Webwinkel

De kruidenzolder

Van der Pigge alweer sinds 1849 een begrip in Haarlem. De plek waar je nog steeds komt voor je kruiden en specerijen voor over het eten of voor je kruiden om een thee van te trekken. Voorheen ook de plek waar je de pigmenten kocht om verf te maken. De lege tonnen in de winkel zijn nog de stille getuigen. Daarop zie je titels als ‘zink wit’, ‘geel oker’, ‘Bremer groen’ en ‘loodwit’. De laatste is zeker niet meer van onze tijd, maar eerdaags zat het in bijna ieder huis in de verf, bijvoorbeeld op de deursponning.

 

Kruidenzolder

Wanneer je in onze winkel komt, dan kun je de kruidige geur bijna in plakjes snijden. Diezelfde massieve geur hangt op de kruidenzolder. Voorheen hadden we daar ongeveer 300 soorten kruiden en specerijen. Sommige kruiden in kleine hoeveelheden en andere, zoals kamille, pepermunt, kattensnor, zoethout, oregano etc. in balen. Die geur en de beleving ervan was intenser, letterlijk en figuurlijk door stoffelijke/stoffige arbeid.

Ik spreek uit ervaring: 20 jaar terug (en vele jaren ervoor) kwamen mensen met recepten van dokter Moolenburgh. Deze recepten bevatten meestal een tiental kruiden, ze werden in de regel stante pede gemaakt. Eerst het stofkapje op! Daarna maakte je best wat meters om alle kruiden bij elkaar te zoeken die gerangschikt waren op alfabetische volgorde met de botanische naam. 10 gram van het een, afwegen, terugzetten, 25 gram van het ander, afwegen, terugzetten en na het 10e kruid husselen. Na verloop van tijd herkende je de gesneden kruiden in gedroogde gesneden vorm vaak nog beter dan dezelfde kruiden in de natuur.

Eigen receptenboek

Sinterklaas is oud en heeft een groot boek en dat geldt ook voor ons. Op de kruidenzolder stond het grote boek, een prachtig exemplaar met meer dan honderd recepten voor allerhande aandoeningen, maar ook met mixjes voor een opwekkend theetje voor bij het ontbijt. Oude recepten die van generatie op generatie zijn overgedragen en nieuwe met de kennis van toen en nu. Ook een mooie mix.

Gevoelsmatig hebben we hebben in de afgelopen jaren ook veel (moeten) herzien. Dan gaat het niet over de kwaliteit, maar over het uiterlijk van de kruidenzolder. Deze ziet er namelijk al jaren anders uit: strakker, de oude vloerdelen zijn gebleven, maar de stellingen zijn van roestvrijstaal, kruiden zitten in grote blikken en de airco zorgt voor een constante temperatuur. Ook nu worden er naar eigen recepten producten gemaakt. Het grote verschil is dat de productie is uitbesteed aan bedrijven die voldoen aan de huidige wettelijk eisen. Om daaraan te voldoen moeten we in dit pand van 300 jaar oud te veel herzien en moderniseren. Onze specerijenrecepten worden nu gemengd door De Weerd en de kruidenmengsels zijn nagenoeg volledig biologisch en worden in Duitsland gemengd.

Kruidendomein

Het zijn er geen 300 meer, maar ook nu hebben we veel losse kruiden van verveine, salie, meidoorn, goudsbloem, lavendel tot maretak. Ze staan zonder wrange gevoelens naast de speciaal voor je gemengde kruiden en specerijen k-/geurig te wachten op je komst. Ze hebben een belangrijkste overeenkomst: dat het je wel moge bekomen!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os