winkel
Webwinkel

DIY-anti-tekenspray voor mens en dier

Het aantal teken in Nederland groeit (helaas) gestaag, evenals het aantal besmette teken. Ze kunnen gastheer zijn van verschillende ziekteverwekkers. Een gevaarlijke is de borrelia burgdorferi: de bacterie die de ziekte van Lyme (borreliose) kan veroorzaken. Het is algemeen bekend dat mensen deze ziekte kunnen krijgen, maar minder bekend is dat ook honden, katten en paarden besmet kunnen raken. Borreliose is een serieuze en lastig te behandelen aandoening. Dus ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Wil je voorkomen dat je geïnfecteerd raakt? Maak dan je eigen DIY-anti-tekenspray voor mens en dier.

 

Risico’s

Er bestaan verschillende soorten teken. De meest voorkomende in Nederland is de schapenteek (Ixodes ricinus) die onder andere de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Het risico op besmetting neemt toe als teken langere tijd vast blijven zitten om zich te voeden aan het bloed of als ze verkeerd behandeld worden tijdens het verwijderen.

Een andere tekensoort is afkomstig is uit het Middellandse Zeegebied, de dermacentorteek (dermacentor reticulatus), maar deze wordt incidenteel ook aangetroffen in Nederland. Ook deze tekensoort kan verschillende ziekten overbrengen waaronder babesiose (tekenkoorts, een ziekte die de rode bloedcellen aantast).

Natuurlijke aanpak? Of toch chemisch?

De hoeveelheid teken kan lokaal sterk verschillen. In sommige gebieden zijn de teken zo talrijk dat je zelfs in tuinen en stadsparken tekenbeten en de beruchte rode ring (erythema migrans) kunt oplopen. Als jij en je dier regelmatig in een gebied met veel (besmette) teken lopen, kan het verstandig zijn om voor een chemisch middel kiezen om te voorkomen dat de teken je dier te lijf gaan. Voor honden en katten zijn er onder andere pipetten en halsbanden in de handel. Vraag je dierenarts hierover om advies. Houd er rekening mee dat ook een chemisch middel geen waterdichte bescherming tegen teken biedt. Daarnaast zijn er ook dieren die ziek worden van de chemische middelen. Dus lees je zelf goed in voordat je iets aan je dier geeft.

Natuurlijke tips

Als eerste is het belangrijk om te zorgen voor een zo gezond mogelijk dier. Dat begint bij goede voeding. Voor honden en katten het liefste vers vlees en voor paarden een zo natuurlijk mogelijke en sobere voeding zonder al te veel granen en met zo min mogelijk schadelijke stoffen zoals geur- en kleurstoffen. Daarnaast is een tweejaarlijkse reinigingskuur met Cynara Complex aan te raden. Een ‘schoon’ systeem zorgt er namelijk voor dat een dier veel minder aantrekkelijk is voor allerlei indringers. Voor mensen kan je denken aan de Silybum Compositum, deze tinctuur ondersteunt de reinigende werking van de lever. Wil je gezonde voedingstips? Op onze site staan veel interessante blogs. Wil je reinigen? Lees dan ons blog over het zuur-base-evenwicht.

DIY-anti-tekenspray

Een spray met etherische oliën kan helpen als geurscherm voordat je gaat wandelen met je hond of met je paard de natuur ingaat. Deze spray bevat etherische oliën en is daarom niet geschikt voor katten.

Doe in een plantenspuit 1 liter lauwwarm water en de volgende etherische oliën:

Theeboomolie (tea tree)10 druppels

Eucalyptusolie 10 druppels

Lavendelolie 10 druppels

Lemongrassolie 5 druppels

Hier jezelf en je dier goed mee inspuiten. Voor gebruik even krachtig schudden. Je kunt ook een emulgator toevoegen om de oliën beter te laten mengen met het water. Zo heb je dus zelf zo je DIY-teken-spray gemaakt!

Wil je deze etherische oliën en eventueel de emulgator bestellen? Dat kan! Geef ons een belletje of vul ons bestelformulier in!

Teken vallen niet uit bomen

Inmiddels is het een achterhaald verhaal dat teken zich vanuit bomen laten vallen. Ze zitten juist in hoog gras en kreupelhout en kruipen vervolgens via je schoenen en de poten van je dier naar warme plekjes, zoals de liezen, oksels en hals. Ze zitten vaak ook tussen je vingers en tenen of langs de rand van je ondergoed. Besteed hier dus extra aandacht aan bij het inspuiten. Zorg voor jezelf voor goed aansluitende kleding, doe eventueel je sokken over je broek en blijf op de paden. Spuit ook de onderkant van je broekspijpen in.

Toch een teek?

Controleer bij thuiskomst jezelf, je gezinsleden en dieren of er niet toch een teek over het lichaam loopt of misschien al vastgebeten zit. Klop je kleding uit en gooi het in de was. Als een teek nog niet vastzit, kun je hem pakken, dooddrukken en weggooien. Als een teek wel vastzit, verwijder hem dan met een  speciale tekenverwijderkaart, tekentangetje (een soort koevoetje) of tekenlasso. Ook verkrijgbaar in onze winkel.

Tekenverwijderkaart

Een tekenverwijderkaart is een handzame tekenverwijderaar ter formaat van een bankpas. Het heeft twee inkepingen: een voor de volwassen teken en een voor de hele kleintjes (nimfen). Met de kleine inkeping kun je ook bijenangels verwijderen.

Voordeel van de kaart

Het voordeel van het gebruik van deze kaart is dat tijdens het verwijderen de teek niet wordt samengedrukt of gedraaid. Deze handelingen kunnen een teek irriteren waardoor hij zijn maaginhoud leegt in de bloedbaan. Dit verhoogt de kans op het overdragen van ziektes. Om dezelfde reden mag de teek niet verdoofd worden met alcohol of etherische olie. Als de teek is verwijderd, kun je de plek schoonmaken met alcohol of sterilon.

Twijfel je of jij of een van je dieren misschien toch iets heeft opgelopen van een tekenbeet? Neem dan het zekere voor het onzekere en bezoek de huisarts of dierenarts.

Waar let je verder nog op?

Het is een goede gewoonte om teken die vastgebeten hebben gezeten te bewaren en de datum en de plaats waar je dier deze teek heeft opgelopen te noteren. Mochten er symptomen optreden die kunnen duiden op borreliose of een andere aandoening, kan de teek als aanvullend onderzoek worden onderzocht en geregistreerd. Let op: niet iedereen ontwikkelt na infectie met borreliose een rode ring. En de rode ring kan ook op een andere plek verschijnen dan waar je gebeten bent. De rode ring kan na enkele dagen tot weken verschijnen. Bij een donkere huid verschijnt een gelige of blauwe vlek.

Dus ook als je weet dat je gebeten bent en je hebt geen rode ring ontwikkeld, let dan op de volgende symptomen:

  • Je krijgt na dagen tot maanden griepachtige klachten (koorts, spierpijn, hoofdpijn, moeheid), gewrichtsklachten, uitstralende pijn of ervaart minder kracht in arm, been of romp.
  • Je gaat opeens dubbel zien of krijgt een halfzijdige verlamming (bijvoorbeeld een hangend gezicht).

Voor meer informatie over wat te doen bij een tekenbeet, kijk op thuisarts.nl

Dit blog is tot stand gekomen met ons zusterbedrijf De Groene Os; dierspecialisten. Zij hebben het originele recept bedacht van deze DIY-anti-tekenspray.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os