Webwinkel

Huidverzorging voor mannen: Hebben mannen een andere huid dan vrouwen?

Er komt steeds meer bewustzijn omtrent de verschillen tussen mannen en vrouwen qua lijf. Vroeger keek de wetenschap vooral vanuit een mannenbril naar studies om ziektes aan te pakken. Mannen waren vaak leidraad in hoe er behandeld werd en wat voor medicatie er ingezet werd. Inmiddels is duidelijk dat bijvoorbeeld een hartaanval bij een vrouw heel anders verloopt dan bij een man. Maar ook dat vrouwen soms andere medicatie of minder medicatie nodig hebben. Hebben mannen een andere huid dan vrouwen? Ja daar zitten wel verschillen ja. Maakt huidverzorging voor mannen daar dan een wezenlijk verschil in?

 

Waar zitten de verschillen?

Talg

Mannen kunnen helaas meer last hebben van acne in de puberteit. Dit heeft deels te maken met het feit dat mannen/jongens meer testosteron aanmaken, maar ook omdat ze meer en grotere talgklieren (en poriën) hebben dan vrouwen. Het voordeel daarvan is weer dat mannen minder snel een droge huid hebben. Bacteriën die acne veroorzaken gedijen soms fijn in de talgklieren wat tot acne leidt. Testosteron stimuleert de haargroei en baardgroei bij mannen.

Zweten

Daarnaast zweten mannen gemiddeld ook 2 keer zoveel als vrouwen. Mannen kunnen tijdens een uurtje sporten wel 800 ml vocht verliezen. Voor vrouwen is dit meestal rond de 450 ml. Het is dan ook belangrijk om goed te drinken tijdens het sporten.

Dikte

Een mannenhuid is ongeveer 20% dikker dan een vrouwenhuid. De huid van een man voelt dan ook vaak steviger. Mannen hebben ook meer collageen in hun huid. En dit is niet gevoelig voor leeftijd, wat vrouwen helaas wel hebben. Na de overgang wordt de huid van de vrouw langzaamaan helaas steeds dunner en slapper door de veranderende hormoonhuishouding. Mannen hebben ook wel achteruitgang, maar niet zo intens als bij vrouwen. Bij mannen is het een gelijke langzame daling. Bij vrouwen is de huid 10% dunner na de overgang dan daarvoor.

Veroudering

Doordat mannen minder problemen hebben met hun hormoonhuishouding dan vrouwen, veroudert de huid gelukkig minder snel. Mannen maken zich daar grappig genoeg ook minder zorgen over. Dit is vaak meer een vrouwending, anti-aging voor je huid. Maar als de rimpels toeslaan bij de man, krijgen ze vaak wel diepere rimpels dan vrouwen. Dit komt omdat de structuur van het bindweefsel stugger is.

De zon

De onderhuidse vetlaag van de huid bij mannen is minder dik, waardoor de huid sterker reageert op uitwendige prikkels zoals pijnsensaties en zon. Mannen hebben ook meer haarvaatjes en zenuwen in de huid. Mannen smeren zich soms minder goed in als ze in de zon komen en als dit gecombineerd wordt met roken, is dit niet al te best om kanker te voorkomen. Eigenlijk is het advies voor iedereen om altijd een dagcrème met filter op te smeren, het hele jaar door. Tegenwoordig krijgt 1 op de 5 mensen de diagnose huidkanker. Per jaar zijn dit rond de 83.300 gevallen. Het blijft dus belangrijk om je goed in te smeren.

Scheren bij mannen

Zoals wij vrouwen problemen hebben met snellere veroudering door de hormonen, hebben mannen daarentegen het ‘probleem’ dat ze zich nou eenmaal moeten scheren. Of je moet lekker een baard en snor laten staan natuurlijk. Mannen kunnen zich wel 16.000 keer scheren in hun leven! Dat is veel en ook een stressor voor de huid helaas. 40% van de mannen ervaart dan ook problemen door het scheren. Je kan wel je best doen om in ieder geval een scherp mes te gebruiken en goede smeermiddelen.

Huidverzorging voor mannen

Hebben mannen dan andere huidverzorging nodig? Nee dat hoeft niet per se. Mannen hebben net zo goed baat bij een goede huidverzorging die past bij hun huidtype (droog, vet, normaal etc). Het enige is dat mannen meestal niet zo van geurtjes in hun huidproduct houden. Dus dat kan wel een afweging waard zijn.

Ben je op zoek naar goede natuurlijke huidverzorging? Neem dan een kijkje bij onze Huidbalans-producten! Voor ieder huidtype, puur natuurlijk, zacht, super verzorgend en zonder chemische toevoegingen.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os