winkel
Webwinkel

Intermittent fasting, afvallen als bijzaak

Met de commerciële afvalrages in het nieuwe jaar en voorjaar doen wij amper mee. Ja, de vraag is er, want wie wil er niet een goeie bikinilook of pronken met z’n torso. En ja, natuurlijk zijn er hulpmiddelen die je kunt inzetten om je stofwisseling iets te beïnvloeden. Intermittent fasting is er daar een van.

Het meest doeltreffend is uiteindelijk actief werken aan je lifestyle. Als je er uiteindelijk ook nog eens gezondheidswinst uit kan behalen is het afvallen mooi meegenomen.

 

De grondslag van intermittent fasting

‘Feast and famine’ is de manier waarop onze voorouders hebben geleefd en op dat oude principe werken de genen nog. Onze feestelijke waarheid is dat wij geen schaarste kennen, wij 24 uur per dag beschikking hebben over eten en bovendien te vaak eten. Feitelijk is de interval tussen eten en niet-eten te klein. We doen daardoor een groot beroep op onze spijsvertering, enzymsystemen, hormonen, enzovoorts.

Ons eten wordt verwerkt en voor een deel omgezet in energie en wat niet verbruikt wordt, wordt opgeslagen als vet. Vet dat – in den beginne – bedoeld was voor tijden van schaarste. Onze (voorouder-)genen zijn niet aangepast aan onze etensstijl en manier van bewegen. Het is daarom niet vreemd dat we met onze veranderde levensstijl ziekten hebben ontwikkeld. De vetzuursamenstelling in ons bloed is veranderd, we hebben laaggradige ontstekingen ontwikkeld, onze alvleesklier draait overuren en we zijn minder gevoelig geworden voor insuline. Welvaartsziekten zijn het gevolg. Het grappige is dat onder invloed van vasten met tussenpozen een reprogrammering kan plaats vinden. Hoe gaat dat in zijn werk?

Verminderen van de maaltijdfrequentie

Uitgangspunt is dat je de hoeveelheid maaltijden gaat terugbrengen, qua voeding minder koolhydraten gebruikt en kiest voor goede vetten en eiwit. Er zijn een aantal variaties mogelijk op dit thema en dit zijn de meest gangbare:

  • Twee dagen per week vasten, ook wel het 5:2 dieet, is de bekendste. Op de twee dagen dat je maaltijden overslaat, gebruik je maximaal 300 – 600 calorieën. Voor de meesten is vasten tot de avond het ‘makkelijkst’. De overige vijf dagen eet je een ‘normale’ hoeveelheid  gezonde voeding.
  • Ook kun je dagelijks je ontbijt overslaan. Je eerste maaltijd wordt dan je lunch en vervolgens heb je een avondmaal tenminste drie uur voor het slapen. Slapend doe je deel één van het vasten en na een interval van ongeveer 16 uur ben je toe aan je eerstvolgende maaltijd. Eten doe je dus tussen 12.00 en 20.00 uur.

Om je lichaam een beetje te prepareren voor dit nieuwe systeem kun je beginnen met twee keer per week het ontbijt over te slaan, je lunch is dan je eerste maaltijd. Drie uur voor het slapen niet meer eten is sowieso, ook zonder dieet of vasten, gezonder.

Wat je op den duur anders gaat beleven is je hongergevoel. Je komt beter in contact met de behoefte van je lichaam en je zal minder snel in de verleiding komen om te overeten. De onderzoeken die tot nu toe gedaan zijn bij zowel mens als dier leveren inderdaad gezondheidswinst op.

  • De bloedsuikerspiegel gaat omlaag evenals het insulineniveau, en omdat de gevoeligheid voor insuline verbetert, is het risico op diabetes type 2 geringer.
  • Laaggradige ontstekingen verminderen en daardoor de oorzaak voor diverse chronische aandoeningen. Het risico op schade aan vaten en gewrichten kan hierdoor afnemen.
  • Door vasten worden herstelprocessen geactiveerd, kapotte cellen ook wel zombiecellen of senescente cellen worden beter opgeruimd en dit zou mogelijk bescherming bieden bij diverse aandoeningen die met verminderde hersenwerking te maken hebben.
  • Door te vasten is je lichaam beter in staat om over te schakelen naar vetverbranding, iets waar je lichaam ook niet meer in getraind is. Heel fijn dat dit je kan helpen om af te vallen.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os