winkel
Webwinkel

Duizendblad, het EHBO-kruid uit de natuur

De Latijnse naam van duizendblad is achillea millefolium. Er bestaan nog meer soorten duizendblad maar deze soort wordt van oudsher het meest gebruikt. Duizendblad heeft vele namen, hondekervel, duust, koekenkruid, stoelbloem, tabaksbloem, nose bleedweed, soldier’s woundwort om er maar een paar te noemen. Het woordje ‘achillea’ verwijst naar de Griekse veldheer Achilles, omdat zijn soldaten er mee geholpen werden om bloedende wonden te stelpen.

 

Witte bloemparaplu’s

Als je duizendblad ziet herken je het onmiddellijk, want de plant komt in Nederland relatief veel voor. Hij groeit vaak langs wegen, fietspaden en op grasvelden. Met zijn kleine blaadjes en schermvormige vaak witte bloemparaplu’s is hij makkelijk te herkennen.

Wat deed men er vroeger mee deed

Door de eeuwen heen werd duizendblad al door allerlei volkeren gebruikt, veelal vanwege zijn bloedstelpende eigenschappen. Maar in de Middeleeuwen werd er ook een verdrijvende werking aan toegeschreven voor boze geesten en heksen. Dan werd de rook gebruikt of hij werd in een amulet meegedragen of boven de drempel van een huis gehangen. In sommige culturen werd het kruid gebruikt bij het voorspellen van de toekomst, zoals door de Chinezen bij het raadplegen van de I Tjing.

De 11 manieren waarop je duizendblad kan toepassen

De eigenschappen van duizendblad lijken sterk op die van kamille, alleen wordt van duizendblad het hele kruid gebruikt.

 1. Als thee kan het ingezet worden als een eetlustopwekker en bij een zware, moeilijke spijsvertering. Er zitten bitterstoffen in die de spijsvertering bevorderen.
 2. De thee kan ook gebruikt worden tegen menstruatiekrampen.
 3. Het bevordert als tinctuur de bloedsomloop en is een versterkend kruid voor de vaten. Daarom kan het helpen bij zware benen en koude ledematen.
 4. Uitwendig kan het gebruikt worden als een bloedstelpend kruid, door de alkaloïden en looistoffen is het Het afkooksel kan dan op de huid worden aangebracht, hiervoor is de verhouding 30 gram op 1 liter water.
 5. Als zitbad kan het gebruikt worden bij krampen in het onderlichaam, dan is het 100 gram op 20 liter water.
 6. Duizendbladsap kan gebruikt worden bij maagklachten van nerveuze aard, 1 soeplepel op 6 soeplepels water.
 7. Je kunt ook duizendbladwijn maken door 100 gram verse bloemen te macareren op 1 liter wijn.
 8. Verse gekneusde bladeren kunnen op een scheerplek gedrukt worden om het bloeden te stelpen.
 9. Een zwak aftreksel van het kruid kan gebruikt worden als lotion voor een vette huid.
 10. In cosmeticaproducten kan het verwerkt worden om de bloedsomloop van de benen te verbeteren en de vaten te versterken.
 11. Het kan culinair gebruikt worden om een salade hartiger te maken of je kunt het aan een soep toevoegen.

Wanneer je het beter niet kunt gebruiken

Duizendblad kan beter niet worden toegepast bij zwangerschap, borstvoeding of allergie. Neem duizendblad niet tegelijk in met mineralen in de vorm van een voedingssupplement omdat dit het effect tegengaat. Het kan mogelijk niet goed samen met medicijnen die bloedverdunnend werken en medicijnen die op de electrolytenbalans werken, zoals plaspillen en hartritmemedicatie. Ook dient men voorzichtig te zijn met bloeddrukmedicatie. Overleg over het gebruik met een arts.

Heb je nog vragen aan de hand van dit artikel? Bel of mail ons. 023-5312454 of info@vanderpigge.nl

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os