winkel
Webwinkel

Eet schoon groenvoer: vermijd de ‘dirty dozen’!

Biologisch eten is natuurlijk het allergezondst. Maar écht goed eten kost nu eenmaal meer geld en die investering is niet voor iedereen weggelegd. Een mooie tussenweg is het vermijden van de ‘dirty dozen’. Dit is een opsomming van de twaalf meest vervuilde groente- en fruitsoorten in Amerika. Het idee is om deze zwaar bespoten soorten te vermijden of wél biologisch te kopen, waardoor je toch een aanzienlijke hoeveelheid toxische stoffen uit je voeding kunt weren. Handig! Wij geven je onze Nederlandse variant van de ‘dirty dozen’ en de ‘clean fourteen’.

 

Top 10 meest bespoten groenten en fruit

Dit zijn de zwaarst bespoten en vergiftigde groente- en fruitsoorten op de Nederlandse markt. Koop deze producten liever biologisch! Ligt dat niet binnen je mogelijkheden, koop deze soorten dan uitsluitend van een teelt van Nederlandse bodem. De Nederlandse wet rondom bestrijdingsmiddelen is namelijk veel strenger dan in veel andere landen, waardoor groenten en fruit van Nederlandse bodem over het algemeen minder bestrijdingsmiddelen bevatten dan groenten en fruit uit het buitenland.

Fruit

 

 1. Sinaasappel
 2. Pomelo
 3. Mango
 4. Peer
 5. Mandarijn
 6. Druif
 7. Perzik [staat ook op de lijst bij de clean fourteen omdat er ook schone perziken op de markt zijn]
 8. Aardbei [idem]
 9. Meloen [idem]
 10. Appel [idem]

Groenten

 1. Kropsla, bindsla
 2. Komkommer
 3. Kouseband
 4. Okra
 5. Peultjes
 6. Sperzieboon
 7. Snijboon
 8. Bosui
 9. Wortel
 10. Aubergine

The ‘clean fourteen’: top 14 schoonste groenten en fruitsoorten

Onderstaande 10 groenten en fruit zijn behoorlijk schoon wat toxische bestrijdingsmiddelen betreft. Heb je de keuze uit een groente- of fruitsoort van Nederlandse bodem of uit het buitenland? Ga dan voor Nederlands!

Fruit

 

 1. Kiwi
 2. Framboos
 3. Pruim
 4. Banaan
 5. Appel
 6. Meloen
 7. Aardbei
 8. Perzik
 9. Citroen
 10. Limoen

Groenten

 1. Asperge
 2. Knoflook
 3. Bloemkool
 4. Rode biet
 5. Witlof
 6. Avocado
 7. Bataat
 8. Aardappelen
 9. Prei
 10. Broccoli

Bron: Gifmeter op www.weetwatjeeet.nl. Genoemde overzichten komen uit 2011. Raadpleeg de site voor meer actuele metingen.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os