Webwinkel

Angelica archangelica – Grote engelwortel

De grote engelwortel is een plant die in lang vervlogen tijden gebruikt werd om een groot aantal kwalen te bestrijden. Tegenwoordig wordt hij eigenlijk vooral toegepast om de spijsvertering te ondersteunen.

De familie

De grote engelwortel is een schermbloemige. Zoals de naam al zegt, is de bloeiwijze meestal een scherm. Zo’n scherm bestaat uit een aantal bloemen met korte bloemstelen, waarbij de bloemstelen allemaal beginnen op dezelfde plek. Alle schermbloemigen hebben vijf kroonbladeren en vijf meeldraden, maar omdat het kleine bloemetjes zijn, zie je de meeldraden alleen als je goed kijkt. Voor insecten daarentegen is de nectar er heel makkelijk uit te halen waardoor er altijd veel verschillende soorten op de bloemen afkomen.

De schermbloemenfamilie is groot (wereldwijd 2000 tot 3000 soorten) en in Nederland zie je een paar veelvoorkomende soorten zoals fluitenkruid, gewone berenklauw, reuzen berenklauw en pastinaak. Zelfs het te vaak voorkomende en onuitroeibare zevenblad is een schermbloem….

Waaraan je de plant herkent

De grote engelwortel is een forse plant, als hij bloeit wordt hij maar liefst 2,5 meter hoog. Dit gebeurt echter maar één keer in zijn leven. Deze een twee- tot vierjarige plant sterft na zijn eenmalige bloei af. De wortel van de plant is een knol, hij heeft hij een rozet (bladeren samen aan de onderkant van de plant), een holle stengel en samengestelde bladeren; deze bladeren zijn gezaagd. De stengel van de plant is groen of paars aangelopen en de bloemen zijn groenig of wit.

Waarmee je hem gemakkelijk kunt verwarren

Als de grote engelwortel wat groter wordt, is het een vrij gemakkelijk te herkennen plant. Je zou hem eventueel met de veel algemenere gewone engelwortel kunnen verwarren, alleen wordt die wat minder hoog en heeft een andere vorm blad. Zo is het laatste deelblad van de grote engelwortel meestal licht gespleten (in drie delen, zie tekening), maar is dit niet het geval bij de gewone engelwortel. Daarnaast is de bloemkleur van gewone engelwortel wit tot lichtroze.

tekening grote engelwortel

Waar je ze vindt

De plant komt hoofdzakelijk voor in grote delen van Europa, met name het noorden. Hij groeit op voedselrijke zoete tot brakke grond, op zeer vochtige tot (zeer) natte grond (hij kan goed tegen overstroming), dicht bij water. Je zal hem dus vaak langs sloten en rivieren zien staan. De rozet kan halfschaduw goed aan, waardoor de plant ook in de bosjes kan groeien. In Nederland vind je de grote engelwortel o.a. in het rivierengebied van Rijn en Maas en bij het IJsselmeer. Hij komt sporadisch voor langs de IJssel. De plant groeit vaak samen met grote brandnetel, haagwinde, harig wilgenroosje, kleefkruid, rietgras en wolfspoot.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os