Webwinkel

Goede shampoo schuimt minder

Écht goede shampoos schuimen minder. Ik schreef er al eerder over: een gezonde huid is vet en zuur. Je huid bestaat uit een vetmantel met een licht zure pH, waarin goede en slechte huideigen bacteriën samen in evenwicht leven. De vetmantel en het microbioom (zo noem je al die lichaamseigen bacteriën bij elkaar) beschermen je huid en vormen de essentie van een gezonde en evenwichtige huid.

Logisch dus, vinden wij, dat je je huid verzorgt met ingrediënten die de natuurlijke vetmantel, zuurgraad en gezonde bacteriën beschermen en intact laten. Toch?

 

Agressieve zeepstoffen beschadigen je huid

Gek genoeg gebruiken veel mensen synthetische cosmetica, die ingrediënten bevatten die de huid op een agressieve manier ontdoen van haar natuurlijke vetmantel. Schuimende zeepstoffen zijn een belangrijke boosdoener. Deze zeepstoffen zijn sterk ontvettend en alkalisch, en strippen de huid van haar natuurlijke beschermlaag.

Zo herken je de boosdoeners

Op het etiket herken je deze ingrediënten aan de naam: sodium laureth sulfate, sodium lauryl sulfate, magnesium lauryl sulfate, ammonium laureth sulfate, sodium oleth sulfate, TEA laureth sulfate, natriumdodecylsulfaat, sodium dodecyl sulfate.

SLS (sodium laureth sulfaat) is de meest gebruikte synthetische zeepstof. Synoniemen voor SLS zijn:

  • alpha-sulfo-omega- (dodecyloxy) poly (oxy-1,2-ethanediyl), sodium salt
  • dodecyl sodium sulfate
  • peg- (1-4) lauryl ether sulfate, sodium salt
  • poly (oxy-1,2-ethanediyl), alpha.-sulfo-.omega.- (dodecyloxy) -, sodium salt
  • poly (oxy-1,2-ethanediyl), a -sulfo-w (dodecyloxy)-, sodium salt
  • poly (oxy1,2ethanediyl), sulfo (dodecyloxy), sodium salt
  • polyethylene glycol (1-4) lauryl ether sulfate, sodium salt
  • polyoxyethylene (1-4) lauryl ether sulfate, sodium salt
  • sodium peg lauryl ether sulfate
  • sodium polyoxyethylene lauryl ether sulfate of sodium polyoxyethylene lauryl sulfate

Naast een sterk ontregelend effect op je (hoofd)huid zijn deze stoffen trouwens ook milieuonvriendelijk en de bekendste, SLS, kan besmet zijn met zeer schadelijke stoffen zoals 1,4-dioxane. (Bron)

Ingrediëntenlijsten zijn opgesteld in de volgorde van meest gebruikt naar minst gebruikt ingrediënt. De eerstgenoemde ingrediënten zitten er dus het meest in. Kijk nu eens naar de gemiddelde synthetische shampoo: sodium laureth sulfaat en sodium lauryl sulfaat zijn vaak de eerstgenoemde ingrediënten. Je hebt dan te maken met een sterk ontvettend en huidverstorend product.

Haaruitval en schilfers door te agressieve shampoo 

Je hoeft trouwens geen verstand te hebben van cosmetische ingrediënten om de aanwezigheid van deze stoffen in cosmetica te herkennen. Als jouw shampoo, facewash of douchegel sterk schuimt, heb je te maken met een sterke zeepstof, die je huid dus stript en uit evenwicht brengt. Als je hoofdhuid of gezicht na gebruik een beetje strakkig, droog of jeukerig aanvoelt is dat niet gek: de natuurlijke verzorgende barrière van je huid is verdwenen. Je hoofdhuid kan daardoor gaan schilferen en op den duur kan je haar dunner worden of uitvallen. Logisch, want voor een gezonde en weelderige haargroei is een gezonde hoofdhuid nodig.

Dat je je haar bijna elke dag of om de dag moet wassen, kan een ander teken zijn dat je shampoo te agressief is. Je huid doet namelijk haar uiterste best om weer in evenwicht te komen na zo’n heftige wasbeurt. De talgproductie wordt ter compensatie flink opgeschroefd, waardoor je vet haar kunt krijgen en dus steeds vaker je haar moet wassen. Hetzelfde zie je gebeuren bij mensen met puistjes in hun gezicht: als je de gezichtshuid wast met zeep of een sterk schuimende wash, maak je de huid zó droog dat de talgproductie ontregeld raakt. Hierdoor nemen de pukkeltjes vooral toe.

Synthetische cosmetica is niet logisch

Eigenlijk is het dus heel gek: we willen mooi verzorgd haar, maar gebruiken een shampoo die het haar juist van de natuurlijke verzorgende oliën ontdoet. Vervolgens gebruiken we een synthetische conditioner met niet-huideigen vetstoffen erin om het haar te beschermen.

Bij Pigge vinden we dat de omgekeerde wereld. Wij hebben daarom onze eigen Huidbalans-shampoos ontwikkeld, die het haar reinigen zónder de huideigen vetmantel en huidflora aan te tasten. Onze shampoos bevatten geen agressieve zeepstoffen en schuimen daarom nauwelijks. Goed voor je huid en haar! Daarnaast bevatten onze shampoos een weelde aan natuurlijke botanische extracten die je haar versterken en verzorgen, en je hoofdhuid voeden en beschermen.

Afkicken

Als je onze shampoos voor het eerst gebruikt, is het misschien even wennen. We zijn immers zo gewend aan een grote dot schuim, en associëren schuim met ‘schoon’. Niets is dus minder waar; onze shampoos reinigen je haar perfect! Onder de douche kun je de shampoo eerst even met een druppeltje water in je handen mengen. Daardoor verdeelt het gemakkelijker over je haar.

Wanneer je overstapt op onze natuurlijke shampoos moet je hoofdhuid eerst afkicken. Je huid is immers gewend aan een agressieve wasbeurt en heeft de talgproductie daarop ingesteld. Je haar kan daarom in het begin wat vetter aanvoelen.

Na een paar wasbeurten herstelt zich het natuurlijke evenwicht van je hoofdhuid en normaliseert de talgproductie. Je haar wordt gezonder en sterker doordat de huideigen bescherming weer tot leven komt. Je haar gaat er daardoor mooier en gezonder uitzien. De kans is groot dat je je haar na een paar weken minder vaak hoeft te wassen, want de talgproductie komt weer tot rust.

En heel belangrijk: gebruik tussendoor dus geen synthetische shampoo! Want dan moet je huid weer opnieuw beginnen met het herstellen van het evenwicht.

Bekijk hier onze Huidbalans-shampoos.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os