winkel
Webwinkel

Gewrichts- en spierklachten door de overgang

Een veelgehoorde, maar nog onderschatte klacht voor vrouwen in en na de overgang, is dat ze gewrichts- en spierklachten ontwikkelen. De spieren en gewrichten worden stijver en strammer en je komt ’s ochtends moeilijk op gang. Uiteraard hoort stijver worden erbij als we ouder worden en we worden ook steeds ouder. Maar voor vrouwen is dit een nog nijpender en storend probleem.

‘s Ochtends sta je op als een plank en alles lijkt op slot te zitten. Je hebt veel tijd nodig om op gang te komen en weer wat losser te worden. Je moet eerst bewegen om je prettiger te voelen. Herkenbaar probleem als je 50+ bent? Grote kans dat je veranderde hormoonhuishouding hierin een rol speelt.

Symptomen spierklachten

 • Stijve en gespannen spieren
 • Stramme en stijve gewrichten
 • Moeite met opstaan, lopen en bewegen
 • Pijn aan spieren en gewrichten

Waardoor ontstaat dit?

Het is heel verklaarbaar, maar desalniettemin wel vervelend. Door de dalende oestrogeenspiegel daalt ook de hoeveelheid collageen in een vrouwenlichaam. Collageen is een belangrijke stof voor onze spieren, pezen, gewrichten en banden.  We hebben hier al eens eerder over geschreven, want over collageen valt aardig wat te vertellen. Door deze daling voel je je ’s ochtends helaas stijver en meer gespannen. Je spieren en pezen moeten letterlijk weer op gang komen.

Spiermassa en soepele gewrichten

Sowieso moet je als je ouder wordt extra goed opletten dat je nog voldoende beweegt en voldoende eiwitten eet, want naarmate je leeftijd vordert, neemt je spiermassa helaas sneller af. Maar voor vrouwen in de overgang is veel bewegen en voldoende eiwitten eten nog belangrijker. Door de dalende oestrogeenspiegel worden je gewrichten namelijk ook minder goed vochtig gehouden en doorbloed. Dit vergroot uiteraard ook de kans op het ontstaan van artrose.

Maatregelen bij spierklachten door de overgang

 • Beweeg ruim voldoende en zeker minimaal een half uur per dag. Ga het liefst 3x per week naar de sportschool voor krachttraining om je spier- en botmassa op pijl te houden. Houd je niet van de sportschool? Koop een paar gewichten en ga zelf aan de slag! Minimaal 2 keer per week krachttraining is aanbevolen door de WHO (World Health Organisation) voor vrouwen.
 • Eet voldoende eiwitten: minimaal 1-1,2 per kg lichaamsgewicht. Dit houdt dus in dat als je 60 kg weegt, om de dag 60 gram eiwitten eet. Als je veel beweegt en sport, moet dit meer zijn. Gebruik eventueel een voedingsapp om dit te checken.
 • Zorg voor voldoende slaap en ontspanning.
 • Collageen kun je aanvullen in supplementvorm. Dit wordt steeds populairder.
 • Het is mogelijk om zogenaamde fyto-oestrogenen in te nemen om het tekort enigszins af te vlakken en aan te vullen.
 • Eet zo gezond en gevarieerd mogelijk. Het is duidelijk dat een ongezond leefpatroon overgangsklachten op alle vlakken kan verergeren. Vermijd zoveel mogelijk alcohol, roken, suiker, zout en bewerkte producten.
 • Andere belangrijke stoffen tijdens de overgang zijn goede vetzuren zoals omega 3 uit vis of algen. Daarnaast zijn er allerlei kruiden die je aan je eten kunt toevoegen zoals gember en curcuma.
 • Zorg voor een gezond gewicht. Ook dit is een probleem in de overgang.
 • Drink voldoende water; ja oestrogeendaling heeft ook weer effect op je vochthuishouding.
 • Zorg voor voldoende ontspanning; spierspanning kan toenemen door te veel stress. Dus neem een momentje voor jezelf en ga lekker wandelen, yoga doen, mediteren of iets anders waar je blij van wordt. Het is nu ook echt tijd voor jezelf in deze fase!
 • Gebruik een fijn smeermiddel voor je spieren en gewrichten; aanraking kan de pijngewaarwording door spanning blokkeren.

Download een van onze gratis E-books zoals ‘Speciaal voor vrouwen’ of ‘Soepel bewegen deel 1 of 2’!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os