Welke stoffen zitten er selderijsap?
Selderij valt onder de groentes en is caloriearm. Het bevat per 100 gram maar 17 calorieën. 1 schaaltje (ongeveer 70 gram) bleekselderij bevat:
Energie: 10 kcal
Vet: 0 g
Koolhydraten: 1,4 g, waarvan 0,7 g suikers
Vezels: 0,8 g
Eiwit: 0,7 g
Zout: 0,1 g
Bron: voedingscentrum
Het is rijk aan vitaminen en mineralen
Er zitten onder andere vitaminen A (als bètacaroteen), C, en B11( foliumzuur) is, alsmede veel mineralen waaronder calcium en kalium. Vitamine A en C zijn allebei antioxidanten en belangrijke stoffen voor je huid en afweer.
De échte voordelen worden door Anthony echter toegekend aan bepaalde zouten die in selderij zitten en die verder nog niet goed wetenschappelijk onderzocht zijn in de door hem genoemde relatie met chronische ziektes zoals Epstein-Barr en gordelroos. Volgens Anthony is Epstein-Barr verantwoordelijk voor zeer veel chronische, onverklaarbare aandoeningen. Hij zegt dat de wetenschap hier nog later achter gaat komen.
Onderzoek
Er is helaas nog niet veel onderzoek gedaan naar de werking van selderijsap. Dat zal ook niet zo heel snel gebeuren, want onderzoeken zijn vaak kostbaar en voor de medische industrie valt er aan een stronk selderij niet veel te verdienen.
Niettemin is er wel een onderzoek dat verwijst naar bepaalde stoffen die in selderij zitten. Zo worden verbindingen genoemd met krachtige antioxiderende eigenschappen: cafeïnezuur, p-coumarinezuur, ferulazuur, apigenine, luteoline, tannine, saponine en kaempferol. Andere verbindingen in de plant zouden – in bepaalde concentraties – verschillende genezende effecten kunnen hebben. Hierbij is gekeken naar diverse onderdelen van de plant: de stengels, de zaden en de knol.
Apigenine
We willen als belangrijke stof uit selderij de stof apigenine nog even extra toelichten. Het is een stof die ook voorkomt in peterselie en kamille. Het is een zogenaamd flavone uit voeding. De groep flavonoïden is een groep die nog verder onderzocht moet worden, maar waar veelbelovende studies mee gedaan worden. Ze beschermen ons lichaam als een antioxidant. Er worden kankerwerende en ontstekingsremmende eigenschappen aan toegedicht. Een andere studie bij muizen liet hierin van apigenine ook een werking zien die kankerremmende eigenschappen aantoont door remmen van COX-2. (ook belangrijk bij ontstekingen).
Botten en signatuurleer
De signatuurleer is een niet-wetenschappelijke theorie die inhoudt dat uiterlijke kenmerken van planten die overeenkomsten vertonen met delen van het menselijk lichaam, aanwijzingen geven over de delen van het menselijk lichaam waarvoor deze gebruikt kunnen worden. Als je kijkt naar de vorm van selderij vertoont hij veel overeenkomsten met botten. Kijk alleen maar naar de lengte van selderij. Maar ook de binnenste structuur van de selderij. Botten zijn verrassend goed doorbloedt en bevatten dus allerlei vaten, ondanks de harde structuur.
Selderij is rijk aan calcium en silicium, deze stoffen helpen beschadigde botten te regenereren en te versterken. Selderij bevat ook veel vitamine K, wat een belangrijke rol speelt in het botmetabolisme en bescherming tegen osteoporose.
Fresh sliced celery in a white bowl on a vintage wooden background, selective focus
Een sap maken of niet?
Het nadeel van het persen van sappen is dat je verlies hebt van de vezels en een gedeelte van de voedingsstoffen die in groenten en fruit zitten. Vezels zijn van essentieel belang voor een goede darmfunctie. De meesten van ons krijgen er te weinig van binnen. Zoals we al vaker hebben geschreven, is de darm de basis van alle gezondheid. Maar het voordeel van sappen (en zeker met een slowjuicer) is wel dat je door het persen van diverse groenten en fruit in één keer een berg gezonde stoffen binnenkrijgt. De sappen kunnen het beste afgewisseld worden met het gewoon eten van groenten en fruit. Bij selderij is het extra belangrijk om een biologische variant te gebruiken, want hij wordt vaak flink bespoten. En als je dan toch elke dag grote hoeveelheden gaat gebruiken, neem dan gelijk de goede variant.
Uitgebalanceerd voedingspatroon
Er doen veel positieve verhalen de ronde over mensen die merken dat hun klachten sterk verminderen door het drinken van dit sap. Je kunt jezelf daarbij wel afvragen of dit alleen aan het drinken van specifiek selderijsap ligt of verbeteren mensen algeheel hun voedingspatroon door de bewustwording van betere en gezondere voeding? Dit zijn dingen die beter in kaart gebracht moeten worden. Het is een feit dat veel mensen dagelijks nog steeds te weinig groenten en fruit binnenkrijgen.
Bewustwording
Het drinken van (biologisch) selderijsap kan geen kwaad, en het kan ook geen kwaad dat er dus meer bewustwording komt van het feit dat door een ander voedingspatroon je gezondheid kan verbeteren en klachten kunnen verminderen. Hoe meer je zelf met je gezondheid en voeding aan de gang gaat, hoe beter. Dan houd je de macht over je eigen gezondheid beter bij jezelf en word je minder afhankelijk van artsen en ziekenhuizen.
Of selderijsap voor jou heilzaam kan zijn, is iets wat je proefondervindelijk zal moeten uitvinden. Het zal in ieder geval je maag minder irriteren dan bijvoorbeeld nuchter citroensap drinken. Daarnaast moet je ook het mogelijke placebo-effect misschien niet helemaal uitwissen. Als je ervan overtuigd bent dat iets helpt, dan versterkt dit het effect dat het ook werkelijk helpt. Dit is wetenschappelijk aangetoond en een zeer bekend effect binnen elk geneesmiddelenonderzoek. De kracht van onze eigen geest is zeker niet te onderschatten met betrekking tot genezing!
Boeken van Anthony Williams
Medical medium
Liver rescue
Life changing foods
Celery juice
Cleanse to heal
Thyroid healing