winkel
Webwinkel

Het belang van jodium

Vorig jaar kregen 1,2 miljoen huishoudens jodiumtabletten van de overheid. Om ze te bewaren in het doosje. Just in case. In case of a nucleair disaster. Bij een kernramp kan radioactief jodium onder andere het risico op schildklierkanker vergroten. Als de schildklier voldoende jodium bevat kan het radioactieve jodium niet goed worden opgeslagen en ben je beschermd tegen deze schadelijke invloed. Bij hun eerste bezoek aan de verloskundige krijgen zwangere vrouwen in een folder informatie hierover om hun ongeboren vrucht te beschermen. Nu houden wij ons niet dagelijks bezig met een kernramp, maar worden we wel geconfronteerd met een grote groep mensen met een tekort aan jodium. Als de overheid op dit vlak maatregelen neemt is dat een bevestiging dat veel mensen onvoldoende jodium via de voeding binnenkrijgen. Wereldwijd wordt dat ondersteunt door The WHO World Health Organization die stelt dat een derde van ons een jodiumtekort heeft.

 

Gebrek

Het is al eerder gebleken dat het niet altijd gemakkelijk is om voldoende jodium via de voeding binnen krijgen. Dat is ook een reden waarom gejodeerd zout wordt verkocht en waarom gejodeerd zout wordt gebruikt voor de bereiding van brood (bakkerszout). Jodium is van groot belang voor een normale werking van de schildklier en van de hersenen. Tekorten aan jodium komen nog steeds op grote schaal voor, mede omdat we onvoldoende producten uit de zee eten.

Voeding

Vis, schaal- en schelpdieren bevatten jodium. En de vis komt aan jodium door de voeding in de zee die bestaat uit zeewieren zoals kelp. Als je dan gaat kijken naar de Hollander die af en toe een harinkje hapt of de Japanner die in overvloed zowel de wieren als de vissen eet, begrijp je de grote verschillen in de jodiumstatus. Om in onze dagelijkse behoefte van zo’n 150 mg jodium te voorzien zouden we dagelijks ongeveer 150 gram vis moeten eten. Gemiddeld eten we nog geen 10 gram per dag. Overigens is het ook niet wenselijk dat we zoveel vis (overbevissing en vervuilde vis) eten. Maar het is niet alleen de vis, we halen ook niet dagelijks onze sla uit de zee en kiezen vaak ook voor het gezondere, biologisch brood waarin het geraffineerde met jodium verrijkte zout niet in wordt verwerkt. Andere producten waarin jodium zit zijn eieren en melk.

Functies jodium

  • Jodium is vooral bekend vanwege de rol bij de vorming van het schildklierhormoon. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor de stofwisselingssnelheid van de lichaamscellen. De schildklier heeft invloed op de energiehuishouding en ons het lichaamsgewicht. Functioneert de schildklier minder dan wordt je kouwelijker en neemt je gewicht makkelijker toe.
  • Niet voor niets is voldoende jodium ook van belang voor zwangere vrouwen, het is namelijk nodig voor de hersenontwikkeling en het IQ van de baby. Ook op leeftijd blijft jodium op dit vlak van invloed.
  • Jodium is tevens van groot belang voor ons immuunsysteem; de grote opruimingsdienst kan het gebruiken om bacteriën, schimmels en virussen aan te pakken.
  • En vergeet niet dat jodium een rol speelt het bij het onschadelijk maken van vrije radicalen en ons ontgiftingssysteem. We worden dagelijks blootgesteld aan giftige stoffen vanuit het milieu, pesticiden in de voeding, medicijnen, cosmetica en zware metalen. Hierdoor kan een jodiumtekort ontstaan.
  • De receptorgevoeligheid van onze hormonen en neurotransmitters is mede afhankelijk van jodium, dus kunnen deze stoffen landen en hun boodschap overbrengen?

Gezondheidsklachten als gevolg van jodiumtekort kunnen zijn: (chronische) vermoeidheid, spier- en gewrichtsklachten, slaapproblemen, haaruitval, kouwelijkheid, vocht vasthouden, cysten in hormonaal weefsel, droog en doffe haren en huid, vermoeidheid, vergeetachtigheid, verstopping, migraine, menstruatieproblemen, bloedarmoede, mentale problemen, zoals prikkelbaarheid, apathie en depressie. Dat is een hele rits.

De ontregelingen komen met name omdat de schildklier de functies minder kan uitoefenen. Mocht het nog vragen bij je oproepen kijk dan ook eens bij het blog over de schildklier.

Veiligheid

De EFSA (European Food Safety Authority) geeft als veilige bovengrens een dagdosering 200 mcg voor kinderen van 1 tot 3 jaar en voor volwassenen geldt 600 mcg. Deze bovengrens geldt ook voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven.

Ook  jodium kun je overdoseren en is er een kans dat de schildklier ontregeld raakt. Bij de meeste mensen hoeft een teveel aan jodium niet tot problemen te leiden. Mensen een schildklierafwijking zijn extra gevoelig voor een hoge jodiuminname. Klachten die kunnen ontstaan zijn diarree, gewichtsverlies bij goede eetlust, hartkloppingen en nervositeit.

Wat de gek ervoor geeft

Op de site van de natuurdiëtisten las ik dat het voedingscentrum aanraadt om 6 sneden brood per dag te eten, waarbij het brood  dan wel bereid moet zijn met bakkerszout. Haal je dit nie dan ligt een jodiumtekort op de loer. Ook bepaalde (gezonde) voeding bevat stoffen die de opnamen van jodium in de schildklier kunnen verminderen. Het gaat dan om stoffen die vooral voorkomen in: soja, cassave, spinazie en groenten met zwavelverbindingen zoals, kool, spruitjes, broccoli. Wat de gek ervoor geeft: om aan de dagelijkse hoeveelheid jodium (150 mcg) te komen kun je 9 eieren, 1050 gram kaas of 6 glazen halfvolle melk per dag gebruiken.

Jodiumsuppletie kan een alternatief zijn, maar persoonlijk denk ik dat de grootste en lekkerste uitdaging ligt in het eten van slagroenten uit de zee.  Zeewier kelp, zeekraal enzovoorts. Wat smakelijke inspiratie kun hier vinden.

Heb je vragen over het met natuurlijke middelen ondersteunen van je gezondheid? Vraag ons advies! Loop gerust onze winkel binnen, bel ons op of stuur een mail. We helpen je graag.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os