winkel
Webwinkel

Hooikoorts als je zwanger bent; wat kun je doen?

Brandende, tranende, opgezwollen ogen, waardoor je niet goed kunt zien waar je fietst. Een jeukerige loopneus waardoor de anderhalve-meter-medemens je met een nóg grotere bocht passeert. Een geïrriteerde keel, buikklachten en die slepende vermoeidheid: hooikoorts is een rótaandoening. Als je zwanger bent en hooikoorts hebt geldt dat dubbel-en-dwars: je hebt echt al genoeg gedoe aan je lijf. (En oh ja, de wereld staat ook nog in de fik.) Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke middelen die hooikoorts kunnen verzachten. Ook als je zwanger bent.

 

 

Hooikoorts

Hooikoorts is een inhalatieallergie. Dat wil zeggen dat je immuunsysteem overdreven reageert op stoffen die je inademt. Bij hooikoorts zijn dat pollen afkomstig van bomen en planten. Huisstofmijtallergie en allergie voor honden- of kattenharen zijn andere voorbeelden van inhalatieallergieën. In dit blog lees je hoe de allergische reactie bij hooikoorts precies in z’n werk gaat.

Strategieën bij hooikoorts als je zwanger bent

Er is een behoorlijk scala aan natuurgeneeskundige strategieën om hooikoorts te bestrijden, zoals:

  • Het herstellen van de darmbarrière en het normaliseren van de daarmee samenhangende immuunreacties waardoor de gevoeligheid voor allergische reacties afneemt.
  • Het verminderen of blokkeren van de afgifte van histamine, waardoor de intensiteit van de allergische reactie afneemt. Voor een toelichting op histamine, zie opnieuw het voorgaande hooikoortsblog.
  • Het verzachten van de symptomen door de ogen, neus en keel lokaal te behandelen.
  • Het eten van honing van imkers uit jouw buurt, waardoor je kleine hoeveelheden pollen van bomen en planten van jouw “habitat” binnenkrijgt. Zo raakt je lichaam voorzichtig meer bekend en vertrouwd met deze stoffen, waardoor de intensiteit van de allergie kan afnemen. Eigenlijk is dit een milde doe-het-zelf-variant op de systemische desensibilisatietherapie die in de reguliere geneeskunde wordt toegepast.

Mogelijkheden en beperkingen als je hooikoorts hebt en zwanger bent

Tijdens de zwangerschap moet je altijd bijzonder voorzichtig zijn met het medicinale gebruik van kruiden. Over culinair gebruik van kruiden hoef je je geen zorgen te maken, maar wanneer je kruiden in relevante doseringen systematisch gaat gebruiken gedurende een bepaald tijdsbestek, treedt de medicinale werking van deze kruiden in. Naast de heilzame werkingen van geneeskrachtige kruiden, krijg je op dat moment ook te maken met eventuele bijwerkingen en neveneffecten. De uitspraak “baat het niet, dan schaadt het niet” wil ik nooit meer horen, want kruiden kunnen potente helers zijn en met dezelfde kracht schaden bij ondeskundig gebruik.

Tijdens de zwangerschap is je lichaam bezig met het in elkaar knutselen van een heel nieuw mensje. Timing is of the essence in dit prachtige, precaire creatieproces. Zeker het eerste trimester, waarin alle nieuwe embryonale structuren from scratch worden aangelegd, is een kwetsbare fase. De inhoudsstoffen van medicinale kruiden worden in je bloed opgenomen en in verreweg de meeste gevallen hebben we (we, men, de wetenschap, het kenniscollectief, our shared body of knowledge) geen duidelijk inzicht in hoeverre deze stoffen in het kind terechtkomen en of ze effect hebben op de aanleg of ontwikkeling.

Omdat we – halleluja – in deze Westerse samenleving anno 2020 geen onverantwoorde in-vivo-onderzoeken uitvoeren op zwangere of lacterende vrouwen en hun (ongeboren) kind, hebben we dus te maken met een – minder halleluja – nogal groot kennishiaat. Het gebruik van verreweg de meeste kruiden is daarom sterk af te raden tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode: we weten niet zeker of het veilig is, dus kun je het voor de zekerheid maar beter niet doen.

Bepaalde geijkte kruiden en geïsoleerde plantenstoffen om allergische reacties mee in te dammen, vallen daarmee dus weg als mogelijkheid. Gelukkig blijft er een aantal natuurgeneeskundige methoden over waarvan we wél weten dat ze veilig zijn, die nog goed kunnen helpen ook.

Antihistaminica tijdens hooikoorts als je zwanger bent

Histamine is het stofje dat verantwoordelijk is voor de meest irritante allergische symptomen bij hooikoorts. (Hoe dat ook alweer werkt lees je in het voorgaande hooikoortsblog.) Er bestaan supplementen met een natuurlijke histamine-remmende werking, die tijdens de zwangerschap gebruikt kunnen worden. Omdat dit blog over hooikoorts gaat, mag ik je vanwege de Europese claimswetgeving in ditzelfde niet informeren over wélke supplementen je precies kunnen helpen. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op en stel ons je vragen. We helpen je graag!

Vitamine-C-rijke voeding

Eet (heel) veel voedsel dat rijk is aan vitamine C. Verse, rauwe groenten en fruit zijn de beste bron van vitamine C. Zet ze overvloedig op je menu en varieer zoveel mogelijk. Vooral sinaasappel, spruitjes, broccoli en paprika zijn kleine vitamine-C-bommetjes.

De rol van de darmen

De gezondheid van je darmen speelt een belangrijke rol in de mate waarin je lichaam overgevoelig reageert op potentiële allergenen zoals pollen of huisstofmijtpoep. (Want het zijn de poepjes van de huisstofmijt waar je op reageert. Wist je dat? Je hebt dus geen huisstofmijtallergie maar een huisstofmijtpóepjesallergie. Ha! Behalve dit koddige feitje is er verder weinig leuks aan helaas.) Het slijmvlies van je darmen staat namelijk bol van de immuunstofjes en -structuren en vormt daarmee een van de belangrijkste organen van het immuunsysteem.

Je zwangerschap is geen goede periode om je darmen therapeutisch op orde te gaan brengen, ten eerste omdat de meeste therapeutische stoffen dus niet gebruikt kunnen worden tijdens de zwangerschap en ten tweede omdat je zwangerschapshormonen een sterke invloed uitoefenen op je darmslijmvlies en je lichaam zich dus tijdelijk in een “ongewone” situatie bevindt.

De darmen ondersteunen

Je darmen zo veel mogelijk ondersteunen kan wél en is erg aan te bevelen. Wanneer je kindje ter wereld komt, krijgt het via jouw vagina een “hap” van jouw microbioom mee. Deze hap bacteriën is ontzettend belangrijk, omdat dit de bacteriën zijn waarmee je kindje haar/zijn eigen darmflora aanlegt. Hoe diverser en gezonder jouw microbioom, hoe beter de start zal zijn die je kindje maakt. Eet daartoe rijkelijk verse groenten en fruit en varieer zo veel je kunt. Kies bij voorkeur voor biologische groenten uit de volle grond. Vermijd suiker en geraffineerde koolhydraten (zoals witbrood, witte pasta, witte rijst, couscous, enzovoort), omdat die verstorend werken op je darmflora en je immuunsysteem ongunstig beïnvloeden.

Homeopathie en hooikoorts

Homeopathie is vrijwel altijd veilig tijdens de zwangerschap en is dan ook echt een uitkomst om allergische klachten te verzachten. Er zijn orale tabletjes, neussprays en oogdruppels met homeopathische ingrediënten. Vraag ons in een persoonlijk advies voor meer informatie.

Symptomen verlichten als je hooikoorts hebt en zwanger bent

Oogdruppels, neussprays en neusspoelingen verhelpen het ontstaan van hooikoorts niet, maar kunnen wel heel fijn zijn om die jeukerige, branderige slijmvliessoepzooi te verzorgen en verzachten. Er bestaat zelfs een heel aparte neusspray in poedervorm die voorkómt dat pollen en andere allergenen uit de lucht zich aan je neusslijmvlies hechten. Als je die in je neus sprayt vóórdat je naar buiten gaat (of op bezoek gaat bij je lover-met-pluisbalkat), kan dat de allergische reactie sterk verminderen. Handig! Wel even goed checken of het poeder niet meer zichtbaar is voordat je naar buitengaat. Die vers bepoederde neusgaten met die zwangere buik eronder zouden je medemens een beetje op het verkeerde been kunnen brengen, weet je. Nu wil je natuurlijk weten over welk neuspoedertje dit gaat, maar dat mag ik van de claimswetgeving helaas niet opschrijven. (Want stel dat je jezelf beter zou kunnen maken met veilige onschadelijke middeltjes!) Anyway, meer weten? Vraag ons hoe het zit, want we vertellen het je met liefde.

Ik wens je een fijne lente en – voor de babybultigen onder ons – een voorspoedige zwangerschap!

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os