Hielspoor is een hinderlijke aandoening die best lang kan duren. Zoals de naam al suggereert heb je pijn aan je hiel. Het lastige is dat de klachten soms komen en gaan en kunnen variëren in heftigheid. Het kan lijken alsof het opeens weer over is, maar dan komt het toch weer terug. Het is een vervelende brandende pijn onder je voet, soms kan er daar ook wat vocht ontstaan.
Hielspoor, wat kan je eraan doen?
Waardoor ontstaat hielspoor?
Heel duidelijk is het niet helemaal, maar er zijn wat aanwijzingen waardoor hielspoor kan ontstaan. Het kan spontaan ontstaan maar ook sluipenderwijs. Het begint altijd met een ontsteking aan het peesblad van je hiel. Hierdoor kan er ook wat kalkafzetting ontstaan. Daarom wordt het hielspoor genoemd. Hielspoor kan chronisch worden, maar chronisch is een term die betekent dat de klacht langer dan 3 maanden aanhoudt. Dat zegt nog niet dat het nooit meer overgaat. Het komt meer voor bij vrouwen en het vaakst bij mensen tussen de 40 en 60 jaar. Hielspoor is een van de meest voorkomende voetaandoeningen. Vroeger liepen we veel meer op blote voeten en op ongelijke ondergronden. Daardoor werden zowel de spieren en pezen van de benen als voeten veel meer gemasseerd en getraind. Rust roest. Dus als je iets te weinig gebruikt of beweegt, wordt het kwetsbaarder.
Symptomen
- pijn bij lang stilstaan
- pijn bij lopen
- hielpijn
- pijn onder de voet na stilzitten
- stijf of gespannen aanvoelen van de voet
- hielpijn bij autorijden
Bekende triggers
- overbelasting door wandelen, sporten, rennen, hardlopen en springen et cetera
- maar ook te weinig bewegen is niet goed
- langdurig stilstaan op een harde ondergrond
- overgewicht en obesitas
- verkeerd schoeisel
- een korte achillespees of kuitspier
Wat kan je eraan doen?
Een fysiotherapeut kan helpen met gerichte oefeningen en aanwijzingen over belastbaarheid. Daarnaast kan een podoloog helpen met het beoordelen van de stand van de voeten en eventueel gepaste zooltjes aanmeten.
Er bestaan speciale sokken die kunnen helpen bij hielspoor.
Er lijken aanwijzingen dat vitamine D kan helpen bij hielspoor.
Masseren kan helpen, maar vooral om de kuit te masseren, die weer met de voet is verbonden. Maar doe dit met aanwijzingen van de fysiotherapeut. Zowel verkoeling als verwarming qua aanbrengen van olie of balsem lijkt te helpen. (vraag daarvoor advies aan ons: bel: 023-5312454).
Er zijn wat aanwijzingen dat een koolhydraatarm voedingspatroon (minder dan 130 gram koolhydraten per dag) kan helpen. Maar mogelijk heeft dit te maken met dat mensen dan ook gewicht verliezen. Overgewicht is tenslotte een trigger voor hielspoor. Mensen met overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht) hebben vaak een verhoogde ontstekingsactiviteit in hun lichaam: de zogeheten laaggradige ontstekingen.
Sommige kruiden zoals boswellia en kurkuma kunnen soms helpen bij ontstekingen aan het bewegingsapparaat. Hiervoor kan je beter even contact met ons opnemen. (023-5312454)
Rust en beweging horen elkaar af te wisselen voor een goed herstel.
In sommige gevallen is het beter om de huisarts te bellen
- je klachten zijn opeens ontstaan
- de pijn wordt niet minder, ondanks dat je de adviezen opvolgt
- de pijn neemt toe
- je klachten zijn begonnen na een ongeluk of val op je voet (er kan dan iets gebroken zijn)
- ‘s nachts, of als je rustig zit of ligt, heb je ook pijn in je hiel
- je hebt pijn aan beide voeten.
- je hiel is rood, dik en warm (dit kan een ontsteking zijn)
- Je hebt hielpijn en minder gevoel of tintelingen in je voet of been (dit kan komen door een probleem met de zenuwen in je of been)
Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op!
Wil je iets delen?
Wil je een reactie delen of heb je een vraag?
Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.
Stel je vraag!"*" geeft vereiste velden aan