koolhydraten.
Er bestaan verschillende soorten:
Als je bovenstaande suikers binnenkrijgt met je voeding, worden de verschillende moleculen van elkaar losgekoppeld in je spijsvertering en als enkelvoudige suikers in je bloedbaan opgenomen.
De snelheid waarmee de suikers uit een bepaald product in je bloedbaan worden opgenomen, wordt aangeduid met de GI, de Glycemische Index. De GI speelt een belangrijke rol in hoe gezond of ongezond het effect van een voedingsmiddel op je lichaam is. Bijvoorbeeld: een suikerklontje wordt razendsnel in je bloed opgenomen en heeft dus een hoge GI, terwijl de suikers uit zilvervliesrijst een veel langzamere en geleidelijkere stijging van je bloedsuikerspiegel geven en zilvervliesrijst dus een lage GI heeft.
Dat verschil in snelheid wordt bepaald door een aantal factoren, zoals de complexiteit van de koolhydraten in kwestie. Polysachariden zijn bijvoorbeeld groter dan mono- en disachariden en hebben dus meer verteringsstappen nodig om tot hun afzonderlijke suikermoleculen te worden afgebroken, terwijl monosachariden zoals glucosestroop direct de bloedbaan in gaan.
Daarnaast is van invloed hoeveel vezels, vetten, eiwitten en andere stoffen gelijktijdig verteerd worden en de bloedbaan in getransporteerd worden. Tot slot heeft ook de bereiding van een product invloed op de Glycemische Index; zo hebben vers gekookte aardappelen een hogere GI dan gekookte en afgekoelde aardappelen. Dat komt doordat er tijdens het proces van afkoelen een bepaalde vorm van zetmeel gevormd wordt die langzamer verteerd wordt. Al dente gekookte pasta laat je bloedsuikerspiegel langzamer stijgen dan doorgekookte pasta, doordat er tijdens het kookproces zetmeel wordt vrijgemaakt die gemakkelijker door je lichaam kan worden opgenomen.
Hoe sneller en hoe meer er tegelijkertijd je bloedbaan in komt, hoe harder je pancreas moet werken om de ontstane suikerpiek weg te werken. Een bloedsuikerspiegel die vaak piekt, vergt enorm veel inspanning van je lichaam om goed gereguleerd te kunnen worden en leidt sneller tot ontregelingen zoals diabetes type 2. Een snel piekende bloedsuikerspiegel die niet direct met inspanning verbrand wordt (bijvoorbeeld omdat je aan het hardlopen bent), wordt opgeslagen als vetweefsel. Te veel vetweefsel kan zorgen voor een verhoogde gevoeligheid voor het ontwikkelen van chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en immunologische storingen.
Zorg dat je koolhydraatbronnen voor het overgrote deel bestaan uit producten met ongeraffineerde, complexe koolhydraten. Groenten, fruit, onbewerkte granen en onbewerkte graanproducten, aardappelen, zoete aardappelen, peulvruchten, noten en zaden zijn gezonde voedingsmiddelen die rijk zijn aan complexe koolhydraten, gecombineerd met gezonde vezels.
De vezels in deze producten voeden de gezonde bacteriën in je darm en vertragen de opname van de aanwezige suikers. Op die manier stijgt je bloedsuikerspiegel langzaam, zodat je lichaam de opslag en verbranding van glucose goed kan bijbenen en er minder snel vetopslag plaatsvindt. Wissel goed af met deze producten (dus niet élke dag gebakken aardappelen eten – jammer – maar wel lekker af en toe).
Wees zeer matig met koolhydraatbronnen die rijk zijn aan enkelvoudige suikers (dus mono-, di- en oligosachariden) en/of afkomstig zijn uit geraffineerde producten.
Lees dus goed etiketten als je bewust om wilt gaan met je suikerinname.
In de natuurvoeding wordt er vaker gebruik gemaakt van ongeraffineerde bronnen aan enkelvoudige suikers, zoals honing, dadelstroop, melassestroop, oerzoet, agavesiroop, ahornsiroop, enzovoort. Het voordeel van deze zoetmiddelen is dat ze hun oorspronkelijke hoeveelheden mineralen, vitaminen en gezonde bio-actieve stoffen nog bevatten. Honing bevat zelfs een aantal unieke gezondheidsbevorderende stoffen.
Maar – helaas – al die mooie gezonde stoffen zijn alsnog verpakt in een pakketje suiker. De suikers uit tafelsuiker en honing hebben precies hetzelfde snelle effect op je bloedsuikerspiegel, leveren je lichaam evenveel energie en leiden even snel tot vetopslag en ontregeling.
Als je dus iets met suiker wilt gebruiken, is honing echt een gezondere optie dan kristalsuiker vanwege de waardevolle stoffen in honing. Maar het is niet zo dat honing eten op zichzelf je gezondheid verbetert, want je suikerinname stijgt daarmee net zo sterk als wanneer je extra geraffineerde suiker tot je zou nemen. Gezonde bio-actieve plantenstoffen, vitaminen en mineralen kun je het beste halen uit groenten, fruit en onbewerkte natuurvoeding zoals noten, zaden en onbewerkte granen.
Jaweeeeeel. Tuurlijk wel! Verjaardagstraktaties, je oma’s lieve appeltaart, het paradijselijke dessert van je lievelingsrestaurant, een lepeltje honing in je vinaigrette, een goed stuk chocolade met je bestie op de bank en de goddelijke dropjes van Van der Pigge horen nou eenmaal bij het leven! Het strikt vermijden van suiker, zoete dingen en traktaties geeft onbewust stress en leidt bij veel mensen tot cravings en eetbuien. Bij tijd en wijle iets Heel Lekkers eten en daar keihard van genieten is goed voor je humeur en intuïtieve zelfregulatie wat betreft eten. Het zoet van het leven hoort erbij.
Een goede vuistregel is: laat je gewone, dagelijkse voeding bestaan uit waardevolle, ongeraffineerde voedingsmiddelen zonder toegevoegde suikers. En eet daarnaast één of twee keer per week iets Heel Lekkers Met Suiker.
Bon appetit!
Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.
Stel je vraag!"*" geeft vereiste velden aan
Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.