Currypasta (1 potje)
Benodigdheden:
- 4 uien
- 4-5 tenen knoflook
- 1 duimlengte verse gember
- 3 eetlepels garam masala
- 3 eetlepels kurkuma
- 2 theelepels Engelse kerriepoeder
- 1 eetlepel komijnzaad
- 1 eetlepel korianderzaad
- 1 eetlepel mosterdzaad
- 2 groene pepers
- Keltisch zeezout
- neutrale, milde olie
Bereidingswijze
Zet een koekenpan op het vuur, droog.
Doe daarin de zaden en wacht tot ze dansjes maken in de pan (blijf er even bij!).
Haal dan de pan van het vuur en laat de geroosterde zaden afkoelen.
Maal ze fijn in een vijzel. De aroma’s komen vrij en geniet van dat moment.
Snijd de groene peper in kleine stukjes, mét pitjes wordt de pasta pittig, zonder pitjes veel minder. Aan jou de keus!
Pel de uien en de knoflook, snijd in stukken.
Schil de gember en rasp hem fijn boven de kom.
Doe alles, behalve de olie, in een keukenmachine, samen met het specerijenpoeder uit de vijzel. Zet de machine aan, maal goed door en voeg op het laatst de olie toe.
Wil je een dikke pasta, doe dan weinig olie, wil je een dunnere substantie, voeg dan meer olie toe.
Doe de pasta in een brandschone pot, deksel erop en laat staan tot gebruik. Deze pasta is 2 tot 4 weken houdbaar in de koelkast. Maar zolang red je het niet. Dan is alles al op…
Curry van zoete aardappel en bloemkool
Recept voor 4 personen.
Benodigdheden
- 1 kilo zoete aardappel
- 1 bloemkool
- 1 ui
- 2 stengels citroengras
- kokosolie
- flinke schep zelfgemaakte currypasta naar smaak (zie recept hierboven)
- kokosmelk (blikje)
- verse koriander
- peper, zout en ahornsiroop
- vissaus naar keuze (niet vegetarisch!)
Bereidingswijze
Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Verdeel de bloemkool in roosjes.
Geef de stengels citroengras een paar flinke meppen en snijd in stukken. Snipper de ui.
Verhit de kokosolie in een braadpan en fruit de ui. Laat niet bruin worden.
Schep de bloemkool en de zoete aardappel in de pan, roer even door en voeg dan de currypasta en citroengras erbij. Bak het mengsel een paar minuten door, blijf roeren!
Zet het vuur lager, doe de kokosmelk erdoor, met peper en zout naar smaak en voeg een scheutje ahornsiroop toe.
Laat lekker stoven, zo’n 20 tot 30 minuten.
Proef de curry. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe, of gebruik een scheutje vissaus.
Strooi er gehakte ingemaakte citroen over en garneer met verse koriander.
Serveer met wilde rijst, of zilvervliesrijst, of gekookte linzen.
Eet smakelijk!