Webwinkel

Probiotica tijdens zwangerschap

Als je zwanger bent, ben je heel voorzichtig met het gebruik van medicatie en supplementen. Terecht natuurlijk, want je kan zeker niet zomaar alles innemen als je zwanger bent. Hoe zit het met probiotica tijdens zwangerschap?

Heel lang dacht men dat een baby in de baarmoeder een hele steriele omgeving heeft. Maar inmiddels blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat dit niet klopt. Bacteriën kunnen tijdens de zwangerschap al binnenkomen via de navelstreng, het vruchtwater en de placenta. Dit klinkt misschien spannend, maar hoe dit precies bijdraagt aan een goede of minder goede zwangerschap, is nog in verder onderzoek. De darmflora van jou als moeder is heel belangrijk voor een goede zwangerschap en een goede overdracht van een goede darmflora voor je baby. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar de rol van de darmflora (het microbioom) voor ons als mens.

 

Voordelen van een goed darmmicrobioom tijdens zwangerschap

  • een gezonde zwangerschap
  • een goede vaginale flora
  • een voldragen zwangerschap
  • een overdracht van goede darmbacteriën aan de baby bij een vaginale geboorte
  • verlaging van de kans op zwangerschapscomplicaties zoals zwangerschapsdiabetes

Zo zijn er onderzoeken die erop wijzen dat een baby die via het vaginale kanaal wordt geboren en een goede darmflora meekrijgt de volgende voordelen mogelijk heeft:

  • verlaging van de kans van eczeem bij het kind
  • een goede opbouw van de darmflora en dus de weerstand bij de baby
  • een goede ontwikkeling van de spijsvertering
  • verminderde kans op een huilbaby

Aanbevolen wordt de laatste 4 weken Lactobacillus reuteri (1×108 KVE/dag) in te nemen. Dit kan ook aan de pasgeboren baby worden gegeven)

Hoe kan je zelf door middel van voeding je darmflora verbeteren?

Er zijn allerlei vezelrijke voedingsmiddelen die voor jou kunnen bijdragen aan een gezonde darmflora. Denk aan groente, fruit, volkoren producten, noten, zaden, bonen, kokos geraspt, gefermenteerde producten zoals yoghurt, kimchi en.zuurkool. Prebiotische voeding noem je dit.

Wat heeft een negatieve impact op je darmflora?

Uiteraard is er ook voeding die een negatief effect heeft op je darmflora zoals weinig vezels, suikerrijke producten, sterk bewerkte producten (meer dan 5 E-nummers), witmeelproducten zoals witte pasta, witte rijst en wit brood, alcohol, medicatie en stress.

Uiteraard zijn er ook allerlei supplementen met probiotica op de markte speciaal voor zwangeren en kinderen in diverse leeftijdsgroepen.

Wil je meer tips voor gezonde darmen? Lees dan dit blog.

Heb je problemen met je vaginale milieu waar je nu al gek van wordt? Lees dan dit blog.

Ik kan me voorstellen dat je het misschien toch eng vindt om probiotica in te nemen of dat je een specifieke gezondheidssituatie hebt waardoor je je afvraagt of je dit wel kan doen? Je kan ons altijd bellen voor advies.

Wil je meer weten over probiotica en zwangerschap? Raadpleeg dan deze sites: Natura foundation en Ortho kennis.

Download een van onze gratis E-books zoals ‘Speciaal voor vrouwen’!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os