Webwinkel

Droge hoofdhuid herstellen: doe een oliekuur

In vergelijking met de huid van bijvoorbeeld je gezicht, krijgt je hoofdhuid nogal wat te verduren. Je wast je haar namelijk met shampoo en doet er daarna misschien ook conditioner in, maar je gebruikt eigenlijk nooit iets dat je hoofdhuid ook voedt en soepel houdt. Als je dat ook met je gezicht zou doen, zou dat echt een mega trekbek geven (ook omdat je gezichtshuid niet behaard is – bebaarde heren uitgezonderd. Trouwens, heren, als we het toch over baarden hebben: deze oliekuur is ook perfect geschikt om je baard mee te behandelen!). Vooral bij een jeukerige, schilferige, trekkerige of droge hoofdhuid kan het daarom heel fijn zijn om eens een oliekuur te doen. Deze oliekuur voedt je hoofdhuid, stimuleert de doorbloeding waardoor je huid sneller geneest en je haargroei versnelt, voedt en herstelt je haar tot in de kern en geeft een vette oppepper (pun intended) aan je vetmantel. Je doet het als volgt:

 

1. Meng je olie voor je droge hoofdhuid

Ben je ook nogal een kruidenheks zoals ik, dan is dit een superleuk onderdeel! Stel een olie samen. Van kokosolie is bekend dat het, als een van de weinige oliën out there, ook echt ín je haarschacht kan trekken en je haar van binnenuit kan voeden. Daarnaast bevat een goede kwaliteit kokosolie van nature een hoog percentage laurinezuur, dat gisten en schimmels het leven zuur maakt. Kokosolie is niet vloeibaar bij kamertemperatuur, dus je moet het au bain-marie met een vloeibare olie mengen. Oliën die daar heel geschikt voor zijn én fijn zijn voor je huid en haar, zijn bijvoorbeeld arganolie, avocado-olie, amandelolie (lekker goedkoop), olijfolie, druivenpitolie, sesamolie, jojobaolie, enzovoort.

Voeg ook wat druppels etherische olie aan je oliemengsel toe. Haal de boel eerst van het vuur af en roer daarna pas de etherische oliën erdoorheen.

Rozemarijn olie stimuleert heel sterk de doorbloeding en bevordert daarmee de haargroei. Ook verdiept het de kleur van donker haar. Als je blond bent, kun je daarom beter voor een andere olie kiezen.

Lavendelolie werkt ontspannend en schimmels vinden het verschrikkelijk. En het ruikt hemels.

Kamilleolie bevat een blauwe stof (azuleen) die ontstekingen tegengaat, en kamille staat erom bekend dat het blond haar verheldert.

En zo zijn er nog legio etherische oliën met heilzame werkingen voor je haar en droge hoofdhuid. Vraag ons om advies als je er keuzestress van krijgt!

Citrusoliën zoals sinaasappel, citroen en grapefruit ruiken heel erg lekker, maar zou ik toch vermijden in je haarolie. Ze veranderen na opening namelijk relatief snel van samenstelling (bepaalde bestanddelen vervallen vrij snel), waardoor ze je huid kunnen irriteren. En dat gingen we nou juist oplossen.

Glazen flesjes, eventueel met pipet, kun je bij ons in de winkel kopen. Te ingewikkeld, hoop gedoe? Gebruik dan gewoon een simpele pure amandelolie of olijfolie uit je keukenkastje. Niks au bain-marie, hoppa.

2. Breng de olie aan op je droge hoofdhuid

Breng je oliemengsel aan op je droge hoofdhuid. En dan niet zuinig! Breng echt een flinke hoeveelheid aan en masseer het rustig en stevig in je hoofdhuid. Als je wilt kun je ook de lengte van je haar in de olie drenken, waarom niet. Lekker masseren stimuleert de doorbloeding, waardoor je huid zich sneller regenereert en je haar sneller groeit. Als je gezegend bent met een volle bos haar, kan het lastig zijn om de olie echt goed op je hoofdhuid te krijgen. Gebruik dan een pipet met olie die je tussen je haar steekt om de olie rechtstreeks op je hoofdhuid te kunnen aanbrengen.

Het is extra lekker om de olie een beetje te verwarmen voordat je het aanbrengt. Dat doe je het gemakkelijkst door je flesje een tijdje in een kommetje heet water te zetten. Niet in de magnetron opwarmen!

3. Laat de boel intrekken

Wikkel een oude warme handdoek om je hoofd, of wat plasticfolie, of een douchemuts, of wat dan ook, en laat de olie intrekken. Hoe langer, hoe beter. Tot op zekere hoogte dan. Gezien je met een moddervet hoofd rondloopt is deze kuur – in de beleving van de meeste mensen – vooral geschikt om mee thuis te blijven. Als je de olie een nacht kunt laten intrekken, doe dat dan. Je kunt slapen met een oude handdoek over je kussen. Maar een uurtje laten intrekken, is ook al heel prima.

4. Was het uit

Daar heb je MSM Shampoo bij nodig. Want deze kuurshampoo wast de olie uit je haar zónder je natuurlijke vetmantel te beschadigen. Als je een synthetische of te agressieve shampoo gebruikt om de olie mee uit te wassen, doe je het effect (en al je moeite) teniet! Andere natuurlijke shampoos zijn vaak te mild om zo veel olie effectief weg te wassen. Het kan wel, maar je moet je haar dan echt 3 keer achter elkaar wassen. Met de MSM Shampoo ben je in maximaal 2 keer echt wel klaar.

5. Spoel na met een appelazijnoplossing

Ja ik geef toe: dat klinkt best wel geitenwollensok. Maar het is een van de beste adviezen die ik je kan geven! Appelazijn doet namelijk het volgende:

  • het sluit je haarschubben waardoor je haar gladder wordt en mooier gaat glanzen;
  • het zuurt je hoofdhuid aan waardoor je zuurmantel wordt versterkt;
  • het maakt je huid weerbaar tegen gisten en schimmels;
  • het neutraliseert achtergebleven microscopische zeeprestjes die anders voor irritatie zouden kunnen zorgen.

Gebruik appelazijn nooit onverdund op je droge hoofdhuid. Neem een lege, schone shampoofles (200 – 300 ml) en vul ‘m onder de douche met water. Voeg een scheut appelazijn toe (niet te veel) en schud even. Draai de douche uit en wring je haar uit. Spoel je hoofdhuid en haar nu met de appelazijnverdunning en wring je haar opnieuw uit. Je hoeft het niet opnieuw uit te spoelen. OK – nu ruik je wel een klein beetje geitenwollensokkenhippie, want er blijft een milde azijnlucht achter. Die verdwijnt vanzelf binnen een uurtje! Vind je het echt heel vies, voeg dan 2 druppeltjes etherische olie (zie stap 1) toe aan je azijnspoeling en schud heel krachtig voordat je de spoeling gebruikt.

Alleen biologisch, ongepasteuriseerd, gefilterd appelazijn is geschikt voor deze spoeling. Want alleen dit type azijn bevat de acetobacter, een bacterie die je vetmantel actief ondersteunt. Wanneer azijn gepasteuriseerd wordt, gaat deze bacterie dood en heb je veel minder positieve effecten van je azijnspoeling. Bij de chemische bereiding van azijnen (schoonmaakazijn en goedkope keukenazijnen) komt niet eens een acetobacter kijken.

Resultaat: een soepele, gevoede, frisse en herstelde hoofdhuid en glanzend haar. Tadaa! Doe de kuur zo vaak als je wilt, maar niet meer dan 1 keer per week.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os