Choline is een voedingsstof waar je niet zo heel veel over hoort, het is alleen een hele belangrijke voedingsstof, waar je wel degelijk veel belang bij kunt hebben. Onlangs is met wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat er een belangrijke preventieve werking uitgaat van het stofje choline bij de ziekte van Alzheimer, oftewel dementie.
Wat is choline?
Choline is een essentiële voedingsstof die bij de familie van B-vitamines behoort. Choline kan door het lichaam zelf worden aangemaakt. In de voeding komt het voor in vrije en gebonden vorm (phosphatidylcholine (vetoplosbaar) en in water oplosbare vorm als phosphocholine). Moedermelk is extreem rijk aan choline. Baby’s vormen onder andere onder invloed van choline hun zenuwstelsel.
Waar zit het in?
Choline zit vooral in dierlijke producten zoals vlees, eieren, kippen- en runderlever. Het komt wel enigszins voor in plantaardige voeding zoals tarwekiemen, noten, bonen, zaden en groene bladgroenten zoals spruitjes. Ter vergelijking: een ei bevat ongeveer 200 mg choline, pistachenoten 71 mg (net als quinoa), en een ons lever 418 mg. In plantaardige producten ligt dit gehalte dus behoorlijk wat lager.