winkel
Webwinkel

Gezond barbecueën zonder pakjes: 10 tips

Wij zijn volop aan het genieten van de lome zomeravonden met vrienden. Lekker met elkaar barbecueën in de tuin, glaasje wijn erbij, heerlijk! Maar ja, we zijn ook enorme healthfreaks, en de gemiddelde barbecue is meestal niet zo gezond. Dat komt met name doordat veel marinades en kruidenmengsels uit pakjes veel synthetische toevoegingen en smaakversterkers bevatten. En natuurlijk ook doordat je vaak een behoorlijk zwartgeblakerd stukje vlees naar binnen zit te werken…

Wij zouden Pigge niet zijn als we ons niet hard zouden maken voor De Gezonde Barbecue. Gezond barbecueën is namelijk makkelijker dan je denkt. Daarom hierbij onze 10 super makkelijke tips om je barbecue helemaal pakjesvrij te maken. En natuurlijk zijn alle genoemde kruiden en kruidenmengsels bij ons in de winkel verkrijgbaar.

 

1. Barbecuekruiden

Onze barbecuekruiden (met basilicum, rozemarijn, tijm, majoraan en jeneverbessen) kunnen goed gebruikt worden voor de bereiding van zo ongeveer alles op de barbecue. Wat niet veel mensen weten is dat je deze kruiden ook op de kooltjes kunt strooien zodat het vuur en de rook extra aromatische smaken afgeven op je groentespiesjes, vlees en vis. Het zijn dus ook vuurkruiden! Echt een lekkere aanvulling op je barbecue.

2. Groentespiesjes

Veel mensen denken bij een barbecue als eerste aan vlees. Wij houden van groenten en zetten deze dan ook bovenaan. Je kunt heerlijke groentespiesjes maken van bijvoorbeeld blokjes aubergine, courgette, paprika, rode ui en kerstomaatjes. Meng in een bord barbecuekruiden of Provençaalse kruiden met wat olijfolie, rol daar je groentespiesjes doorheen en laat ze garen op de barbecue. Ook lekker: een maïskolf op de barbecue. Haal de bladeren van de maïskolf, smeer hem niet al te zuinig in met kruidenboter (zie punt 10) en leg ‘m op de barbecue tot de mais verkleurt naar smaak. Het smaakt het best wanneer je de maïskolf ongeveer tien minuutjes voorkookt met wat zout.

3. Vleesmarinade en dry rubs

Je kunt heerlijke marinades en ‘dry rubs’ maken met cajunkruiden (bevat paprika, cayennepeper, knoflook, ui, zwarte en witte peper, tijm, oregano, komijn, koriander). Voor een marinade meng je de kruiden met een goede olijfolie en een beetje citroensap en daar rol je het vlees in. Laat het een dag (in de koeling) staan voor het beste resultaat.

Een dry rub is een Amerikaanse barbecuetechniek waarbij je de kruiden mengt met bruine basterdsuiker. De suiker laat het vlees en het kruidenmengsel karamelliseren. De temperatuur is hierbij wel belangrijk: wanneer de barbecue heter is dan ongeveer 180 graden, verbrandt de suiker en dat is niet zo lekker… en ook niet gezond. Wees niet bang dat het vlees uitdroogt, want juist doordat de suiker karamelliseert ontsnappen de sappen niet zo gauw uit het vlees en blijft het lekker mals. Per eetlepel kruiden gebruik je een eetlepel bruine basterdsuiker.

4. Vis op de barbecue

Meng onze viskruiden (superlekker, bevat dille, zwarte peper, kurkuma, piment en kerrie) met een goede olijfolie en citroensap of azijn en laat deze een uur of twee intrekken. De marinadetijd is korter dan bij vlees. Vis kun je barbecueën in folie, maar milieuvriendelijker is een goede visklem. Of je legt de vis niet direct op de barbecue, maar op wat schijfjes citroen.

5. Groene salade

Onmisbaar bij een barbecue is natuurlijk salade. Een gemakkelijke groene salade met wat sla (kies een lekkere soort of mix), komkommer, tomaat en avocado maak je op smaak met onze slakruiden, goede olijfolie en wat (balsamico-)azijn.

6. Couscoussalade

Een lekker bijgerecht, ook naast de groene salade, is een couscoussalade. Deze is het lekkerst met fijngesneden groente zoals bijvoorbeeld paprika, komkommer, biet, courgette of tomaat. Daarbij voeg je een handje (gewelde) rozijnen. Couscous bereid je heel gemakkelijk volgens de verpakking. Vervolgens voeg je onze couscouskruiden toe! Deze bestaan uit een heerlijk geurige mix van oosterse specerijen.

7. Barbecuesaus en knoflooksaus

Voor elke zelfgemaakte barbecuesaus is gerookt paprikapoeder het geheime ingrediënt. Deze saus is heel makkelijk zelf te maken door door een deel ketchup, een kwart deel sucanat/oerzoet, een kwart deel azijn, een beetje mosterd en naar smaak vers geperste knoflook, cayennepeper en zwarte peper door elkaar te roeren en dat op een laag pitje ongeveer 30 minuten te verwarmen. Mocht je echt alles zelf willen maken dan kun je natuurlijk de ketchup vervangen door zelfgemaakte tomatensaus.

Knoflooksaus is heel makkelijk zelf te maken door gelijke delen yoghurt en mayonaise te mengen en daar naar smaak geperste knoflook bij te doen. Voor een schaaltje kun je twee tenen gebruiken. Of meer of minder! Een beetje peper en zout toevoegen en de saus is klaar voor gebruik.

8. Bruschettadip

Voor het stokbrood zijn er de bruschettadip en de kruidenboter. Wij hebben heerlijke bruschettakruiden die je met warm water en goede olijfolie door elkaar mengt en direct kunt serveren. Is het op, dan maak je in een oogwenk weer bij!

9. Kruidenboter

Ook kruidenboter is gemakkelijk zelf te maken, zeker met onze eigen kruidenbotermix. Je kunt dit eventueel een dag van tevoren doen, dan kunnen de kruiden er nog even lekker intrekken. Laat eerst de (ongezouten) boter op temperatuur komen buiten de koelkast, zodat je de kruiden en knoflook er gemakkelijk doorheen kunt mengen. Wanneer het zover is, roer dan naar smaak de kruidenboterkruiden en een geperst teentje knoflook (of meer) door de boter en maak op smaak met peper en zout.

10. Simpele mocktail

Bij een barbecue hoort ook bie… iets om al het eten mee weg te spoelen. Zeker op een warme dag is het belangrijk om veel te drinken. Water is natuurlijk het beste wat je kunt drinken. Met een kan water met wat citroen en hibiscus ben je goed voorbereid voor een avond gezellig buiten tafelen. Om het water mooi rood te laten kleuren van de hibiscusbloem kook je eerst het water, giet je het in een (hittebestendige) kan en doe je er een paar hibiscusbloemen (en eventueel een beetje honing) bij. Zet het na het afkoelen met wat citroenschijfjes in de koelkast voor een heerlijk zomerse mocktail. Wist je dat hibiscus veel antioxidanten bevat en gunstige gezondheidswerkingen heeft? Ter compensatie 😉

Let op, onze kruidenmixen bevatten geen zout. Dit kun je zelf naar smaak toevoegen! Wel zo lekker en gezond. Alleen de bruschettakruiden bevatten wat zeezout.

Ik wens je een smakelijk en gezellig zomerseizoen!

Heb je vragen over onze kruiden en specerijen? Vraag ons advies! Loop gerust onze winkel binnen, bel ons op of stuur een mail. We helpen je graag.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os