Het licht mag schijnen op Chaga
Inonotus obliquus, beter bekend als chaga, is een parasitaire schimmel die groeit op loofbomen, met name berken. Ze wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen. De eerste beschrijvingen van de Boletus obliquus (de paddenstoel valt onder deze naam) komt uit 1801, daarna volgen er meer beschrijvingen in verschillende werelddelen en krijgt de bombastisch parasiet diverse namen. Deze refereren allen naar de harde, gebarsten uitstulping in de bast van de boom.
Chaga groeit in verschillende werelddelen, vooral het noordelijk halfrond. Het komt voor in Canada, het noorden van de VS, Siberië, Oekraïne, Finland, Korea, Japan, China en later ook in Frankrijk.
Het zwarte goud van het bos
In Siberië werd in water opgeloste gemalen chaga gebruikt tegen ontstekingen en wormen in het spijsverteringskanaal, en tegen tuberculosis. Tevens gebruikten ze houtskool van de paddenstoel in zepen vanwege het desinfecterende karakter.
Aleksander Solzjenitsyn beschreef in de zestiger jaren de anti-kankeractiviteit. Het was namelijk opvallend dat het aantal kankergevallen bij de bevolking was afgenomen in het gebied waar actief chaga-infusie werd gedronken.
Op dit moment is het gebruik van gedroogde gemalen paddenstoelen een nieuwe trend als vervanger van koffie of thee. Een drankje met pit, met gezondheid verhogende effecten zonder de nadelen van koffie (vanderpigge.nl/gezondheid/waarom-je-geen-koffie-moet-drinken). Uiteindelijk is het een infusie van een zwam en no-koffie.
Werking
Er is al veel in kaart gebracht met betrekking tot de werkzame stoffen van chaga. En gelukkig loopt er ook nog veel onderzoek. De conclusie tot nu toe is dat chaga kan bijdragen aan het verlagen van het cholesterolgehalte en de bloeddruk en dat het immuunfuncties ondersteunt. Chaga heeft ook een positieve invloed op het zenuwstelsel, het hormonale systeem en de maag en darmen.
Er zijn verschillende studies, maar ook wetenschappelijke onderzoeken waarin gezien wordt dat chaga-paddenstoelen kanker kan voorkomen en de groei ervan kan vertragen.
Inhoudsstoffen
De werkzame stoffen die hiervoor verantwoordelijk zijn, vallen onder de noemers antioxidanten, immuunmodulerende, antitumorale, antivirale en antibacteriële stoffen. Al deze stoffen zijn verbindingen die celbeschadiging helpen voorkomen en cytokinen (stoffen die een rol spelen als boodschapper om cellen van het afweersysteem te remmen of juist te activeren) die ontstekingen remmen. Ze vallen onder de volgende noemers:
- Polysachariden (beta-glucanen)
- Polyfenolen
- Flavonoïden
- Melanine
- Beta-D-glucanen
- Fytosterol
- Triterpenoïden: betulinol en betulinezuur.
De laatste inhoudsstoffen betulinol en betulinezuur verwijzen naar de berk (Betula) waarop de chaga parasiteert. Actueel Frans onderzoek bestudeert de verschillende hoeveelheid werkzame stoffen uit chaga: betuline, betulinezuur en inotodiol. Ze vergeleken de verschillende stoffen in de biotopen van Frankrijk, Canada en de Oekraïne. In deze studie onderzocht men de cytotoxiciteit (de beschadiging of vernietiging van lichaamscellen) van chaga tegen kankercellen. De Franse chaga bleek hogere concentraties van deze metabolieten te hebben in vergelijking met de extracten afkomstig van chaga die groeit in Canada en Oekraïne.
We mogen nog veel onderzoeken, maar Hippocrates had het 400 BC wel goed in het snotje: “Let thy food be thy medicine and medicine be thy food”.
Niet in het koelvak
Chaga is een parasiet die wel eens een bijdrage kan zijn voor onze gezondheid. Een bijdrage zoals veel paddenstoelen dat kunnen zijn. Chaga ga je níet vinden in de supermarkt in het koelvak, wel kom je het steeds vaker tegen als enkelvoudig gemalen paddenstoel of vermengd met andere krachtpatsers. Als drankje kan je het goed toepassen als aanvulling op je voeding. En net zoals veel kruiden is het ook verkrijgbaar in capsules.
Onlangs schreef Pamela over de magie van paddenstoelen: vanderpigge.nl/gezondheid/paddenstoelen Daar sluit ik me graag bij aan. Wanneer je the magic ook wilt zien is deze film zeker de moeite waard om de verrassende communicatie van paddenstoelen anders op je netvlies te krijgen.